Mamy słabość do kolorowego jedzenia, lubimy jeść oczami, a warzywa mają w sobie tyle pięknych kolorów natury, że grzechem jest z nich nie korzystać. Brokuł lubimy
Apetyczna babeczkaWiem, że kochacie grillować, ja również!. Majówka zbliża się dużymi krokami, a potem cały sezon letni, aż do późnej jesieni bardzo chętnie spotykamy się przy grillu
Apetyczna babeczkaPyszna zupa w oryginalnej aranżacji. Na talerzu gładka, delikatna zupa, a na środku babeczka z białej ryby, niepalonej kaszy gryczanej i różyczek brokuła. Wygląda i smakuje bynajmniej interesująco. Przyznaję, zupełnie się nie spodziewałam, że babeczka z ryby będzie tak atrakcyjnie wyglądać. W dodatku świetnie się komponuje smakowo z delikatną zupą brokułową. Miał być zwykły obiad z tego co mi zostało(...)Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, także ostudzić. Rybę pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika blendera z końcówką rozdrabniającą razem z różyczkami brokułów. Zostawić 4 niewielkie różyczki do dekoracji babeczek. W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, masę rybko-brokułową, jajko i przyprawy (sól i pieprz do smaku). Farsz przełożyć do czterech silikonowych foremek na babeczki i na wierzchu każdej ułożyć
DietologGłodni?, to trafiłam w dobry moment, bo sałatka już gotowa. Otwarliście już sezon grillowy w ogródkach i na balkonach?, bo ja tak i mam dla Was
Apetyczna babeczkaWiosennie dzisiaj u mnie i bardzo kolorowo. Zaczytałam się ostatnio w przepisach na dietetyczne dania w książce Dieta w insulinoodporności i stwierdzam, że
Apetyczna babeczkaZakupiłam sobie ostatnio foremki do małych babek i od razu je wypróbowałam. I tak na święta zamiast dużej babki mam kilka małych. Jedna babeczeka trafi do koszyczka. Moje babeczki są z bakaliami i aromatem rumowym ale można także nadać babeczkom inny smak. Można dodać skórkę i sok z cytryny lub pomarańczy albo inny dowolny aromat. składniki: 6 jajek(...)rumowy oraz mąki wmieszane z proszkiem. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać roztopione masło i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką. Foremki do babeczek dokładnie natłuścić masłem i posypać mąką. Do każdej foremki nałożyć ciasta na wysokości 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut
Monia miesza i gotujePowoli zaklinamy przyjście wiosny w jej pełnej krasie. Znacie może jakieś sztuczki???. Dni są już dłuższe i słońce coraz śmielej świeci... U mnie powoli robi się
Apetyczna babeczkaWarzywa jak to one smakują zawsze dobrze, a jak dodatkowo podkręcić smak wędzoną papryką i solą to mamy super pyszny pasztet i to w wersji wege
Apetyczna babeczkaKasze ostatnio zastępują w dużej mierze ziemniaki w mojej kuchni, obiady zrobiły się bardziej warzywne i o dziwo nikt nie narzeka tylko z chęcią wszyscy jedzą
Apetyczna babeczkaMałe pyszne babeczki w wielkanocnej odsłonie z masą kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów lub jakiś innych ulubionych bakalii. Masa kajmakowa jest bardzo słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej(...)nożem. Następnie dodać żołtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Babeczki wyjąć z foremek i wystudzić. Przygotować nadzienie
Monia miesza i gotujeIdealne na śniadanie lub kolację, ale świetnie nadają się także na świąteczną przystawkę. Nie samymi faszerowanymi jajkami człowiek żyje :) Babeczki przyrządza się ekspresowo. Wystarczy wymieszać roztrzepane jajka z wiosennymi warzywami, fetą i upiec. Świetnie smakują z twarożkiem i dodatkiem zielonego tabasco. Jeśli jednak nie przepadacie za pikantnymi smakami, wystarczy szczypta soli :) 6 jajek 2 łyżki jogurtu zielony ogórek gruntowy(...)roztrzepujemy z jogurtem i przyprawami. Dodajemy pokrojone w kosteczkę rzodkiewki i ogórka oraz posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i mieszamy. Przelewamy do natłuszczonych foremek na babeczki, a na środku każdej układamy zwinięte w spiralki, cieniutko pokrojone marchewki. Najcieńsze paseczki uzyskacie dzięki użyciu obieraczki do warzyw. Babeczki pieczemy około 30 minut. W tym czasie twarożek mieszamy
Mienta blogMimo, że co roku robimy paschę na Wielkanoc to zawsze wychodzi trochę inna, a to dlatego, że twaróg bardziej mokry lub suchy, masło wiejskie też ma
Apetyczna babeczkaJaglanka zawsze dobra na początek dnia, bo jest zdrowa, pyszna i mocno owocowa, syci tak, że do południa nie musimy nic podjadać!. Poza tym uwielbiam jeść
Apetyczna babeczkaSą takie miłe poranki, że pośpiech nie jest wskazany i miło jest się delektować towarzystwem bliskich osób. Śniadania gdy nie musimy zrywać się o świecie i
Apetyczna babeczkaKiedyś spacerując bez celu po Krakowie zabłądziłam do orientalnej knajpki i zamówiłam zupę won ton, która mnie urzekła delikatnością smaku. Trochę poczytałam i pomyślałam, że warto
Apetyczna babeczka