Bardzo soczyste piersi z kurczaka (brzmi niewiarygodnie?). Marchewkowo - groszkowa pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wiele smaku z warzyw. Warto wypróbować. Danie jest lekkie i posmakuje każdemu. Jeżeli chodzi o groszek, który bywa zmorą (Tak, również u mnie(...)czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle! Konkurencja może się schować w głęboką dziurę! :) ) Potrzebujemy: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 łyżki majonezu 500 g marchewki 1 puszka groszku Bonduelle sól, pieprz Piersi kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem. Marchew ścieramy na tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy
MamaOskarkaZnane wszystkim danie, ale czy smakuje też wszystkim ? Agar jest niewyczuwalny, dzięki temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak. Składniki 500 g filetów z piersi kurczaka włoszczyzna 2 marchewki 1 cebula 1 brokuł mała puszka groszku mała puszka kukurydzy pół czerwonej papryki listek laurowy sól 15 g agar agar 5 ziaren pieprzu Przygotowanie Włoszczyznę, cebulę i marchewki(...)listek laurowy, ziarna pieprzu, sól. Oddzielnie ugotowałem brokuł. Po mniej więcej 15 minutach do wywaru włożyłem opłukane i sprawione piersi, gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki. Groszek i kukurydzę osączyłem z zalewy
R'n'G Kitchenpopularne we wszystkich tamtejszych chińskich knajpach. Ta wersja odbiega od kurczaka którego kosztowałam, ponieważ jest wzbogacona o warzywa i mięso nie jest pokryte panierką smażoną na głębokim tłuszczu. Drugą wersję również przygotuję niebawem. Kurczak w sosie pomarańczowym Składniki: 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem. Marynujemy przez 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Imbir oraz papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i papryczkę. Przekładamy do osobnego naczynia i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Warzywa dodajemy
Mania Gotowaniachilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania. Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony 0,5 szklanki kukurydza konserwowa 0,5 puszki (lub słoik z mieszanką tych warzyw) korniszony niekoniecznie (oliwki czarne, kalafior, brokuły) niekoniecznie przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, pietruszka, liść laurowy lub kostka rosołowa bezglutenowa
głodny alergikkolację (pomimo dodanej śmietanki jest to danie lekkie, a przez obecność warzyw pożywne). Wystarczy Wam kawałek mięsa, trochę warzyw, sprawny piekarnik i odrobina chęci. Zatem do dzieła kochani! :) Składniki: (dla 4 osób) ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki 1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce(...)patelnia lub naczynie żaroodporne Przygotowanie: 1. Całą pracę rozpoczynamy od zamarynowania piersi indyczej. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tniemy na polędwiczki (paseczki),smarujemy oliwą i oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Odkładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Kolejno obieramy warzywa, dokładnie myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora tniemy w pierścienie, cebulę
Symfonia Smakówpieprzu, 5-6 łyżek oliwy z oliwek Kurczaka wyciągam z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie przez 30-40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi kurczaka. Kurczaka faszeruję pokrojoną na ćwiartki cytryną i cebulą oraz ziołami. Nogi kurczaka związuję sznurkiem. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno wysokiego(...)nich układam kurczaka na jednym boku (chodzi o to, by kurczak nie leżał w tłuszczu). Kurczaka piekę z jednej strony przez 25 minut, następnie obracam go na drugi bok i piekę kolejne 25 minut. Po tym czasie wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz i ponownie umieszczam kurczaka na marchewkach, tym razem piersiami do góry. Kurczaka piekę przez kolejne
Mango Papajapapryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę kroimy na cienkie półkrążki. Aby przygotować sos jogurtowo - majonezowy , wystarczy zmieszać wszystkie jego składniki. Przygotowanie gyrosa z kurczaka: Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe, cienkie paseczki i wkładamy(...)dajemy na nią żadnego tłuszczu. Wystarczy oliwa, która jest dodana do mięsa. Taką ilość kurczaka trzeba podzielić na 2 -3 części. Wrzucając na patelnię za dużo kurczaka na raz, mięso zacznie puszczać sok i zrobi się suche. Kurczaka obsmażamy około 4 minuty, kilka razy mieszając. Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest apetycznie podpieczone i wrzucamy następną partię
Smak mojego domuotyłych. Na początku badań, uczestnicy wypełniali szczegółowy kwestionariusz na temat jedzenia, który liczył jak bardzo ich dieta jest pro-wegetariańska. Otrzymywali więcej punktów za spożywanie siedmiu roślinnych grup pożywienia: warzyw, owoców, zbóż, orzechów, oliwy z oliwek, roślin strączkowych i ziemniaków. Punkty były następnie potrącane dla żywności z pięciu zwierzęcych grup: tłuszczów zwierzęcych, nabiału, jajek, ryb i innych owoców morza oraz(...)wpływie na liczbę otyłych. Ale różnice dotyczyły spożycia mięsa. Byli tacy, którzy konsumowali około 200 gramów dziennie (średnia waga piersi z kurczaka lub małego steka) oraz tacy jedzący poniżej 142 gramów. Nawet większe dysproporcje związane były ze spożyciem warzyw. 348 gramów dla grupy jedzącej mięso i 731 gramów dla tych, których dieta była w większości wegetariańska. To samo dotyczy owoców
Fleksitarianizm.pldomowa vegeta do smaku około 1 l bulionu z kurczaka 2 piersi z kurczaka pojedyncze 4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonej bazylii Wykonanie : Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać kurczaka i przyprawy, wymieszać i podsmażyć. Następnie dodać warzywa , wlać połowę bulionu i wsypać ryż. Ryż z warzywami należy co jakiś czas mieszać
Sama słodycz i szczypta chiliSOSU CHILI 1 ŁYŻKA OLEJU WARZYWNEGO albo smalec gęsi 2 ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB; Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu
Viola cooks with passionNie jestem wielkim fanem makaronu, a raczej nie byłem :) Dziś zmieniłem zdanie :) i dania z makaronem pewnie będą często tu gościć. Będąc na zakupach kilka dni
Parowar Facetawszystkich tych, którzy chcieliby nieco urozmaicić swoje obiadowe menu, mam przepis na pyszny makaron z warzywami – cukinią i fasolką szparagową, oraz kurczakiem. Całość utrzymana w letnim, lekkim (no, nie licząc śmietanki:D) wydaniu, o wyraźnym posmaku curry:) 1 op. makaronu około 500 g piersi kurczaka 1 płaska łyżeczka curry 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1-2 cukinie(...)kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy z warzywami i mięsem. Uwagi : Ilość warzyw można dobrać wg potrzeb – wykorzystać mniej lub ciut więcej. Sos śmietanowy nie powinien być zredukowany zbyt mocno. Powinno go być na tyle dużo
Smaki Na Talerzuwskazówek na opakowaniu.Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. Solimy i pieprzymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowany ryż wsypujemy do dużego garnka i dodajemy curry. Przekładamy do garnka kurczaka
Moje Kuchenne Rewelacjeczasie przewróć kurczaka na drugi boczek i piecz kolejne 25minut 7.Po tym czasie ułóż kurczaka piersiami do góry i piecz około godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem
U Fiolkiczasie przewróć kurczaka na drugi boczek i piecz kolejne 25minut 7.Po tym czasie ułóż kurczaka piersiami do góry i piecz około godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem
Fiolka w kuchni