wałeczka, warkocza wokół, kuleczek, zygzaków. Można również upiec trzy mniejsze mazurki w kształcie pisanek, lub wąskich prostokątów. Ja wykonałam dwie pisanki oraz jeden okrągły mazur, który niestety skojarzenie z pizzą przywołał. Nie tak miało się stać, cóż. Co do wypełnienia - do pisanek użyłam rozpuszczonej gorzkiej czekolady, którą wymalowałam abstrakcyjne zygzaki oraz masy kawowej na bazie mleka w proszku. Mojego mazurka
Kronika Piekarnikabędzie elastyczne. Formujemy drożdżówki rogale, czy co tam chcemy. Żeby uformować rogala dzielimy ciasto na 3 części, każdą z części wałkujemy na duży cienki okrąg, nożem do pizzy dzielimy na 8 kawałków/ trójkątów. Na każdy kawałek nakładamy farsz i zawijamy. Rogale pieczemy 15-20 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni, ustawiając grzałkę góra-dól
Życie zaczyna się w kuchnipistacje, więc czy może być coś lepszego :)? Moja miłość do pistacji odrodziła się po ostatnich wakacjach. Byliśmy w Katanii, gdzie pistacje stanowiły ważny element prawie każdego dania: były w pizzy, stanowiły sos do makaronu, były w cornetto i innych wypiekach. Nic dziwnego, bo przecież niedaleko Katanii znajduje się słynna miejscowość Bronte, gdzie rosną podobno najlepsze pistacje na świecie
365 dni dookoła kuchniinaczej niż te, które możemy kupić w gotowych opakowaniach. Jadłam je kilka razy będą w Italli i powiem szczerze, że co cukiernia to inaczej smakowały, trochę tak, jak z pizzą czy innymi słodkościami. Mój przepis jest mocno zmodyfikowany względem tych oryginalnych, które są dość twarde i suche, ja osobiście wolę te ciasteczka w formie, takich kruchych, bez obawy o utratę
SMYKWKUCHNIsłoika. Co z „resztkami” z procesu karmienia zakwasu? Odrzuconą porcję można zbierać w większym słoiku i trzymać w lodówce. Ja używam takich resztek do pieczenia praktycznie wszystkiego! Pizza, ciasta, placuszki – wszędzie gdzie tylko mogę dodaję zakwas. Oczywiście nie da się uratować wszystkiego, ale trzeba się po prostu liczyć z tym, że jeśli chcemy utrzymać zakwas przy życiu
rabarbarowoimbiru. Wyszło mi dosyć sporo kimchi ale zbytnio się tym nie przejęłam, ponieważ kimchi może stać w lodówce bardzo długo. Podbieram je praktycznie codziennie do obiadu. Jest idealne do pizzy lub jako zimna przystawka do pieczonego mięsa. Przepis na kimchi jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać z kleikiem z mąki ryżowej i przyprawami. Kilka dni w pokojowej temperaturze
codojedzeniaPyszne, mięciutkie bułeczki z ciągnącym serem mozzarella w środku. Pachnie nimi cały dom. Nie sposób się im oprzeć i poprzestać na jednej.... Zrobiłam je z ciasta na pizzę i okazały się strzałem w dziesiątkę, moje dzieci nie mogły się od nich oderwać.... polecam gorąco
Swojskie jedzonkoCiasto: 150 g jogurtu naturalnego.2 jajka60 g mąki owsianej (zmielone płatki owisane)60 g mąki kukurydzianej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki … Czytaj dalej Wytrawne ciasto ala pizza
czarrna od kuchnitakie proste ale obłędnie pyszne danie! Polecam Wam inne przepisy z batatami: Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka z pieczonym batatem Pieczone faszerowane bataty Pikantne frytki z batatów Pizza z batatów z kurczakiem Kurczak z batatami Bataty z sosem z awokado Sałatka z batatem i jajkiem na miękko Krem z batatów Frytki z batatów Chipsy z batatów GNOCCHI
nietylkopasta.plszafce lub razem z gotowym daniem w lodówce. Odpinana rączka pozwala bezpiecznie włożyć ją do piekarnika czy zmywarki. Przez te kilka tygodniu przygotowałam na niej mnóstwo potraw m.in. naleśniki, pizzę z patelni, bitki wołowe, a dzisiaj chciałabym zaprosić Was po przepis na wegetariańskie curry z kalafiorem i cukinią. Staram się w swojej kuchni przemycać jak najwięcej warzyw, a także wykorzystuję
To co lubię - gotuję i polecamwysmarowaną odrobiną masła klarowanego małą patelnię. Omlet króciutko smażę z dwóch stron na rumiany kolor. W trakcie smażenia można go ozdobić sproszkowaną, liofilizowaną maliną Gotowy omlet podaję jak pizzę – pokrojonego w małe trójkąty, aby dziecku łatwo było go zjeść *Ten omlet wyjdzie także bez dodatku banana, wtedy po prostu należy połączyć 1 jajko z łyżką kaszy manny, lub, jeśli
Natka PietruszkiMoje dzieci ubóstwiają z serem lub masłem. ja natomiast lubię różne warianty. Tym razem są to polskie paluszki inspirowane włoskimi gnocchi, polane obłędnym sosem ziołowo- pomidorowym (każdy kto lubi pizzę – gwarantuję – będzie sosem zachwycony!). Danie z ziemniaków – nie marnujemy jedzenia! Paluszki zwane tudzież kopytkami zna każdy Polak z dziada – pradziada. Z tym daniem jest
W Kawiarencekrem, możemy ją oddać do gulaszu, do curry, do zapiekanki, do sałatki z makaronem czy też z kaszą. Idealnie sprawdzi się jako farsz do wytrawnej tarty lub wierzch do pizzy w duecie z serem feta. Dynia jest również wspaniałym składnikiem dań na słodko. Zmiksowana z miodem będzie podstawą smoothie lub jakiegoś deseru na zimno. Można ją wykorzystać jako słodki farsz
Kulinarne przygody Gatitygórze. 4. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jakiem, jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na jabłka nakładamy kilka cienkich plasterków zimnego masła. 5. Ciasto przekładamy na blaszkę (ja używam tacki do pizzy) pieczemy około 30 minut w temperaturze
Dziś Ja gotujeseppia ), polentę, kopytka ( gnocchi ), risotto, hiszpański czarny ryż ( arroz negro ), paellę, kalmary w sosie atramentowym, czarne zupy, dipy atramentowe itp. Sepii używa się również do barwienia ciasta na pizzę, bułki lub chleb. Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu “morskiego smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny
Tajemnice Smaku