Ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się także w wersji wytrawnej. To oczywiście żadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;) Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka, 20 g drożdży,1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić
bastalenałyżka oleju olej do smażenia Farsz 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 - 2 łyżki oleju 1 kiełbaska śląska 25 dag szynki 25 dag sera żółtego 2 - 3 ogórki konserwowe 3 płaty konserwowej papryki lub 1 świeża papryka 2 - 3 łyżeczki gęstego przecieru koncentratu pomidorowego 2 - 3 łyżeczki przyprawy do pizzy sól pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej(...)rozgrzanym oleju na głębokiej patelni podsmażyć cebulę z wędliną. Po kilku minutach dodać pieczarki i trzymać na palniku do odparowania wody.Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.Do ostudzonego farszu dodać pokrojone ogórki i paprykę konserwową oraz starty żółty ser. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Na każdy naleśnik na środek wyłożyć porcję nadzienia. Boki złożyć do środka
Moje domowe kucharzeniesalami kroimy w paski, pieczarki myjemy - kroimy w talarki. Na przygotowane i przełożone na blachę ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy pieczarki, polędwicę, salami i sypiemy ser (można dodać inne składniki które akurat lubimy). Pizzę zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut (do momentu aż ciasto się zrumieni na brzegach i ser się
Moje-pitraszenieduszone z cebulką na maśle- bo mi zostały z gołąbków -szynkę -wędzony ser -masło czosnkowe -ketchup i bazylię Posmarowałam kromeczki masłem, położyłam ser, pieczarki,szynkę. Dałam na wierzch ketchup-dzieci to kochają. Włożyłam kamień do pizzy do piekarnika, wsunęłam w rozgrzany piekarnik moje zapiekanki...i gdy tylko zamknęłam drzwiczki- uciekłam! Wróciłam po około 5 minutkach, zapiekanki były gotowe. Smaczne, chrupiące
Z Kuchni Do Kuchnipołożyć, szpinak (lub rukolę), skropić olejem z chilii, według uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu. Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje też wersja z wędzonym boczkiem na zimno. Dodaje się go wówczas na gorące ciasto razem z zieleniną. Boczek
Moja smaczna kuchniadrożdżowych (jeżeli nie masz dodałabym 1 łyżkę masła orzechowego) Bakłażanowe pizze: 2 większe bakłażany odrobina oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli 2 pomidory pozbawione skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kosteczkę lub ½ szklanki passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego 1 mała papryka pokrojona w drobną kosteczkę 150g pieczarek pokrojonych w plasterki świeża bazylia do podania Najpierw przygotuj(...)wyjęciu każdy plaster wyłóż delikatną warstwą pokrojonych pomidorów lub sosu pomidorowego, posyp pokrojoną papryką i porozkładaj plasterki pieczarek. Na koniec za pomocą dwóch małych łyżeczek nałóż kilka kleksów sosu kalafiorowego. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Pizze podawaj lekko przestudzone posypane listkami świeżej bazylii. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiOstatnio nastała moda na pizzę z patelni. Mam i ja :) Dzieci ją uwielbiają, dorośli też. Dlaczego by jej nie zrobić z patelni. Kruchy spód, ulubione
Smaki EdytyCalzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy: tymianek(...)czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą
Słodka Stronabardzo smaczne;) Paczka gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta Koncentrat pomidorowy Wasze ulubione dodatki, wędlina (szynka, salami, peperoni), warzywa (cebula, oliwki, papryka, pomidory, pieczarki, jalapeno, kukurydza, itp). Wszystko zależy od tego co macie w domu i na co macie ochotę. Pizza ma tę zaletę, że nie ma na nią jednego koknkretnego przepisu - kładziecie to chcecie;) mozarella przyprawy (bazylia, oregano, papryka) Ciasto rozwinąć
Codzienne Gotowaniesmaczne) chipsy i inne chrupki, więc się nie dałam namówić na zakup. Zaczęłam za to myśleć, co za przekąski domowe mogę przygotować. Wymyśliłam mini pierożki z pełnoziarnistego ciasta na pizzę. Tyle, że pierożki wyszły bardziej MEGA niż mini i z przekąski awansowały na wieczorne danie główne. Żadne z nas nie narzekało jednak z tego powodu ;) Składniki (na 3 pierogi(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sosy do pizzy. Aby się nie powtarzać zbytnio odsyłam po szczegóły do poprzedniego pizzowego wpisu. Przygotowanie farszu: Co się dało Mąż starł na grubej tarce (ser, pieczarkę, wędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko wymieszaliśmy i gotowe. Lepienie pierożków ;) Mi przypadło zadanie podzielić ciasto na trzy średnio-równe części
Kuchnia po mojemuDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1
BullioSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego10 szt. małych pieczarek0,5 średniej cebuli4 łyżki kukurydzy3 łyżki ketchupu pikantnego10 plasterków salamiSer mozzarella (1 szt.)5 szt. pomidorków koktajlowychOregano, bazyliaPrzepis
Emcia Pichcijeśli wolicie to możecie go zetrzeć na tarce. Polecam również dodanie gorgonzoli lub innego bardzo wyraźnego w smaku sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami
Kuchnia Pani Wiosnyniej ciasto - moje wyszło cienkie, ale kształt i grubość mogą być dowolne. Bazą sosu do pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Oprócz sera żółtego dodaję zwykle zielone oliwki, wędlinę lub kiełbasę, pieczarki, kapary, suszone pomidory, brokuły, czosnek ( taki zestaw był dziś ), kukurydzę i paprykę - w różnych kolorach. Piekłam
apetytnapieczenieSkładniki (na 2 pizze o śr. ok 20 cm): Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 275 g mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka oregano (niekoniecznie)Kurczak: duża pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros słodka i ostra papryka w proszku pieprz olej Dodatki: pół cebuli 2 ogórki konserwowe pomidor 2 pieczarki 150 g sera żółtego
e-PrzepisyKulinarne