domowa pizza, lubimy na cienkim cieście(...)razem z mozzarellą i tuńczykiem , cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem. Uwielbiamy ją wszyscy. Polecam, warto upiec samemu, o niebo lepsza niż kupna. Ciasto na pizze 350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody
Takie tam pichceniechrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne ciasto na pizzę pochodzący z tej restauracji) na nowojorskim Broocklinie, który zapisali dziennikarzy NY Timesa. Są to szparagi alla fontina. Fontina to jeden z miliarda gatunków serów wyrabianych we Włoszech. To zdumiewające(...)użyliśmy w przepisie camemberta. Wprowadziliśmy jeszcze jedną zmianę. Nasze szparagi zapiekliśmy w tarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek
Niedzielny kucharzmną od dawna, w końcu udało mi się je upiec. A przepis na nie jest banalnie prosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć
Moje Qulinariamozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Pizza z brukselką(...)obsypanym mąką blacie, przełóż do naoliwionej miski i przykryj folią (lub do naoliwionego pojemnika z przykrywką) i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij ciasto na 1-2 godz. przed planowanym pieczeniem pizzy. Mocno rozgrzej piekarnik do 260-270 stopni C (im wyższa temperatura, tym lepiej), najlepiej na 30 min. przez planowanym pieczeniem. Na posypanym mąka blacie rozpłaszcz ciasto
Chilli Czosnek i OliwaPizzę chyba lubi większość z nas i wiele osób piecze ją w domu. Przepis na ciasto do pizzy już macie, to teraz pora na kolejne zestawienie dodatków. Już kiedyś wspominałam, że nie lubię, gdy pizza jest przeładowana dodatkami. Dlatego stawiam na wyraziste w smaku składniki, które doskonale łączą się ze sobą. Gruszka, dojrzewająca szynka, ser z niebieską pleśnią i orzechy(...)wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość). Po tym czasie ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Gruszkę pokroić w cienkie plastry, ser z pleśnią pokruszyć. Na ciasto wyłożyć
Obiad gotowyskładniki na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 15 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj kolejna propozycja dla dzieci, domowa pizza , w której możemy przemycić wiele warzyw i możemy zachęcić dziecko, żeby samo taka pizzę udekorowało. Ciasto na pizzę w zdrowszej wersji, bo mąka pszenna wymieszana z mąką żytnią razową, na środku bałwanek Olaf (my daliśmy za dużo mozzarelli i troszkę się nam rozmył), młody miał ogromną frajdę z dekorowania. Pizza bardzo smaczna(...)dania dla dzieci, które możemy, a nawet powinniśmy robić z dziećmi, żeby spędzić z nimi miło czas i zachęcić do pobudzenia kreatywnego myślenia :-). Z podanego przepisu wychodzi dwie pizze (formy na tarte 26 cm). Udanego dzionka :-). Składniki: 200 g maki pszennej 200 g mąki żytniej razowej 7 g suszonych drożdży płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy
kruche babeczkimiałam co zrobić z pomidorami. Nie chciałam żeby się zmarnowały więc postanowiłam że zamknę je w słoiku . Już dziś również go spróbowałam jako sos do smarowania ciasta na pizzę. Polecam również do innych potraw. Jest szybki i łatwy. Keczup: 1kg pomidorów 200g cebuli szczypta cynamonu 2 szczypty pieprzu 1 łyzeczka octu pół łyżeczki musztardy 30g cukru 2goździki(...)wyciagnąć z sosu : 2goździki 2 liście laurowe 2ziela angielskie i ponownie zmiksować sos przez pół minuty. Zlać do sparzonych słoików i odwrócić do góry dnem . Przepis na ciasto na pizzę znajdziesz w linku poniżej: http://kuchcikowoasi.blogspot.com/2013/06/pizza.html
Kuchcikowoasi...Kawałek mniejest potrzebne). Do oprószenia krakersów; Sól gruboziarnista i; Świeżo zmielony, czarny pieprz lub; Płatki chili (jak u mnie) - w wersji pikantnej. Dodatkowo: Mikser/robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Małą cebulę obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach(...)Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem
Gospodyni Miejskazrobicie wejdą one na stałe do Waszego menu. Mimo iż składników jest sporo, wykonanie wcale nie jest skomplikowane. A ten smak…Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami. Składniki: Ciasto do pizzy ( surowe, zwijane ) Serek typu almette – czosnkowy Opakowanie jarmużu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 pęczek szczypiorku 80 gram chorizo/ ewentualnie zamiennie salami Ser żółty typu gouda Sól Pieprz Czosnek świeży(...)wykładamy masło, dodajemy jarmuż. Przesmażamy go chwilkę aż zmięknie. Podczas obróbki przyprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i niewielką ilością soku z cytryny ( podobnie jak szpinak ). Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto do pizzy rozwijamy, smarujemy serkiem typu almette. Wykładamy jarmuż. Papryki kroimy w kostkę a chorizo w paseczki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na jarmużu. Posypujemy rozkruszoną kostką knorr – czosnek. Niewielką ilość
Smaki Ewyłyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 szklanka startego sera Mimolette; 2 i 1/2 łyżki zimnego, niesolonego masła; 3/4 szklanki maślanki. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Ser Mimolette zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Zimne masło pokroić w kostkę(...)minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 - 5 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
Gospodyni Miejskastopniach C. U mnie dodatkiem do upieczonej pizzy był sos czosnkowy i rukola. Składniki: (na 3 - 4 cienkie spody o średnicy 25 cm - 30 cm) Ciasto na spód do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450 300 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 10 g soli (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu(...)łyżek jogurtu lub śmietany 18% 3 łyżki dobrego majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Pieprz i sól do smaku Jak zrobić pizze na cienkim cieście? Ciasto: Drożdże rozdrobnić do kubeczka z 100 ml ciepłej wody (niegorącej), dodać cukier i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiły swoją objętość. Na stolnicę
Kuchcik gotujeDziś poszłam totalnie na skróty , nie maiłam za bardzo czasu na przygotowanie obiadu , a że czasem kupię gotowe ciasto na pizze to jest to czasem dla mnie wybawienie , i pomaga mi ogarnąć szybko coś do jedzenia , nie korzystam z takich rozwiązań dość często ale czasem się zdarza . A do tego wszystkiego nawet smaczne mi to szybkie jedzonko wyszło , i zapraszam(...)następnie dodaję pokrojoną w plastry cebulę , i pieczarki i wszystko razem przesmażam często mieszając , wszytko przesmażam około 15 minut . Kiedy nasze mięso jest gotowe , na nasze gotowe ciasto do pizzy wykładam plastry sera i nasze mięso z pieczarkami , następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni na 10, 15 minut, dwie minuty przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika , na wierzch
Mój Smakprzedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne. Składniki: Surowe ciasto na pizzę w rolce Opakowanie mrożonego szpinaku 150 gram boczku wędzonego parzonego 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 jajko Sól Pieprz Sok z cytryny Serek(...)kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona ( ważne! ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na odcinki około 2-3 cm i wykładamy na blaszce. Na każdą bułkę nakładamy
Smaki Ewywięc nie ma w sobie tyle wody, ile większość kiełbas. W przypadku wykorzystania jej do pizzy to wielka zaleta, gdyż pięknie się upiekła, a brzegi były lekko przypieczone. Ciasto na pizzę nafaszerowałam ziołami i czosnkiem, więc samo w sobie było pachnące i smaczne. Dodatek płatków owsianych nadał ciastu chrupkości. Jednym słowem: pychaaaaaa :)Sos pomidorowy:2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego(...)zmielonego pieprzu.Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić (w temperaturze pokojowej) na kilka minut, żeby się "przegryzły". W tym czasie można przygotować ciasto.Składniki ciasta na dwie duże pizze:5 dkg drożdży,3 łyżki oleju,1 łyżka cukru,1 szklanka ciepłej wody,3 szklanki mąki,1 czubata łyżeczka soli,2 łyżki ziół prowansalskich,2 ząbki czosnku
Codzienna kuchnia niecodzienna