pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:48/314)

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania) 1053

innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji:). Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smakują dobrze także na zimno lub odgrzane. Przygotowałam je z mojego ulubionego ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać.  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczka soli Dodatki(...)solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta 2. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. 3. Pizzerinki

Szefowa kuchni
Pizza 155

pokrojony drobno ząbek czosnku, oraz pędy bambusa. Mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować - dodajemy pieprz do smaku, sól , i 2 -3 krople tabasco ( lub szczyptę suszonych papryczek chili). CIASTO NA PIZZĘ :  - 2 dag DROŻDŻY - 2 łyżeczki CUKRU - 60 dag MĄKI - 6 łyżek OLEJU - SÓL - 300 ml LETNIEJ WODY Drożdże razem z cukrem ucieramy w kubku - tak aby stały(...)również  posmarowane brzegi pizzy, to jest też już kwestia indywidualna jak i skład sosu (w tym przypadku z pędami bambusa) Po upływie 10 minut wyjmujemy pizzę, i zaczynamy komponować składniki na cieście. Przeważnie zaraz na sos kładę ser,  wiem,  że dla wielu może wydawać się to dziwne bo ser zawsze jest na wierzchu, ale ja tak lubię

dlaSmaQ
Pizza na cienkim cieście 152

zwykle zrobiłam ciasto i wyszło go dość sporo więc ostatecznie wyszły dwie pizze. Tym razem podaje przepis na pizze na cienkim cieście, ale oczywiście wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Składniki (2 spody) 400 g mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki wędlina salami kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki(...)pozostałe składniki i dokładnie mieszamy w robocie. Ciasto odkładamy najlepiej na 2 h do lodówki. Jeśli nie mamy czasu to na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Ja swoje podzieliłam na 2 porcje. Formę do pizzy smarujemy olejem a jeśli nie mamy formy to papierem wykładamy blachę z piekarnika i ją smarujemy i układamy nasze spody. Ciasto nakłuwamy widelcem. Każdy

Piekielna Kuchnia Pati
Ciasto na pizze 333

Szybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu(...)rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 40g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zagniatamy razem

Zapiski Młodej Żony
Pizza z grillowanym kurczakiem, pomidorami i oliwkami 156

pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, pokroić w plastry. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania(...)blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w piórka, a pomidora w półplasterki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać przyprawą do pizzy i posiekanym drobniutko czosnkiem. Posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć kurczaka, pomidory, oliwki i cebulę. Posypać jeszcze raz ziołami do pizzy. Blachę z pizzą wstawić

Czerwień i błękit
Pizza dwie pory roku 160

kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła.Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty

Aga w kuchni
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 483

Niedawno po praz pierwszy robiłam calzone. Jest to po prostu pizza w kształcie pieroga. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy . Do środka można włożyć dowolne składniki, u mnie klasycznie pierś z kurczaka i pieczarki. Zrobiłam duże pierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe(...)oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól,pieprz sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta oraz 1 jajko do posmarowania sezam do posypania Przygotować farsz. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz

Monia miesza i gotuje
CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ 204

rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody ( ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę ). Zagniatamy ( ręcznie albo robotem z hakiem ) dodając pod koniec olej – ciasto powinno być delikatne, gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę ( powinno podwoić objętość

Ostra na Słodko
Pizza ze szparagami 140

znaleźli można zastąpić szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką) dowolne sery (my użyłyśmy radamera a na to mozzarelle w kostce by się ładnie ciągnęło) sól, pieprz, ulubione przyprawy Ciasto na pizze: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( musimy uważać by nie była gorąca bo wówczas zabijemy drożdże). Mieszamy mąkę wraz z oliwą, nieco solimy. Ręce smarujemy oliwą by mąka nam się(...)ciasto. Musi mieć nieco ciągnącą się konsystencje. Po wyrobieniu, odkładamy do miski na jakieś 40 minut by odpoczęło. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Wierzch pizzy: W czasie gdy ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać nieco

Kolizje Smaków
Sos pomidorowy do pizzy 144

Już jutro czyli 9 lutego przepada dzień pizzy. Jestem miłośniczką domowej pizzy i przynajmniej raz w miesiącu ląduje na naszym stole taka domowa pizza. Oprócz odpowiedniego ciasta na pizze również ważny jest sos pomidorowy do pizzy. Przygotowuję zawsze większą ilość i część zamrażam a potem mam bazę np. do spaghetti bolognese lub sos na pizze. Składniki

Amatorka kuchenna
Pizza ze szpinakiem 207

Ciasto na pizze zrobiłam wg starego przepisu . Placek smaruję sosem pomidorowym (pomidory uduszone z cebulka, czosnkiem, ziolami). Posypuję bazylią, oregano i solą. Szpinak posiekałam i podsmażyłam. Do szpinaku najlepiej pasuje smażony kurczak i kukurydza. Na wierzch posiekana cebula i oczywiście mnóstwo starego sera. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni.   Przypominam świetny sprawdzony przepis na pizzę

prawdziwe jedzenie
Pizza na drożdżowym cieście 119

Każdy kto kocha ten składnik,w sumie to wszystkie jego odmiany,wie jak cudownie topi się pod wpływem temperatury.Doskonale nadaje się do Pizzy na cieście drożdżowym-zresztą sami sprawdźcie:) Podstawowy przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe do Pizzy Składniki: 500g mąki gdańskiej 250ml mleka 5dkg  świeżych drożdży 10 g cukru szczypta soli 100 g masła Z pokruszonych drożdży,cukru,łyżki

Wielki apetyt
Babciny Makowiec 317

chcemy mieć makowców (z tej porcji powinny wyjść 3 długie makowce) Gdy podzielimy ciasto posypujemy stolnicę/ blat mąką wykładamy porcję ciasta i ręką rozciągamy coś w stylu rozciągania ciasta na pizzę. Gdy rozciągniemy ciasto na kształt prostokąta - ciasto nie może być za grube, bo będzie wtedy samo ciasto, i za cienkie bo może się "podrzeć" podczas zwijania. Więc myślę

Piekę, bo lubię
Pizza bezglutenowa domowa 136

Kolejnym testem dla mąki jaglanej była pizza. Próbowałam kiedyś robić pizzę na mące gryczanej ale wyszła dosyć ciężka. Na mące jaglanej wyszła lekka i puszysta. Bezglutenowe ciasto na pizzę: 500 ml mąki bezglutenowej jaglanej 1/2 łyżeczki łupin babki płesznik - opcjonalnie 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 1/2 opakowania drożdży suchych - ok. 4 g łyżka oleju 50-100 ml ciepłej wody(...)trochę się podpiekło i podrosło wyłożyłam pozostałe składniki i wstawiłam ponownie na ok 15 minut. Sos do pizzy Ponieważ organicznie nie znoszę ketchupu w pizzy więc robię własny sos. Wykorzystuję go zarówno do posmarowania ciasta przed wyłożeniem składników jak i później do polania gotowej pizzy. Sos - składniki: 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1,4 łyżeczki

Ze smakiem bez glutenu
Pizza razowa 265

Pizza na razowym cieście jest zdrowsza od tej pszennej. Ciasto jest trochę twardsze, ale nie odbiera to pizzy razowej walorów smakowych. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza – ciasto jest bardziej miękkie. SKŁADNIKI Ciasto: 600 gram mąki żytniej typu 1850 40 gramów drożdży 300 mililitrów letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru(...)następnie blendujemy do uzyskania jednolitego sosu. Ciasto kroimy na 2 części. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy formując okrągły kształt, nakładamy sos, ser i resztę ulubionych składników. Piekarnik wraz z kamieniem rozgrzewamy do 250°C. Każdą pizzę pieczemy ok. 15 minut

OstryKęs