pizza - 8481 przepisów (strona:242/566)

Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem 60

pomidor, papryki świeże i konserwowe, ogórek, pomarańcze, melon, winogrona. Generalnie, po kawałku wszystkiego na talerz. Od czasu do czasu smażymy naleśniki (gdy młody sobie zażyczy), owocowe racuchy, albo błyskawiczną pizzę. Bardzo urozmaicone jadamy natomiast obiady. Jasne, że częściowo dlatego, że prowadzimy bloga i szukamy ciekawych przepisów i patentów na gotowanie, żeby zainteresować, zainspirować naszych Czytelników, ale prowadzimy bloga dlatego

Niedzielny kucharz
Cebularze 70

wyrosły mi zbyt mocno?;) Nadzienie: 4-5 dużych cebul 1-2 łyżki klarowanego masła sól 2-3 łyżeczki suchego maku Ciasto: 400 g mąki pszennej (dałam typ 00, do pizzy) 100 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 65 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 małe jajko Cebule obieramy, kroimy

Smaki Na Talerzu
Faworki 88

kulę i pozostawiamy na 15-20 minut.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą wałkujemy na cienki, jak najcieńszy placek. Każdy placek kroimy nożem np. do pizzy(najlepszy) na paski około 3-4 cm szerokości, a każdy pasek na mniejsze kawałki ok 10 cm. Jeśli tak pokroimy ciasto powinniśmy otrzymać prostokąt lub romb  o wielkości

Życie zaczyna się w kuchni
Gnocchi ziemniaczane 67

wykałaczką i podpieczenie przez około 15 minut na ruszcie (nie na blasze) w piekarniku. To pozwala pozbyć się nadmiaru wilgoci. Do ziemniaków rodowity Włoch dodałby oryginalną włoską mąkę to pizzy typ 00 (można ją kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata ). Czy gnocchi można zamrozić Gnocchi można zamrozić przed ugotowaniem, tak samo jak kopytka. Żeby to zrobić ułóż kluseczki ziemniaczane

Cztery Fajery
Recenzja gotowej lasagne z Lidla 79

Miłośników włoskiej kuchni na świecie nie brakuje. Istnieje kilka potraw wywodzących się z tego kraju, takich jak pizza oraz spaghetti, które każdy z nas uwielbia i które możemy znaleźć zarówno w restauracjach, jak i supermarketach. Bez wątpienia najsmaczniejsze są świeżo przygotowane dania z najlepszych składników. C zasem jednak chcemy zaoszczędzić czas i pieniądze. W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będą gotowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb orkiszowy na drożdżach pieczony w żeliwnym garnku 75

wypiekam w żeliwnym garnku. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garze. Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub w naczyniu żaroodpornym, mimo to polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata. W garze możemy upiec nie tylko chleb na zakwasie, ale również, dla wielu osób łatwiejszy

Tajemnice Smaku
Domowe rogaliki twarogowe na tłusty czwartek albo do lunchboxa. Prosty i szybki przepis krok po kroku. 82

będzie, jeżeli poleży w lodówce dłużej.  Po wyjęciu z lodówki kulę ciasta rozwałkuj na posypanej delikatnie mąką stolnicy tak, aby powstał duży okrąg.  Podziel go nożem do pizzy na równych 12 części i zawijaj z nich rogaliki.  Dodatki: jeżeli chcesz czymś nadziać rogaliki zrób to przed zawinięciem, jeżeli maja być "puste" posyp je cukrem z wanilią

IzaGotuje
Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana 62

studzimy na kratce. Smacznego! *Jak poradzić sobie z transportem wyrośniętego ciasta do piekarnika, czyli jak sprawnie zsunąć bułki na gorącą blachę? Możecie wykorzystać drugą, płaską blachę lub łopatę do pizzy. Możecie również, tak jak ja zsunąć ciasto z własnej produkcji deseczki. Jest to wycięty kawałek sklejki (8 mm grubości, z drzewa liściastego) o wymiarach 38 x 38 cm, sprawdza się

Tajemnice Smaku
Rurki z kremem budyniowym 107

pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm  wycinać cienkie paski o szerokości 1-1,5 cm. (można użyć np. radełka do pizzy lub nożem) Paseczki zawijać na foremki zaczynając od węższej strony kierując się ku górze tak aby każda warstwa lekko zachodziła na poprzednią. Przed nawijaniem ciasta foremki warto lekko posmarować olejem. Tak przygotowane rurki

Andzia Pichci
Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe 64

wyważyć między kulinarną Scyllą o Charybdą? Kiedy robisz ciasto, nie przesadzaj z mąką. Nich będzie sobie ono luźne, nie musi być zwięzłe i zwarte jak ciasto na pierogi, czy pizzę. Mąkę warto dodawać dopiero na etapie toczenia wałków, z których wykroisz kluski, albo pierogi leniwe. Podsyp blat mąką (świetnie sprawdzi się mąką ziemniaczana, która jest doskonałym spoiwem składników), wyłóż

Niedzielny kucharz
Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo 70

przydatne. Jedną z trudności może okazać się również transport wyrośniętego ciasta na rozgrzaną blachę. Jak sprawnie zsunąć ciabatty na gorącą blachę? Możecie wykorzystać inną, płaską blachę lub łopatę do pizzy. Możecie również,  tak jak ja poprosić męża o specjalna deseczkę. Jest to wycięty kawałek sklejki (8 mm grubości, z drzewa liściastego) o wymiarach 38 x 38 cm, sprawdza się

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania