Dzisiaj miałam pomysł na prosty i szybki obiad, który przypadnie do gustu tym co lubią pikantne dania. Pikantne kotlety mielone, podane ze smażonymi ziemniakami i z gęstym dipem na bazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPszenne placki z papryczkami jalapeno i chili... Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne. Niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki. Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych(...)części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm. Papryczkę chili pokroić w krązki i z każdego krążka usunąć gniazda nasienne (jeśli ktoś lubi pikantne dania można ten etap pominąć). Na każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków. Wierzch każdego placka można delikatnie oprószyć
Gospodyni MiejskaPora jak najbardziej obiadowa wiec mam do zaproponowania dla was bardzo smaczne jednocześnie proste i diabelsko pikantne danie obiadowe... Składniki: 6 podudzi 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżka płaska chili 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry 1 łyżka bazylii Podudzia myjemy wkładamy do rękawa do pieczenia wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie
NaKońcuJęzykakostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania
karmelowyskładniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne dla całej rodziny, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i mało pracochłonne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLeczo... Rozpływająca się w ustach cukinia. Papryki w trzech kolorach. Mnóstwo pomidorów. I cebula. Proste, smaczne i łatwe danie. Zapraszam! Składniki: 4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg); 3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta); 0,5 kg cebuli; 1 kg pomidorów; 2 ostre papryczki (zielona i czerwona); 250 ml gorącej wody(...)wydrążyć nasiona i pokroić w grubą kostkę. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z pestek i pokroić w drobną kostę. Ostre papryczki, umyć, osuszyć, wydrążyć z 3/4 pestek (jeśli ktoś woli pikantne dania, pozostawić pestki) i drobno posiekać. Cebule obrać, posiekać w pióra. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył wszystkie pomidory), pozostawić na 10 minut, po czym wylać
Gospodyni Miejskaoliwie i zanurzonych w aromatycznym sosie pomidorowym . Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko . Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich(...)zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc
Chilli Czosnek i Oliwaserii dania błyskawiczne - przepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro SKŁADNIKI podwójna pierś kurczaka 1 duża cebula 400g chińskiej mieszanki na patelnię oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz papryka ostra w proszku chili w proszku sosu sojowy ciemnego 2 woreczki brązowego ryżu PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy(...)Jeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnych dań - uwaga na ilość chili
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć
Obiad za dychęzasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki. Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku smażonej na chrupiąco ( doprawionej na ostro) wątróbki , z delikatnym ryżem , słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Czas: 45 minut Składniki: 1/2 kg wątróbek(...)wątróbkę. *** Ilość wątróbki można zwiększyć bo niektórym może być za mało 2 sztuki na porcję. Ja jak robię dodatkowo zupę i potem deser to podaję po małej porcji tego dania ( pół gruszki, kilka łyżek ryżu i 2 wątróbki
Buniabaje w kuchniSzybkie, sycące, pikantne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno. Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona
Smakowity Blog Kulinarnytworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje: 800g karkówki ¾ szklanki coca coli ¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny) ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól Pieprz 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Karkówkę pokroić w plastry, cebulę w piórka, czosnek posiekać
Fabryka pomysłówMulligatawny. To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek
Kulinarny karnet Christopherafrytki jeszcze przez 3 minuty. Czas, kiedy kebaby znajdowały się na grillu, a frytki we frytkownicy poświęciłem na przygotowanie Ayranu - tradycyjnego tureckiego napoju, który świetnie komponuje się z pikantnymi daniami, jak przygotowany dzisiaj kebab. Do dzbanka dodałem 400 gram jogurtu naturalnego i sporą szczyptę soli morskiej. Jogurt zalałem 250 ml wody mineralnej. Napój dokładnie wymieszałem i podałem bezpośrednio
Wyprawy kulinarne