pikantne danie - 564 przepisów (strona:16/38)

Gruzja na talerzu 263

gruzińskiej. Kolejny raz potwierdziła się reguła, że im prostsze danie, tym lepsze. Nie zawiodłam się i tym razem!  Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri

Sajkofanka smaku
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 223

warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze(...)zewnątrz, a więc zostaną oddane do wody, wzbogacając smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego płynu, białko się zetnie, a soki pozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula

W kuchni Karmel-itki
Chili con carne 107

Dziś podam swoją wersję chili con carne, które może być wykorzystane jako nadzienie do wspomnianych chlebków. Można je zjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne. Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego pół czerwonej papryki 1 mała cebula 1 czosnek puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy pieprz cayenne(...)zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe

upichcic
GULASZ PO GRUZIŃSKU 162

mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam! SKŁADNIKI

Słodko-Słony Świat Ilony
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 153

zapachnie a panna Kaczka nabierze ostrości. Ptactwo z pazurem? Tak, da się! To co najważniejsze w naszej miksturze do nacierania: Pieprz Cayenne "Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej "Cayenne" (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Ta najostrzejsza odmiana papryki po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną przyprawę. Działanie: - Papryka kajeńska przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. - Papryka Cayenne

Wypisz Wymaluj
Kapusta Pak Choi z łososiem. 236

smażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni. U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki

Kulinarny karnet Christophera
Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 287

skręca z ciekawości :) Oryginalny przepis jest niezły, ale dla mnie dość pikantny, pomimo tego, że lubię ostro zjeść. Podaję więc mniejszą ilość chilli. Składniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki 7 rzodkiewek 1 cebula ząbek czosnku niecała łyżeczka płatków chilli 1 cm świeżego korzenia imbiru (niekoniecznie - ja nie dałam) 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy,marchewki

chwile dla mnie
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 240

cykorię (radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną czerwoną kapustą. Radicchio posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Z awiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2. Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę

Mia Cucina Sofieta
Pikantne puree z marchewki 271

Marchewka to uniwersalne warzywo. Pomijając to , że przecież nie sposób ugotować dobrego wywaru na zupę bez udziału marchewki to ilość surówek lub jarzynek jakie da się

Buniabaje w kuchni
Pieczone bataty z serem kozim i chorizo 211

Najfajniejsze było to, że przygotowałam tylko jedno danie i nikt nie marudził hehe. Ta propozycja jest bardzo szybka i łatwa w wykonaniu, a to najważniejsze aby przy zjeździe nie siedzieć cały czas w kuchni.  Składniki: 2 bataty 50 g sera koziego 50 g chorizo pikantnego 5 pomidorków koktajlowych pęczek pietruszki sól, pieprz

Niezły Młynek
Ravioli z trzema rodzajami sera 196

Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino.  Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój  makaron domowy - opakowanie sera

W mojej holenderskiej kuchni
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 183

Oto idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą

Bon Appetit Małgorzaty
Placki Ciamalaga 140

Dośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem  żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne

Słodkości i nie tylko
Burrito 233

odhaczona, zadowolony ze smaku, bo zjadł aż dwie :) Danie wbrew pozorom ekspresowe. Składniki: tortille ( u mnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie tyle) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew

Blondynka Gotuje
Kurczak duszony z orzechami narkowca 134

Dziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy. składniki: 600 g piersi  kurczaka 4 ząbki czosnku 1 cebula  250 g orzechów nerkowca 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego chili olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania