jest moje popisowe danie. Calzone to taka pizza w kształcie pieroga, w środku której roi się od wspaniałych dodatków. Każdy może wypełnić środek czym tylko lubi. Jest to wspaniały przepis na każdą porę roku. Może się doskonale sprawdzić na piknikach, bo przygotowane wcześniej i zawinięte w folię aluminiową będzie bardzo poręczne :) Składniki na 4 duże porcje: 4 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy 6 dag drożdży łyżeczka soli ciepła woda Nadzienie: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 mała cebula 25 dag żółtego sera przecier pomidorowy oliwa Sposób przyrządzenia: W misce rozkruszamy drożdże, mieszamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski dodajemy mąkę
upichcicinnymi rodzajami mąk, spróbować zrobić ją z kalafiora, czy z polenty. Ostatnio zrobiłam świetną pizzę z mąki żytniej, ale dzisiaj mam zamiar podzielić się z Wami przepisem na pizzę z polenty. Na jej korzyść przemawia łatwość jej wykonania, a zarazem fakt, że nie musimy martwić się, czy ciasto nam wyrośnie na drożdżach czy też nie. Składniki na spód z polenty(...)wraz z wcześniej podsmażoną cebulką i czosnkiem. Przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos. Całość dusimy pod uchylonym przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: - pieczarki - zamrożony ser z ziemniaka lub zwykły - papryka - cebula - BIO Tofu z ziołami POLSOJA Spody z polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy
Be Fit Be Strongtylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie(...)mąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka tarta 2 jajka mąka olej do smażenia Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamajonez – ubijać + stopniowo mąkę wsypywać do miski + proszek do pieczenia + sól + pieprz – lekko miksować – wyłączyć + szynkę lub mięso pokrojone w kostkę + oliwki pokrojone w plasterki + papryka pokrojona w kostkę + pieczarki podsmażone + cebula pokrojona w kostkę i zeszklona – delikatnie wymieszać - masę przekładamy do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 200 stopniach około pół godziny - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest(...)ulubionymi sosami, - sam też smakuje dobrze, - świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem, - na okazjonalne stoły. - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki, - świetne zamiast kanapaki do pracy, szkoły, w podróż, - można użyć też zwykłej mąki z glutenem, jeśli ktoś ją może jeść. UWAGI : - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę
Tradycyjna kuchnia inaczejposmaruj łyżeczką ketchupu. Boki 2 muffinek wyłóż wędliną, do 2 pozostałych włóż pokrojoną w talarki parówkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż z dwóch stron na średnim ogniu pokrojoną pieczarkę i pomidora. Posyp je pieprzem, solą, a pomidora także bazylią. Odstaw na chwilę do wystygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i włóż po trochę do każdej z muffinek. Przykryj serem żółtym(...)pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut.Wyjmij muffinki na talerze, połóż na każdej upieczone jajko. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią
Gotowanie to kochanieCiasto :600 g mąki pszennej typ 5001 szk mleka3/4 szk wody50 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli6 łyżek olejuSos :2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami4
Ewa w kuchniW ubiegłym tygodniu odwiedziła mnie koleżanka i przywiozła solidny bochenek domowego chleba wypieku swojej Babci. Kilka kromek zjedliśmy na "pniu" z masełkiem , a pozostała część
Gosia gotujeTakie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować do jedzenia to podpłomyki są idealnym rozwiązaniem, mogą zastąpić obiad(...)szkl. mąki + trochę do podsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oleju lub oliwy, szczypta soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Składniki: (średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1
KreatywnePinypizzy. Ciasto z przepisu wychodzi na dwie duże blaszki od piekarnika. Uwaga! Uzbroić się musicie w wysoki garnuszek lub miseczkę, bo w czasie wzrostu, ciasto osiąga ogromne rozmiary ;) Pizza Agnieszki www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kostkę drożdży pokruszyć w szklance letniego mleka (Uwaga osoby początkujące: mleko nie może być bardzo ciepłe ani gorące, ponieważ "zabije" skutecznie drożdże!) Wymieszać i zostawić do urośnięcia(...)ciepłe miejsce. Po ok 30 - 40 minutach, ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na blaszce posmarowanej olejem. Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań: - pieczarki, - pomidory, - szynkę, - oliwki, - wcześniej usmażone w gyrosie kawałki kurczaka, - starty ser. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 45 minut. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówPizzerinki czyli mini pizze smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk(...)soli szczypta cukru 7 g suchych drożdży szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule ½ czerwonej papryki 2 małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup sól, pieprz oregano, ostra
Symfonia smakowabyła pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to świetny dodatek do spotkania ze znajomymi. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, szklanka letniej wody, łyżka oleju, szczypta soli, szczypta cukru. Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej(...)ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną. Farsz: 300 g kiełbasy, 1 papryka, 3 ogórki kiszone, pomidor, 10 pieczarek, 300 g żółtego sera, oregano, bazylia, tymianek, ketchup. Wszystkie składniki farszu pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować cienko keczupem, wyłożyć składniki
Z miłości do słodkościZnakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych
VioletoweKucharzenieOczywiście, nie jest trudno go zrobić:). Inspiracja od Lindy:). Pyyyszne! Składniki na nadzienie: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 szklanka pokrojonych pieczarek (lub 1/2 szklanki pokrojonych i namoczonych przez noc suszonych grzybów) 1-1,5 szklanki kiszonej kapusty, po odciśnięciu soku sos sojowy majeranek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Rozgrzej olej w dużym garnku(...)miękkości (sprawdzaj co chwilę, czy nie trzeba dolać więcej wody i co jakiś czas zamieszaj). Na końcu dopraw solą i pieprzem. Nadzienie ma być odparowane. Ciasto jak na pizzę wg tego przepisu (tylko użyj 230 g mąki i pół szklanki wody, reszta składników bez zmian). Rozwałkuj je i przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną równomiernie
Qlinarnie i Qlinarnie