fryless, szybko i bez smażenia: Niedziela – Pieczone fish and chips Poniedziałek – Makaron stir free (to nasza nazwa – niżej wyjaśniamy skąd się wzięła) Wtorek – Pieczona pierś z kurczaka z ryżem a la pilaf Środa – Burritos z papryką Czwartek – Zupa z dyni z grzanką Piątek – Makaron z domowym sosem pomidorowym Pobierz menu na tydzień Zgodnie(...)ciekawe. U nas w tym tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito zawinęliśmy też pieczone warzywa: paprykę, cukinię i brokuł, które z kolei
Niedzielny kucharzsztucznych składników. I są trzy razy tańsze. Skrzydełko, czy nóżka? – to klasyczne pytanie przy dzieleniu niedzielnego kurczaka. I trzeba dodać, że właściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów. Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią(...)szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml) 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka
Niedzielny kucharzprzez praskę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystko razem na pastę. Kurczaka oczyszczamy z odstających fragmentów tłuszczu i osuszamy papierowymi ręcznikami. Oddzielamy skórę od mięsa na piersiach – wkładamy dłoń pod skórę i lekko poruszając palcami w każą stronę robimy miejsce między piersiami i skórką kurczaka – ostrożnie i delikatnie, żeby skórki nie podziurawić i nie porwać(...)następuje teraz, to największa komplikacja w tym przepisie – kurczaka trzeba pod skórką równomiernie obłożyć maślaną pastą. Wkładamy po kawałku masła pod skórkę i rozpłaszczamy go na piersi masując skórkę z wierzchu. Obie piersi powinny być równomiernie obłożone pod skórką 2-3mm warstwą masła z dodatkami. Kurczaka odwracamy i tak samo luzujemy skórkę na udach i wkładamy pod nią kawałki
Karo in the Kitchenrzadkie, dlatego tak doceniam każdą z nich. Efektem popołudnia spędzonego w domu zawsze jest jakieś danie lub ciasto, na które cieszy się mój mąż. Dziś zapraszam Was na pierś kurczaka w sosie czosnkowo-parmezanowym, która doskonale się sprawdzi na świątecznym stole. Ja przygotowałam ją przy użyciu patelni WOLL DIAMOND LITE , ale nie musicie jej mieć, aby zachwycać się smakiem tego(...)Polecam. Składniki: Grzyby: • 4 łyżki masła • 500 g pieczarek • 4 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki • sól i pieprz • mała cebulka Kurczak: • 2 łyżki masła • 3 duże połówki piersi z kurczaka, bez skóry i bez kości • sól i pieprz • 1 łyżeczka suszonej cebuli • 1 łyżeczka suszonej pietruszki • 3 plasterki sera camembert • 1/4 szklanki świeżego startego parmezanu • 1 łyżka posiekanej
W mojej kuchnitrzeba – wiem, że długie działanie odpowiednio dobranej temperatury uwydatnia całe bogactwo smaków. Kaczka to pyszne i wartościowe ciemne mięso, a w takim wydaniu perfekcyjnie podkreślona jest dzikość jej smaku. Piersi oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy skórkę z wierzchu, solimy i szczodrze pieprzymy piersi z obu stron. Marchew i szalotki obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Seler myjemy(...)zrumienienia, na niskim ogniu, około 10 minut, co jakieś 2-3 minuty odlewając wytopiony tłuszcz. Po 10 minutach ostatnią porcję wytopionego z kaczki tłuszczu zostawiamy w rondlu, a piersi przekładamy na stronę mięsa i smażymy przez 5-6 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy przygotowaną kaczkę na bok. Do rondla na wytopiony tłuszcz wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i zmiażdżone ząbki czosnku
Karo in the Kitchenwszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje się z wieloma owocami, np. śliwkami lub ananasem). Dodatkową zaletą piersi z kurczaka jest ich naprawdę szybkie przygotowanie, ponieważ mięso nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Jest tylko jeden kłopot – nieodpowiednio przyrządzone filety szybko stają się suche i twarde. Jak temu zaradzić(...)przygotować soczyste filety z kurczaka? Wielu osobom filety z piersi kurczaka rzeczywiście kojarzą się z mięsem twardym i wysuszonym na wiór. Czy słusznie? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a kurczak zawsze będzie pyszny i soczysty. Zanim zaczniemy poddawać mięso obróbce termicznej, powinniśmy je potrzymać w marynacie – najlepiej całą noc. Dzięki temu przyprawy przenikną mięso, nadając
CookMagPonoć 11 listopada jadamy gęsinę, cały ptak to jednak za dużo dla 2 osób o przeciętnym apetycie, więc postawiłam na pierś. Gęś ugotowałam sous vide, a następnie obsmażyłam. Trochę poszalałam z dodatkami, dlatego nie wymieniłam ich wszystkich w tytule ;) Oczywiste było, że podam gęś z quinoą i klasycznie z czerwoną kapustą, do której dla urozmaicenia dodałam jeżyny. W międzyczasie przyszło(...)komponuje się genialnie, no i w końcu od święta można trochę kulinarnie zaszaleć i olać konwenanse . #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: pół szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 pierś z gęsi 3 fioletowe ziemniaki 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty garść jeżyn 1 mała cebula 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia 250 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka owoców granatu
Quinoa Raz!Pierś z kurczaka to bardzo powszechny składnik do wielu dań. Smażone, małe kawałki piersi z kurczaka doskonale nadają się do dań obiadowych, sałatek a także jako smaczna szybka przekąska. Niezwykle smaczne i soczyste, z ulubionymi przyprawami. Składniki: * 750 g piersi z kurczaka * niepełne pół łyżeczki soli * 3-4 łyżki oleju * pół łyżeczki ostrej papryki * pół łyżeczki przyprawy gyros, meksykańskiej(...)bądź przyprawy do kurczaka (rodzaj przyprawy dobierany jest w zależności od tego do czego potrzebny jest kurczak) Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Wsypać kawałki piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Patelnię rozgrzać, wyłożyć z miski kawałki mięsa i smażyć co chwilę mieszając
Zrób to smacznieJesień to idealny czas na zupy ! Mam dziś dla Was kremową zupę cytrynową. Składniki: ok. 750 ml bulionu warzywnego saszetka ryżu parabolicznego duża pierś z kurczaka przyprawa chińska 5 smaków KAMIS 2 cytryny mleczko kokosowe 400 ml 3 ząbki czosnku 2 kieliszki oleju łyżeczka curry 3 zółtka sól, pieprz dla smaku łyżeczka trawy cytrynowej KOTANYI szczypta ziarenek smaku WINIARY(...)świeży tymianek Jak przygotować: Zacznijmy od piersi kurczaka, bo ona potrzebuje trochę czasu aby "poczuć smak marynaty" Poprzecznie kroimy jedną pierś - otrzymujemy w ten sposób dwa cienkie plastry. W osobnej misce - kroimy cienko 3 ząbki czosnku, które zasypujemy łyżeczką soli himalajskiej. Mieszamy, zostawiamy na 5 min. Do czosnku dodajemy 2 czubate łyżki przyprawy chińskiej, łyżeczkę curry , 2 kieliszki oleju
dlaSmaQRóżowe i soczyste piersi kaczki podane z lekko pikantnym i gęstym sosem śliwkowym. Przygotowane według sprawdzonej i niezawodnej metody. Najpierw długo smażone od strony skórki, a następnie krótko pieczone w wysokiej temperaturze. Po upieczeniu odstawione na kilka minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. Tak przyrządzone piersi kaczki są mięciutkie i delikatne w środku, z cieniutką, chrupiącą skórką na zewnątrz(...)Możemy je podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki ze skórką sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta chili w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Pierś kaczki ogrzewamy w temperaturze
cool and mintySkładniki (na 1 porcję) - filet z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - 2 marchewki (ok. 210 g), - 2 łyżeczki masła (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 ziemniaki (ok. 140 g), - szklanka brokułów (ok. 100 g), - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka(...)marchewkę z dodatkiem łyżeczki masła, soku z cytryny i szczyptą soli. 3. Ugotowane ziemniaki i brokuły miksujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 4. Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka. 5. Grillowaną pierś z kurczaka podajemy z gotowaną marchewką na puree brokułowym. Grillowana pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwolny, chcemy wykorzystać go jak najlepiej, dlatego niedzielny obiad jest u nas z jednego dania i to przygotowanego na szybko. Tym razem na naszym stole pojawiły się kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. Składniki: 1 cała pierś z kurczaka mozarella kilka listków bazylii mała cebula Sos: 100g kurek (bądź innych grzybów) 500ml bulionu 1/2 małej śmietany mąka(...)zagęszczenia pieprz ziołowy, papryka, pieprz naturalny Przygotowanie: 1. Pierś myjemy, obrabiamy, następnie rozkrawamy tak, by powstała kieszonka. 2. W miseczce mieszamy odrobinę oleju, pieprzu ziołowego, pieprzu naturalnego, papryki, soli, bazylii - nacieramy tym piersi z kurczaka. 3. Na patelni podsmażamy jedną małą cebulę. 4. Do kieszonek w piersi wkładamy plasterek grubszy mozarelli, podsmażoną cebulę i kilka listków bazylii. 5. Przygotowane
My World by Dagmara RekPatelnie tytanowe linia Woll diamond DIETETYCZNA PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SZPINAKIEM Patelnia tytanowa Woll diamond Patelnie tytanowe firmy Woll.pl(...)SKŁADNIKI : 300 g piersi z kurczaka 150 g świerzego szpinaku sól, pieprz do smaku 100 g twarogu typu włoskiego 1 ząbek czosnku kilka kropel oliwy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: olej rzepakowy 3/4 szklanki, Grill - przyprawa pikantna 1/2 opakowania, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek, sałatka z pomidorów w śmietanie - w opisie olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa pikantny grill dobrze wymieszać w misce podwójną pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym piersi rozkroić(...)lodówki schować i z dwa razy obrócić ugotować oskrobane młode ziemniaki w nie solonej wodzie, odlać na durszlak patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, razem z marynatą kłaść porcje piersi, grillować z każdej strony na rumiano na koniec nakryć patelnię grillową pokrywką i trzymać z 3 minuty na ogniu, następnie piersi przełożyc na talerz do tłuszczu po piersiach wsypać z durszlaka
W Mojej Kuchni Lubięjest zdrowe, jednak jakoś z czasem zastąpiłem je grillowanym, pieczonym lub smażonym. Pora jednak wrócić do zdrowych nawyków i lekkostrawnego jedzenia. A więc na dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować gotowaną pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym, pieczarkami oraz ryżem. Wykorzystałem ryż basmati z dzikim. Oczywiście możecie skorzystać z innego rodzaju. Dziki ryż zawiera sporo potasu, fosforu, witamin z grupy B, natomiast(...)ryż basmati to niezwykle szlachetny smak. Z podanej liczby składników otrzymacie dwie solidne porcje. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 2 woreczki ryżu 500 g pieczarek 500 ml bulionu 1 czerwona cebula 1 jogurt naturalny Sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującego się bulionu wrzucamy na około 20 minut oczyszczone piersi z kurczaka. Po upływie około
Programista w kuchni