bardzo się tu wpasowała i nadała pysznego smaku sałatce. Składniki (1 porcja): garść miksu sałat garść szpinaku 1/3 papryki 1 mały ogórek gruntowy 1 mała pierś z kurczaka 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej miks ziaren do sałatki (Bakal) Dressing: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy(...)łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój w grubsze paski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (u mnie curry, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) oraz solą. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażaj przez chwilę kurczaka z dwóch stron, a następnie duś pod przykryciem kilka minut. W tym czasie
Zdrowie na języku :PDania stir fry robi się bardzo szybko. Charakterystyczną cechą robienia tego typu dań jest chrupkość warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 6 średnich pieczarek 1 - 2 cebule dymki - szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego(...)paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy
IMPRESJA SMAKUwersja kebaba, która z pewnością jest zdrowsza i równie smaczna - jak klasyczny fast food. Można użyć ulubionych warzywa i dodatków. Dowolność jest nieograniczona. (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli(...)kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie kapustę pekińską drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę przekroić na 4 części i przeciąć tak, aby powstały kieszonki
Di gotujezależy jakie mięsko, jaki makaron i jakie warzywka tutaj dodać. Najważniejsze jest to, by warzywa były największą częścią dania. Obfitość w kolory też jest mile widziana, podobno oczami też jemy! :) Składniki na 3 spore porcje: - 400g piersi z kurczaka - 450g brokułów - 200g makaronu razowego - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki(...)Marchew, cebulę, paprykę i cukinię drobno kroimy. Gotujemy makaron al dente. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Teraz dodajemy pokrojoną resztę warzyw i groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy
Be Fit Be StrongBardzo pożywna i zdrowa, pełna świeżych warzyw , takich jak : ogórek, papryka i koktajlowe pomidorki. Całość podałam z lekkim sosem na bazie jogurtu, czosnku, soku z cytryny i przypraw. Dodatkowo posypałam ją podprażonymi nasionami słonecznika, które przyjemnie chrupią i świetnie komponują się z sałatką. :) Składniki (na 2 obiadowe porcje): sałatka - pierś z kurczaka (ok. 200-300 g) - pełnoziarnisty makaron penne(...)cytryny - pół łyżeczki płynnego miodu (można zastąpić cukrem) - sól i pieprz do smaku dodatkowo - nasiona słonecznika Przygotowanie: Mięso, makaron i sos najlepiej jest przygotować nieco wcześniej. Pierś z kurczaka należy ugotować, najlepiej na parze (mi to zajęło ok. 15 minut) lub z lekka podsmażyć/grillować na patelni. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Kuchnia Elliesól i pieprz Czas: 40 minut ( plus godzina marynowania kurczaka) Poziom trudności: Łatwy Porcje: 8 osób Kaloryczność: Średnia Pierś z kurczaka kroimy w podłużne krótkie paski. Przyprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oleju sezamowego oraz solą i pieprzem. Miskę z kurczakiem zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, czyli około(...)smażymy marchewkę, kukurydzę i paprykę przez około 12-15 minut aż warzywa będą miękkie. Pierś smażymy najlepiej bez oleju ponieważ już się w nim marynował. Podsmażone warzywa mieszamy z ugotowanymi w dużym garnku. Dodajemy sos Chow Mein Blue Dragon, oraz resztę składników czyli makaron i kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy na ciepło. Chińszczyzna nadaje się jako lunch na drugi dzień :) Smacznego
Klasyka Gotowaniapatelnię ( z przykrywką) wlewamy dwie łyżki oleju i na dużym ogniu przesmażamy kawałki kurczaka, rumieniąc go lekko z każdej strony. Następnie kawałki piersi zdejmujemy z patelni ( odkładając je do miski), wlewamy na patelnię kolejne dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez trzy minuty. Teraz możemy do porów
Miód i pieprzokoło 244 kcal, 24,3 g białka, 11,5 g tłuszczu, 11,2 g węglowodanów oraz 1,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 1 średnia pierś z kurczaka (około 250 g) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 średniej wielkości kalarepa 1 średniej wielkości ogórek szklarniowy 3 łyżki drobno posiekanego koperku kubeczek jogurtu naturalnego(...)pieprzem. Zagotowujemy, a następnie wrzucamy do rondelka pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miseczki, zasypujemy delikatnie solą i odkładamy na 15 minut. 3. To samo robimy z kalarepą: obieramy warzywo, ścieramy na tarce, zasypujemy lekko solą i odstawiamy
W kuchni Katiewysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona(...)tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem. Następnie na patelnię
Codziennik Kuchennyzamrażarki i zrobiłam :) Dzisiaj w Warszawie brzydka pogoda mimo, że ciepło. Ale deszczowo. Taka fajna zupa na taką niefajną pogodę - jak znalazł :) Składniki na klopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej(...)druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól
Szczęśliwa kuchniazamrażarki i zrobiłam :) Dzisiaj w Warszawie brzydka pogoda mimo, że ciepło. Ale deszczowo. Taka fajna zupa na taką niefajną pogodę - jak znalazł :) Składniki na klopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej(...)druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comByło już nadziewane kaszą, szpinakiem, fetą, całą gamą owoców, warzyw. Dlaczego więc nie spróbować z ryżem. A że dołączyłam do akcji zaRYŻykuj i mam zapas przeróżnych produktów firmy Uncle Ben`s trzeba z nich korzystać. 2 piersi kurczaka woreczek dzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko
Dieta moja pasja150g) 0,30 zł wędzona kiełbasa dobrej jakości – 1szt. (200g) 4,50 zł okra świeża lub z puszki (można pominąć) – kilka strąków (100g) 1,80 zł pierś z kurczaka – 1 duża szt. (300g) 4,50 zł pomidor – 1 szt. (200g) 0,90 zł czosnek – 2 ząbki (15g) 0,20 zł bulion lub woda(...)zasmażką i warzywami powoli wlewamy gorący bulion lub wodę (zupa bez prawdziwego bulionu trochę straci, ale nie aż tyle, żeby nie można było go pominąć), ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojonego pomidora, podsmażoną kiełbasę (może być także połowa tłuszczu, który się z niej wytopił, ale jeśli nie chcecie tłustej zupy to możecie to pominąć), pokrojoną pierś z kurczaka, rozgnieciony czosnek, słodką
Nerds Kitchenkurczakiem i warzywami to smaczne i szybkie danie. Możemy użyć do jej wykonania dowolnie dobranych składników. Aby ułatwić sobie zadanie, możemy wykorzystać gotowe placki. Tortilla to pyszne i pożywne danie, które idealnie nadaje się na ciepły lunch lub kolację. Jeżeli lubicie tortillę z kurczakiem ze słynnej sieciówki, polecam ją zrobić samemu w domu. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka(...)dodajemy jogurt, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej czystej i suchej patelni podgrzewamy odrobinę placki tortilli. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem i układamy garść sałaty, pokrojone warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość na końcu polewamy sosem czosnkowym. Tortillę zwijamy. Artykuł Tortilla
CookMag4 piersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować
Lubię to gotuję