Bigos z cukinii... Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera. Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli. Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw. Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu. Pyszna odmiana tradycyjnego dania. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii; 500 g pieczarek; 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez; 4 duże marchewki; 2 duże pietruszki; 1 średni seler(...)bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną. Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym danie nie będzie już tak przypominać tradycyjnego bigosu. Smak bigosu można wzbogacić o pokrojony w pióra por lub pomidory (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę). Źródło przepisu
Gospodyni Miejskajedno z naszych ulubionych jednogarnkowych dań. Jest to potrawa gęsta, sycąca, z dużą ilością warzyw i kiełbaski. Danie to ma swoje korzenie ma na Węgrzech, więc obowiązkowo powinno być pikantne. Super smakuje jesienią i zimą, ze względu na swoje walory rozgrzewające, ale ja robię je wtedy kiedy po prostu mamy
Walijskie PichcenieCzasami przychodzi nam ochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc
Kulinarne przygody GatityLawendowy Dom , wszak Beata Lipov to ekspertka od bułgarskiej kuchni. Ljutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam jeszcze z Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiwa i dobrego meczu? ... aczkolwiek tego ostatniego jak na lekarstwo, wiec może lepiej kibicowaniu skokom narciarskim? co wtedy najchętniej byście przegryźli by dać upust emocjom? Myślę, ze domowy fastfood, pyszna kanapka z klopsikami w pikantnym, piwnym sosie chyba by wystarczyła. Co wy na to? Apetyczna, prawda? Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne , raz pikantne. Fantastyczne smaki można uzyskać zestawiając ze sobą kontrastowe warzywa i dodając do nich odpowiednie potrawy. Postanowiłam podać usmażoną na chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKiedy więc od rodziców dostałam dużego kabaczka i wspaniałe ostre papryczki, postanowiłam przygotować z nich rozgrzewający warzywny gulasz. Cudowny, lekko pikantny, o dymnym aromacie wędzonej papryki. Tego było mi trzeba w zimny jesienny wieczór:) Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych
Chilli Czosnek i Oliwawędlinka... i makaron... i kurczak gotowany... I ruch-cug (tam mówiła moja babcia) wymyśliłam danie. A w lodówce miałam: kawałek boczku 30 kg szynki trochę ugotowanego makaronu koncentrat pomidorowy ponadto użyłam: marchewkę kawałek selera 4 małe cebulki olej odrobina pikantnego ketchupu paprykę słodką sól, pieprz koperek A działo się to tak: Cebulki przesmażyłam na łyżce(...)przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotowałam do odparowania płynu. Na zakończenie (czegoś mi brakowało po spróbowaniu) dodałam trochę pikantnego ketchupu i posypałam grubo zielonym koperkiem. Uważam, że moje Poniedziałkowe Porządki W Lodówce - zakończyły się sukcesem. Nic nie wyrzuciłam, mało tego - powstało fajne danie na kolację dla moich chłopaków. Szczególnie B. lubi takie jednogarnkowe potrawy
Walijskie Pichceniekilkukrotnego okrążenia kuli ziemskiej. Odzwierciedla się to w niebotycznych cenach, często nieadekwatnych do użytych składników i nakładów wykonanej pracy. Pikantna konfitura z naszej krajowej papryki, równie smacznej, co ta wygrzewająca się w słońcu Toskanii :). Dodatek do dań wytrawnych i deserów, do mięs, serów, wędlin, owoców lub lodów . Piękny, krwisto czerwony kolor, ożywiający i zachęcający do jedzenia(...)kilka złotych, przy niewielkich nakładach pracy wyczarujecie kilka słoiczków. Przygotowując ją w domu możecie wyregulować stopień pikanterii i słodyczy, zmniejszając lub zwiększając ilość użytych pikantnych papryczek i cukru (stewi lub ksylitolu). Możecie przygotować wersję łagodną lub wściekle pikantną. Koniecznie zaznaczcie to na słoiczku. To ułatwi wam dobieranie konfitury do przygotowywanych potraw lub osób, dla których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika
SzczyptaSmaQSierpień i wrzesień to miesiące, w którym przygotowuję różne dania z papryką, papryki są wtedy bardzo tanie. Przygotowuję zapasy na zimę, zamroziłam mix kolorowych pokrojonych w paski papryk, przygotowałam marynowaną paprykę w słoikach, A pikantna zupa paprykowa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne (ok. 300 g) ok. 150 g żółtego sera
Słodka StronaKimchi najpierw traktowałam jako dodatek do dań albo po prostu przekąskę, po którą sięgałam jak miałam ochotę na coś pikantnego. A potem poszłam dalej i zaczęłam łączyć je z innymi dodatkami i jeść na ciepło. Na ten pomysł sama bym może nie wpadła, dlatego dziękuję za wskazanie drogi Thiessie :) Prezentuję 2 wersje z ryżem i jedną z kaszą
Zdrowa Kuchnia SowyNikt z Was nie zastanawiał się nad tym , w jaki inny sposób przygotować mięsko mielone ? Dzisiejsza propozycja jest wspaniałą alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych . Jest to
Słodkości i nie tylko1 kg fileta z kurczaka 50 dag pikantnych krakersów 20 ml jogurtu naturalnego sos czosnkowy Dzisiaj jest niedziela, więc chciałam przygotować dla rodziny coś wyjątkwego. Na
Świat Domowej KuchniSos Meksykański to podstawowy element kuchni Meksyku. Pikantny sos, w którego smaku wyraźnie dominuje papryka słodka oraz papryka chili - ostrość modyfikujemy jej ilością. Poniższy przepis
Słodka Stronadania, z uśmiechem obserwowałam, że prawie wszyscy goście brali rybki na wynos: czy to w postaci wędzonej czy np. słoika szefa. Wszyscy chwalili i wychodzili zadowoleni. Co do zupy mieliśmy rację - była sycąca, przyjemnie rozgrzewająca, pikantna z dużymi kawałkami ryby, warzywami, grzankami i startym żółtym serem. Mi jednak trochę przeszkadzały ości. Po zupie przyszedł czas na drugie danie
Pasja Smaku