obiad. Bardzo często przygotowujemy na obiad piersi z kurczaka w tzw.” papirusie”, ale nie gotowym od W… tylko w „papirusie” zrobionym w domowy sposób. Smarujemy papier do pieczenia olejem lub oliwą, doprawiamy ziołami (tym razem są to zioła prowansalskie), solą, pieprzem, spinamy wykałaczkami i smażymy z obu stron na patelni. Zrobiłam też do kurczaka pyszną kaszę bulgur wymieszaną tym razem(...)serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Polecam też na obiad: pierś kurczaka z tymiankiem , pierś z kurczaka po prowansalsku , kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym, Pierś faszerowana serem i warzywami , a szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami , kurczak caprese , czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzasem po prostu nie chce się codziennie gotować. Na szczęście leniwi ludzie słyną z tego, że potrafią skutecznie ułatwić sobie życie. A gdyby tak raz poświęcić
Proste-przepisy.plPyszny pomysł na sycący i kolorowy obiad. Doskonała propozycja dla niejadków, ponieważ w kotlecikach możemy przemycić troszkę warzyw. SKŁADNIKI 1 pierś kurczaka, 10 pieczarek, ½ papryki czerwonej, 10 dag sera żółtego, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka słodka papryka, olej WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy na oleju
słodki bratekTak przygotowane mięsko kurczaka w smaku faktycznie nieco przypomina pizzę. Zrobiłam je niedawno na obiad, potem kolejny raz i kolejny, i wiem już, że będę robić
Smaki Na Talerzunawet potrawy z grilla. Takie dania są przecież dużo zdrowsze niż te smażone i przede wszystkim mniej kaloryczne. Składniki na 1 porcję: 100 g fileta z piersi kurczaka 2 pieczarki 1/2 małej cebuli kawałek czerwonej papryki ostra papryka zioła prowansalskie dodatkowo: (czarny) pomidor + kiełki sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C - opcja grill. Filet kroimy
Alutka-Gotujefajny i smaczny obiad, polecam przygotowanie szaszłyków z piekarnika :). Dodatki według uznania, tak na prawdę możecie na patyczki nadziać, co tylko lubicie. Składniki na szaszłyki: filety z piersi kurczaka cukinia pieczarki sól, pieprz po łyżeczce czerwonej papryki wędzonej i ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Przygotowanie szaszłyków: Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki
NiePieprz.plCzasem po prostu nie chce się codziennie gotować. Na szczęście leniwi ludzie słyną z tego, że potrafią skutecznie ułatwić sobie życie. A gdyby tak raz poświęcić
Proste-przepisy.plZrobienie dobrego risotto wymaga nieco uwagi i dokładności ale kiedy opanujecie już podstawy warto poeksperymentować z dodatkami i przyprawami. Moja dzisiejsza wersja to piersi z kurczaka, pieczarki i orzechy nerkowca - całość doprawiona kurkumą i oczywiście parmezanem, bez którego nie wyobrażam sobie dobrego risotto
Milion Smakówłyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka jogurtu naturalnego garść rodzynek, mogą być dwie jeżeli danie ma być nieco słodsze 2 łyżki świeżej kolendry 2 piersi kurczaka kilka pieczarek (około 180g) olej do smażenia 100-150ml wody Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam
Codzienne GotowanieSkładniki: 6 dużych pieczarek, 260g piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 świeża czerwona papryka, 60g kuskusu, garść posiekanej natki pietruszki, 140g startego sera żółtego, pieprz czarny i ziołowy, sól, zioła do drobiu, czerwona słodka papryka, olej. Przygotowanie: Cebulę i piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Z pieczarek odciąć stópkę, którą należy pokroić w kostkę i wydrążyć łyżeczką środek. Środek pieczarek
W kuchni u Monikiwtedy sięgnąć po calzone, czyli pewien rodzaj pizzy zawijanej na kształt dużego pieroga. Nadzienie pieroga to kwestia smaku, zawartości lodówki, czy wyobraźni. Zero ograniczeń. Ja proponuję klasycznie, czyli pierś z kurczaka, pieczarki, oliwki i ser. A żeby pieróg był pięknie wyrośnięty proponuje pewien trik czyli dmuchnięcie pieroga, o którym przeczytacie w przepisie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcebule 300 g. pieczarek Mieszanka warzywna mrożona włoska lub inna curry, sól, pieprz, olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, przyprawy i pieczarki, po ok. 15 minutach wrzucamy warzywa i suchy makaron, zalewamy 1 szklanką gorącej wody i dusimy aż makaron zrobi się miękki
Jadło i czytadłokaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i macie całkiem sporą partię jedzenia. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 500 g pieczarek Marynata: przyprawa do kurczaka imbir mielony chili sól, pieprz sok z cytryny(...)Wykonanie: Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut lub dłużej jeśli ktoś ma taką możliwość. Pieczarki obrać, przekroić na pół lub pozostawić w całości jeśli są mniejsze. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę paprykę, pieczarki i pierś
Pasja Smakumoże by tak przygotować roladki? Na szybko, a pysznie. Dzięki inaczej przygotowanemu farszowi, roladki smakują zupełnie inaczej. Spróbujcie sami Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 15 pieczarek 20 dag sera żółtego w kawałku 20 dag szynki np drobiowej kilka gałązek natki pietruszki bułka tarta do panierki dwa jajka sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: *Pieczarki ścieramy(...)dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju, oprószamy solą i pieprzem, zrumieniamy. * Se żółty i szynkę również ścieramy na tarce, łączymy z wystudzonymi pieczarkami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. * Pierś z kurczaka kroimy na plastry, każdy plaster cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa wykładamy grubą warstwę farszu, zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. * Każdą roladkę
Z Majeczką w kuchni