pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:34/314)

Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem 172

domowa pizza, ciasto robi się szybciutko, jest mięciutkie, troszkę czasu aby wyrosło, ulubione dodatki, szybki sos i mamy pyszną pizzę :) Tym razem ze szpinakiem i tuńczykiem. Doskonała na obiad lub kolację. Polecam. Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatki: 25 dag szpinaku olej

Takie tam pichcenie
Pizza z białym sosem, pizza carbonara 363

białej pizzy - ahhh jeszcze dzisiaj czuję jej smak :P Biały sos z cebulką, do tego dużo mozzarelli i boczuś - czego chcieć więcej? Łapcie przepis! Składniki (na 2 średnie pizze): * ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50m wody - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru * sos: - 1 średnia cebula(...)ustawić obroty: 5 czas : 2 minuty. Wyrobić gładkie ciasto. Obskrobać ścianki miski i ustawić czas: 1 min. Ustawić temperaturę: 30 stopni, czas: 45 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rośnij duże i puszyste 🙈😂 #pizza #tefalcc #cookyourselfcom #pizzaday #yummy Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself) 8 Sie, 2017 o 3:09 PDT Przygotowanie tradycyjne: Drożdże rozpuścić z 1 łyżką mąki, cukrem

CookYourself
Biała pizza z mozzarellą i rukolą 374

nadaje całości idealny zapach i kruchość – ogłosili badacze z Instytutu Technologii Żywności, w publikacji na łamach naukowego pisma wydawanego przez uniwersytet w Auckland”. Biała pizza z mozzarellą i rukolą, na cieście z przepisu Magdy Gessler .     Składniki na ciasto: - 340g mąki pszennej (typ 550) - 5g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki(...)wyrabiamy na stole oprószonym mąką na gładkie, elastyczne ciasto, ok. 10 minut. Odstawiamy na 10 minut. Ponownie przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto z dodatkiem oliwy. Dzielimy na porcje, w zależności od tego jaką dużą chcemy pizzę. Formujemy kule, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 230ºC. Oprószamy ciasto

mojewypiekiinietylko
Pizza pieczona na kamieniu 240

Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona w pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu na przyśpieszenie tego procesu. Znalazłam: KAMIEŃ DO PIECZENIA PIZZY mam dokładnie ten model   Kamień ma idealny rozmiar, jego(...)kamień, ale na stronie emako.pl jest napisane, że maksymalna temperatura pieczenia to 800 stopni, także nie ma obawy, piekarnik możemy na maksa ustawić :)  W między czasie przygotowujemy ciasto na pizzę. Poniżej, prezentuję przepis na pizzę, z którego korzystam ja i mój Mąż :) PIZZA 0,5 kostki drożdży ok. 2,5 szkl. mąki ok. 3/4 szkl. wody 1 żółtko

Co w głowie piszczy
Oszukana pizza 160

Oszukana pizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać, aż ciasto dojrzeje? Tak właśnie powstała „prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka(...)kompromis: pierś indyka w ilości dowolnej mała puszka kukurydzy trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia, sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem. Układamy pierś indyka pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę. Posypujemy pozostałymi ziołami. Pieczemy

Kucharzyca
Pizza bezglutenowa 143

czasu budzą się w nas demony Dzisiaj rządzi u nas pizza bezglutenowa Przepis został opracowany na podstawie innych przepisów, znalezionych w sieci. Nasza pizza wychodzi chrupiąca, a samo ciasto jest cieniutkie. Pizza bezglutenowa na cienkim cieście Dzielimy się z Wami przepisem na pizzę bezglutenową na cienkim spodzie. Nasze ciasto leżakowało krótko, bo tylko dwie godziny (idealne ciasto wg tej receptury

Ciasna Kuchnia
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut 2364

minut   Ilość porcji: 4 Składniki: 1 opakowanie Fix  Spaghetti  Bolognese  extra ziołowe  Knorr,   1 łyżka masła,   400 g  ciasta na pizz ę,   400 g pomidorów z puszki,   1 por,   1/2 cukinii,   1 papryka czerwona,   200 g sera  feta,   250 g startego  sera  mozzarella(...)odaj  do porów  i zagotuj.  Sos zostaw na ogniu przez kolejne  5 minut,  a potem   odstaw, by ostygł.   2.  Ciasto do pizzy rozwałkuj  na cienki placek, a następnie ułóż go   na blasze wyłożonej papierem do  pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem.    3.  Na sosie pomidorowym

SzczyptaSmaQ
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 121

Receptura na to ciasto do pizzy jest naprawdę rewelacyjna. Ciasto zawsze wychodzi chrupiące i pulchne. Podane składnik są na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, dla 5-6 osób.   Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli   0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 serek feta 1 czerwona(...)papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie  ser feta kroimy

Jadło i czytadło
Pizza z hummusem, karmelizowaną cebulką i chutney z pomidorków (Pizza con hummus, cipolle caramellate e chutney di pomodorini) 129

eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):)   Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i mozzarelli.  Bazą pizzy jest puszyste ciasto drożdżowe z oregano a dodatkami do niej aromatyczny hummus z musztard ą  i kurkum ą, karmelizowana cebulka i słodko-kwaśny chutney z pomidorków.  Składniki niezbyt kojarzone(...)cucchiai di succo di limone scorza grattugiata di un limone sale, pepe *  La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Gruppo Macro " e " Oreegano ". PRZYGOTOWANIE Ciasto na pizze W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Mieszamy oba rodzaje m ą ki. Do dołka

La grande e la piccola cuoca
Ciasto na pizzę 158

dość szybkie. Może to brzmieć dziwnie przy 90 minutach wyrastania, ale w porównaniu z drugim moim ulubionym przepisem (o nim innym razem) to ekspres. Do tego to najlepszych ciast na pizzę, jakie można przygotować w domowych warunkach. Nie oszukujmy się. Prawdziwa włoska pizza, tylko w prawdziwej włoskiej pizzerii. Chyba, że macie specjalny piec opalany drewnem. Wtedy zostaje tylko pozazdrościć(...)wprosić się na pizzę. ;) Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto: 16 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny lub kaszy manny Drożdże pokruszyć, rozpuścić z cukrem w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Jeżeli używamy suszonych drożdży, to też

Pełny talerz
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 191

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie   przygotowuje się bez dodatków tylko    z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam(...)nacinamy w kratownicę w bliskich odstępach (ja wykonałam za pomocą specjalnego noża do siekania ziół, co ma 4 ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy  ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę

Moniki Smakołyki
Pizza "Od serca" 151

warto wymyślać, tylko postawić na prostotę, ale w ciekawszym wydaniu.  Pizza w kształcie serca będzie dowodem naszej miłości, na dodatek bardzo smacznym dowodem! W pizzy główne skrzypce gra ciasto, a to jest idealne i na stałe zagościło w moim domu. Dodatki, to tak naprawdę wszystko to, co w danej chwili mamy, lub co chcemy dać. Możemy łączyć nowe smaki(...)trochę oliwy z oliwek. Ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, możemy też zamiast ściereczki przykryć je folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed przystąpieniem do formowania pizzy ponownie ciasto wyrabiamy. Nadajemy kształt, Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oliwy i przyprawami. Drugą łyżkę oleju rozsmarowujemy na blaszce, na której będziemy piec pizzę. Dodatki: Pieczarki kroimy w plasterki

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 210

zdrowo i racjonalnie;) W końcu surowe warzywa to samo zdrowie! Postanowiłam ten smak odtworzyć w domu. Oczywiście, największym wyzwaniem było ciasto. Robiłam już wiele wariacji na temat ciasta do pizzy, ale przepis Jamiego chyba jest jak dotąd najlepszy, dlatego nie ryzykowałam i właśnie jego przepis wykorzystałam do mojego dania.   Składniki: 400 g mąki pszennej plus(...)spożywczą. Po godzinie wyrastania ciasto rozbić pięścią kilka razy. Lekko wyrobić i pokroić na 3-4 części. Bierzemy jedną. Resztę wstawiamy do lodówki w woreczkach foliowych na kolejne pizze. Z kuleczki ciasta robimy placek - polecam rozciąganie zamiast wałkowania. Rozciągamy na placek o średnicy 25-30 cm - im cieńszy tym lepszy. Smarujemy sosem pomidorowo bazyliowym (jeśli ktoś lubi, można go dodatkowo

Kulinarne Inspiracje
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 173

odpowiadam za ciasto i przygotowanie dodatków, M. nakłada sos i dodatki, W. nakrywa do stołu, Wszyscy się zajadamy. Domowa jest najlepsza.  Oczywiście tajemnica udanej pizzy, oprócz atmosfery jej przygotowania, tkwi w odpowiednim cieście i dodatkach. Po wypróbowaniu wielu przepisów, zgodnie stwierdzamy, że najbardziej smakuje nam teraz spód z przepisu Asi z Kwestii Smaku . I taki cytuję poniżej. Cienki(...)chrupiący, z cieniutką warstwą mięciutkiego i sprężystego miąższu. Ideał. Dodatki zmieniają się w zależności od pory roku i naszych zachcianek. Tym razem pizza była taka:  SKŁADNIKI: Ciasto (na 3 średnie pizze)  15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych   150 ml ciepłej wody   1/2 łyżeczki cukru   250 g mąki pszennej   1 pełna łyże czka

KUCHARNIA
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 146

rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach koperek. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane.  Następnie nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte

Moniki Smakołyki