wybornieSkładniki:1 kurczak ok 1,2pierś kurczaka ok 40 dag1/2 kg pieczareksól pieprzżelatyna- kilka łyżekWykonanie:Z kurczaka luzujemy kości. Rozkładamy. Mięso obsypujemy solą, pieprzem oraz żelatyną. Pierś z kurczaka kroimyw drobną kostkę, pieczarki kroimy w plastry obsmażamy na oleju, odsączamy, laczymy z piersią kurczaka. Wykładamy na rozłożonego mięso. Składamy w kształt przed zluzowaniem kości, zszywamy.Nakuwamy całe mięso , pieczemy ok godziny.Gor
Z Majeczką w kuchnisosem czosnkowym) – gwarantuję, że znikną w mig. Zobacz też: Kotlecik i z kurczaka z serem i majonezem Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Przepis na kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem Drukuj przepis Porcji: 11-12 Czas gotowania: 40 minut Składniki 600 g piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 8 pieczarek(...)jajka pół szklanki mąki łyżka oleju łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz do smaku - szczypta/dwie płaska łyżeczka soli papier do pieczenia Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oraz ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2 Składniki przekładamy do miski. Dodajemy kolejno: jajka, mąkę, olej, paprykę ostrą, słodką, pieprz, sól. Dokładnie mieszamy do połączenia
Kuchnia BazyliiKlopsiki lekkie z kaszą jaglaną, pieczarkami i piersią z kurczaka. Por jest moim ulubionym warzywem korzennym i przemycam go gdzie się da. Z jednej piersi usmażyłam sześć klopsików, także może najeść się cała rodzina. 1 pierś z kurczaka 1 cebula 7 pieczarek 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 2 pory biała(...)panierowania olej do smażenia Kaszę przelewam zimną wodą i gotuję w 1/2 szklance wody z odrobiną soli i łyżką oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, mieszam
wesoła kuchniapysznym nadzieniem - kawałek nieba na talerzu :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 łyżka masła 3-4 plastry sera żółtego 2 łyżki mąki 1 jajko bułkę tartą olej oregano sól i pieprz Pieczarki kroimy w paski i smażymy na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. W piersi, długim nożem wydrążamy od góry dziurę o średnicy
Kolejny blog o gotowaniuszpinakiem i kurczakiem porcja dla dwóch osób 200 g makaronu kokardki duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku cebulka dymka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz + oliwa z oliwek do smażenia Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki. Pierś z kurczaka po umyciu i osuszeniu pokrój w niewielką kostkę. Na dużej patelnii rozgrzej niewielką ilość(...)oliwy z oliwek. Podsmaż na niej drobno posiekane 2 ząbki czosnku oraz cebulkę dymkę. Gdy zaczną się rumienić, dodaj pokrojone pieczarki. Podsmażaj ok. 5 minut, a następnie dodaj pierś z kurczaka, przypraw solą i pieprzem. Całość podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj szpinak i dalej podsmażaj ok. 4 minut. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku i duś jeszcze
365 dni dookoła kuchniJeżeli zastanawiacie się co zrobić na obiad, podpowiadam – obsmażone kawałki z piersi kurczaka, pod warstwą pieczarek i chrupiącej kruszonki. Kruszonkę w tym wypadku stanowi mieszanka masła, parmezanu, płatków owsianych i nieznaczna ilość bułki tartej. Moim zdaniem fajnie pasuje ona do mięsa. Całość wychodzi kruchutka. Kruszonka jak i pieczarki nie przylegają ściśle do mięsa i choć przez to na talerzu
Smaki Na Talerzuosób. Nas jest troje i sporo zostało. Spokojnie najadłaby się jeszcze jedna osoba. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym. Składniki: 7-8 średnich ziemniaków 2 cebule 500 g. pieczarek 2 pojedyncze piersi kurczaka 200 g. sera żółtego przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany) olej do smażenia trochę masła do smażenia Wykonanie: Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką(...)podsmażyć jeszcze chwilę. Piersi podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone ziemniaki. Na ziemniaki wyłożyć pieczarki z cebulą. Następnie wyłożyć usmażone piersi kurczaka. Wierzch posypać utartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 15-20 minut
Agusiowe smakołykiCześć!Wstyd przyznać, ale niedawno spróbowałam pierwszy raz w życiu risotto.Teraz żałuję, że tyle straciłam przez wiele lat :) W risotto, które jadłam głównymi składnikami były te
Pora coś zjeśćtydzień oczyszczam moją lodówkę z resztek i tworzę coś dobrego do jedzenia.Tym razem znalazłam parę pieczarek i jedną pierś z kurczaka,która kupiona była już parę dni wcześniej. Cóż mogę wyczarować z jednej piersi dla dwóch osób? Sami zobaczcie! Składniki: 1 pierś z kurczaka ok 15 pieczarek 1 cebula żółty ser 1 pomidor 2 jajka 4 łyżki mąki sól(...)przykryciem na patelni,do rozpuszczenia sera.Gotowe udekorowałam keczupem i kiełkami rzodkiewki. Takie danie jest bardzo smaczne. Bardzo często zamiast piersi z kurczaka daję jakąś kiełbasę,którą kroję w kostkę,podsmażam z pieczarkami i przyprawiam wg uznania.To takie resztkowe jedzenie...co mam w lodówce po prostu daję
Niespełnione zdolności kulinarnekolację najczęściej jem sałatkę lub surówkę, więc dziś proponuję wam pyszną sałatkę z dużą ilością kurczaka, chrupiących grzanek, mięciutkich pieczarek i pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy
Kuchnia ŁukaszaDawno nie robiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Na patelni rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach
Moje domowe kucharzenieskładniki ułożyłam warstwowo. Poniższą sałatkę przygotowałam w mniejszym naczyniu żaroodpornym, ale możecie ją również przygotować w tortownicy (o średnicy 18-20 cm). Składniki: 1 mały słoik pieczarek konserwowych 1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,3 kg) 2 średniej wielkości marchewki 4-5 młodych, średniej wielkości ziemniaków 1/2 małego słoika majonezu + ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 3 ogórki kiszone(...)kurczaka. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nich sok. Pietruszkę oraz szczypiorek umyć i drobno posiekać. Pieczarki odcedzić. Naczynie żaroodporne lub tortownicę wyłożyć przezroczystą folią i układać poszczególne warstwy sałatki (uwaga: każdą warstwę należy dosyć mocno docisnąć!): UKŁADANIE: 1. pieczarki główkami do dołu, 2. po bokach pieczarek posypać pokrojoną marchewką, 3. pomiędzy pieczarkami ułożyć posiekaną zieleninę
Ugotowaćoko.Tak było i wczoraj!Tradycyjną , wszystkim dobrze znaną pierś z kurczaka przyrządziłam w taki sposób , że zapachy z kuchni totalnie podbiły serducha domowników( a może i sąsiadów ;) ).Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami i zapieczone w formie muffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają.Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też
Ostra na Słodkokurczak w delikatnym sosie z dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur z makaronem vermicelli. składniki: 500 g piersi z kurczaka 250 g serka mascarpone 250 g pieczarek 1 cebula sól pieprz 1 łyżka masła natka pietruszki 1 łyżeczka mąki ryżowej kasza bulgur z makaronem vermicelli Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę a pieczarki w plasterki. Na maśle podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystko dusić ok 5 minut, do smaku doprawić sola i pieprzem. Następnie dodać serek mascarpone i dusić aż składniki będą miękkie ok 10-15 minut. Sos zagęścić odrobiną mąki ryżowej. Gotowy sos podawac z ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujeskładników i zalewy robi się praktycznie sam. Wystarczy dodać jakąś surówkę lub ulubione ogórki i mamy gotowy obiad! 150 g brązowego ryżu 2 cebule 100 g pieczarek 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ostrego sera radamer Sos: 100 g masła 6 łyżek pikantnego keczupu 1 ¾ szklanki wody Sól Pieprz(...)czerwona papryka Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Na dnie wysypujemy suchy ryż. Następnie rozkładamy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Na każdym płacie układamy plasterki żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon
VioletoweKucharzenie