shoarma Pół cebuli Pół piersi z kurczaka Sól Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Chwilę podsmażyć na oleju, dodać paprykę i dalej smażyć do miękkości. Między czasie posolić i popieprzyć oraz doprawić przyprawą. Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z mięsem i warzywami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówobiad przed siłownią. Są warzywa, jest białko, są węglowodany. Dwie godziny później wyciskamy z siebie siódme poty. Pół roku później jesteśmy misterami trawników, parków, klubów, plaż i wszystkich innych hipsterskich miejscówek. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka suszony rozmaryn 1 papryka 2 marchewki 1 cukinia 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 6 łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny
GRUBY WAŁEKznalazł. To samo z kurczakiem, do którego wystarczy dodać kilka warzyw, polać sosem i danie goowe. Burrito ma tę piękną cechę, że właściwe zestaw składników jest dowolny, można dodać do niego na co tylko macie ochotę! Przepis inspirowany jest przepisem Jamiego Oliviera. Składniki: Mała podwójna pierś z kurczaka 1 średni batat lub dwa małe Mała puszka kukurydzy Mała puszka czerwonej
Niedzielny kucharzsoczysty filet z kurczaka często gości na moim stole. Danie bogate w witaminę C jest wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety, zwłaszcza że mam w domu jednego "niejadka" który za owocami i warzywami nie przepada, ale za to uwielbia ten przepis więc trochę witamin przyswoi chociaż w ten sposób... .SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej1 cytryna ekologicznasól5 łyżek oliwy(...)umyć i pokroić w plastry o szerokości około 1 cm.Każdy obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek , smażyć filety z kurczaka po 5 minut z każdej strony. Posolić do smaku, polać całość ( przez sitko, zeby nie wpadly pestki ) wciśniętym sokiem z 1 cytryny , przykryć patelnię przykrywką i wyłączyć gaz.Zostawi
zielonacukinkaumyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam w plasterki. Brokuł umyłam i rozdzieliłam na różyczki. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam mięso, cebulę i czosnek. Następnie dodałam pozostałe warzywa, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Dodałam ok 150 ml wody i dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Polecam z ryżem
nietadietaplusie, śnieg zalega już tylko w zacienionych zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku
Wyprawy kulinarnecebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki natka pietruszki pieprz sól papryka słodka - pół łyżeczki bazylia - szczypta oliwa grillowana pierś z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1/4 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, ser żółty {ok 30dkg}, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy:) 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Ciasto wykładamy na blasze, wykładamy warzywa i mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę
Kuchnia Pełna Pasjidrobne słupki , paprykę w kosteczkę, pierś z kurczaka w paseczki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulkę podsmażamy, dorzucamy piersi z kurczaka, smażymy na dużym ogniu ok 5 minut , następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy do momentu zmięknięcia warzyw. W między czasie przygotowujemy sos: Do rondelka wlewamy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek , imbir, sól, oraz
Cukier&Pudermojego ukochanego curry. Wersja bardzo warzywna, z cukinią i bakłażanem. Ananas wbrew pozorom komponuje się świetnie z pozostałymi warzywami i podkreśla smak dania. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień. Curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa(...)proszku 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę
Mania Gotowaniaczerwinego ryżu i dużo kolorowych warzyw. Zamiast czerwonego ryżu można użyć ryżu brązowego, mieszanki z dzikim ryżem, albo grubej kaszy np. pęczaku. Wszystko to lekko pikantne z dodatkiem pachnącej mieszanki curry... Ostatnio to zdecydowanie moje ulubione danie na wynos! Składniki: 100 g czerwonego ryżu (można zastąpić ryżem brązowym, pęczakiem, komosą ryżową) 150 g piersi kurczaka (jedna mała pierś(...)gotować przez 20 minut. Na koniec dosolić do smaku. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa - paprykę i cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażyć razem. Dodać szpinak, wszystko wymieszać i chwilę zostawić na ogniu, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż
Kulinarne InspiracjeNareszcie! Po treningu zapraszam na lunch, dziś sałatka z kurczakiem! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 1 mała sałata rzymska czarne oliwki pomidorki koktajlowe czerwona papryka ruccola suszone pomidory w oleju płatki dyni sól i pieprz zioła do drobiu salsa roja Do dzieła: Pierś myjemy, kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami do drobiu, a następnie oblewamy łyżką oleju(...)suszonych pomidorach i wszystko ładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze otoczyły naszą kurę :) Wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnię, może być zwykła - jeśli nie macie girllowej, a w miedzy czasie przygotowujemy warzywa. Obrywamy listki sałaty rzymskiej i układamy je na bokach talerza. Następnie garść ruccoli, pokrojone pomidorki, papryka, oliwki i suszone pomidory. Na to odrobina salsy roja, u mnie z przewagą papryki
Spektrum SmakuPyszny kurczak w aksamitnym sosie z mleka kokosowego z kawałkami papryki oraz karmelizowaną cebulą, całość w towarzystwie sypkiej kaszy jaglanej to bardzo przyjemny posiłek po męczącym dniu. Największą zaletą dania jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, a składniki nie wymagają dalekich wypraw do sklepu. Curry to jedno z moich ulubionych dań lunchowych, szybkie, pożywne(...)zrobienia praktycznie ze wszystkiego. Wiosną warto pokusić się o lżejsze wersje, na przykład z młodymi warzywami, chrupiące mini marchewki i mini cukinie sprawdzą się w wiosennym curry doskonale. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego
Słodki Kompromisząbki czosnku 400 ml mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano masło klarowane do podania ryż, tarty ser i natka Przygotowanie: Piersi myję, suszę i kroję w niedużą kostkę. Marynuję je w kilku łyżkach oliwy i przyprawach. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Warzywa obieram, cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera
Zasmakuj Kuchnioleju dziennie. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi zapachów, co jest bardzo istotne. Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego(...)drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy piersi z kurczaka i podsmażamy. Kurczaka zdejmujemy łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy chili i szalotki, przesmażamy i dodajemy pieczarki. Smażymy 3 - 4 minuty.Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kurczaka i podsmażone warzywa. Dorzucamy zielony groszek, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania
Kulinarne przygody Gatity