Kiedy za oknem prószy śnieg i temperatura spada szukamy kolorów lata w kuchni. Proste danie podane z żółtą fasolką szparagową sprawia, że na chwilę przenosimy
Apetyczna babeczkaCześć, dziś zapraszam Was na pyszne mini szarlotki czyli kruche, delikatne babeczki z powidłami, jabłkami prażonymi, posypane ciastem i polane lukrem cytrynowym. Idealne na każdą okazję, pyszne i rozpływające się w ustach. Zapraszam też na film SKŁADNIKI * z tych proporcji wyszło mi ok 16 mini szarlotek pieczonych w foremkach 8cm CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka(...)części, wsadzamy do woreczków. Jedną część dajemy do lodówki a drugą do zamrażarki na 30 minut. Część z lodówki wałkujemy i wykrawamy kółka, wyklejamy foremki posmarowane masłem. Każdą babeczkę smarujemy powidłami, dajemy trochę zimnych uprażonych jabłek. Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy każdą babeczkę. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchcesz, by Twoje śniadanie było pyszne i sycące, koniecznie zrób muffiny czekoladowe, jednak w trochę odmiennej formie. Zamiast dodawać do nich mąkę, zdecyduj się na płatki owsiane. Dzięki nim babeczki będą pełne zdrowia. Ale od początku. Zacznij od ubicia dwóch jajek z cukrem (120 gramów), a następnie dolej do masy 80 mililitrów oleju rzepakowego. Mieszaj energicznie, by składniki się połączyły(...)masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie. Rozdrobnij tabliczkę czekolady i dorzuć kawałki do masy. Znów wymieszaj. Dolewaj mleko (100 mililitrów) i mieszaj w tym samym czasie. Przelej całość do papilotek. Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Drugie śniadanie jest już gotowe. Mówiliśmy, że będzie słodko, smacznie i pożywnie. Jeśli szukasz więcej inspiracji – nie tylko na śniadania – koniecznie
kruche babeczkikruchym spodzie, z bananami i cytrynową nutką oraz chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i smaczne. Świetne zarówno na święta, jak i urodziny, czy inne imprezy domowe. Polecam! 7. Babeczki Babeczki do koszyczka Przepis tutaj (KLIK) Wielkanocne babeczki do święconki. Delikatne, rumiane, o pysznym maślanym smaku. Różyczki z makiem Przepis tutaj (KLIK) Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem(...)drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Polecam! Babeczki jogurtowe z owocami i kruszonką Przepis tutaj (KLIK) Wilgotne i mięciutkie ciasto, a przy tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te babeczki wprost rozpływają się w ustach! 8. Ciasteczka KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ 9. Sernikomakowiec
Blog z ApetytemMuffinki bananowe, albo jak wolicie babeczki bananowe to super prosty i pyszny deser. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, dosłownie każdy kucharz. Te babeczki są wilgotne i puszyste w środku. Tak przygotowane babeczki mogą chwilę poleżeć i nadal będą wilgotne i świeże. Muffinki są bardzo dietetyczne, bo większość cukru zastąpiliśmy słodkimi bananami. Dodatek cynamonu podkręci jeszcze bardziej ich smak. Składniki(...)pieczenia. W drugiej misce mieszamy olej, mleko i dodajemy rozgniecione drobno przy pomocy widelce banany. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Nigdy nie róbcie tego odwrotnie, bo babeczki bananowe nie będą już takie puszyste. Ciasto dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy i następnie wypełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 170 st. C przez około 25 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba to są najbardziej przeraźliwe babeczki jakie do tej pory zrobiłam. Chyba przez tą krew stają się potworne ;) Składniki: (12 babeczek) - 300 g mąki (pszennej), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 100 g cukru, - szczypta soli, - sok z połówki cytryny, - 1 opakowaniu cukru wanilinowego, - 2 jajka, - 250 ml kefiru lub maślanki, - 125 g masła, - 12 łyżeczek lemon curd. Krem maślany: - 200g(...)żeby zostawić trochę miejsca gdyż muffiny trochę urosną. Krem cytrynowy jest słodki, nadaje fajny aromat. Dzięki niemu muffiny nie są suche. Piec ok. 20 - 25 minut do zarumienienia się babeczek i suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu babeczek, smarujemy kremem maślanym cienką warstwę. Krem maślany: Masło wyjmujemy z lodówki musi być pokojowej temp i bardzo miękkie. Ubijamy je na wysokich
Ana Mari's worldChyba to są najbardziej przeraźliwe babeczki jakie do tej pory zrobiłam. Chyba przez tą krew stają się potworne ;) Składniki: (12 babeczek) - 300 g mąki (pszennej), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 100 g cukru, - szczypta soli, - sok z połówki cytryny, - 1 opakowaniu cukru wanilinowego, - 2 jajka, - 250 ml kefiru lub maślanki, - 125 g masła, - 12 łyżeczek lemon curd. Krem maślany: - 200g(...)żeby zostawić trochę miejsca gdyż muffiny trochę urosną. Krem cytrynowy jest słodki, nadaje fajny aromat. Dzięki niemu muffiny nie są suche. Piec ok. 20 - 25 minut do zarumienienia się babeczek i suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu babeczek, smarujemy kremem maślanym cienką warstwę. Krem maślany: Masło wyjmujemy z lodówki musi być pokojowej temp i bardzo miękkie. Ubijamy je na wysokich
Ana Mari's worldBabeczki upieczone tylko i wyłącznie z myślą o Toli. My od jakiegoś czasu mamy szlaban na cukier i mąkę pszenną, ale dziecku przecież nie odmówimy. Tola od jakiegoś czasu ciągle mi truje, że chce „ciasteczko” lub „babeczki”. Nie wiem czy jej się coś włącza po przedszkolu, ale wiecznie mi o tym mówi. Nie jestem jakimś wielkim(...)bardzo smaczne (na jednego się skusiłam). Nie wiem jeszcze czy moje dziecko się nimi zachwyci, dowiem się dopiero za parę godzin. Patrząc jednak na prosty skład tytułowych babeczek, nie spodziewam się wybrzydzania. Myślę, że wejdą na stałe do menu mojego dziecka. No i dobrze, niech je. Tak sobie teraz pomyślałam, że może warto byłoby zmienić rodzaj mąki? Może
KardamonovyPyszne, delikatne, mięciutkie. Takie są te babeczki. Dodatek czekolady i borówek sprawia, że smakują obłędnie. Bardzo lubię robić i jeść babeczki. Szybko się je robi i pieką się szybciej niż duża babka. Świetnie się sprawdzą jako poczęstunek dla gości. Pasują na każdą okazję. Moje babeczki posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić polewę, lub lukier(...)dowolnie je udekorować. Przy dekorowaniu największą frajdę mają dzieci. Z podanych składników zrobiłam 17 babeczek. Składniki: 1 kostka masła (200 g.) 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g. czekolady mlecznej borówki Wykonanie: Czekoladę posiekać nożem. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie wsypać
Agusiowe smakołykiBabeczki z truskawkami na napoju owsianym Lubicie szybkie, małe wypieki? Dziś polecam Wam pyszne babeczki z truskawkami na napoju owsianym. Proste w przygotowaniu, idealne dla dzieci i dorosłych. Moje maluchy zjadają je ot, tak. A ja zajadam się nimi do filiżanki ulubionej kawy z dużą pianką Polecam i Wam. Polecam Wam też zajrzeć do sklepu KoRo. Już kiedyś(...)łyżką. Dodajemy olej, jajko, napój owsiany i mus jabłkowy. Wszystko mieszamy do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wykładamy po łyżce ciasta, następnie układamy ćwiartki truskawek (2-3 na babeczkę) i wykładamy resztę ciasta. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika
Słodkie okruszkiBabeczki jogurtowe z rabarbarem Babeczki na jogurcie są wilgotne i delikatne, a dodatek kruszonki i rabarbaru wspaniale dopełnia je w smaku. Przygotowanie tych pyszności jest szybkie i proste, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO(...)mieszamy ręcznie *** *** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 18 sztuk*** *** Na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar *** *** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego
Blog z ApetytemBabeczki marchewkowe z czekoladą Ostatnio uskuteczniam samodzielne tworzenie słodkości, w których występują warzywa. Były już muffiny z cukinii oraz ciasto z cukinią , tak więc przyszedł czas, żeby w rękę chwycić marchewkę, zetrzeć ją i ukręcić babeczki marchewkowe ! Dzięki takiemu mykowi, jestem w stanie zjeść dodatkową dawkę warzyw nawet w deserze Jakie są babeczki z marchewki? Przede wszystkim wilgotne, naturalnie słodkie(...)się, żeby porwać je ze sobą w drogę i mieć na drugie śniadanie. U mnie do ciasta wleciały dwie płaskie łyżki cukru trzcinowego, ale nie jest to dodatek konieczny. Babeczki marchewkowe bez cukru również będą pyszne! Czym ozdobić babeczki marchewkowe? Jeśli masz czas i ochotę, to możesz ozdobić je dodatkowo lukrem lub kremem a’la mascarpone . Będą z pewnością
BlendmanJogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą to świetny przepis na to, by szybko i łatwo przygotować słodki deser dla rodziny i najbliższych. Mięciutkie, wilgotne, po prostu rozpływające się w ustach. Udekorowane świąteczną posypką z pewnością odnajdą się również na świątecznym stole. Wówczas warto dodać do nich szczyptę korzennych przypraw. Fajny przepis na: Świąteczne, pachnące pierniczki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)jajka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Na lukier i polewę czekoladową: sok z połowy cytryny szklanka cukru pudru 25 g masła 50 g czekolady 50 ml mleka Jogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą – przepis Jogurt i jajka wyciągnij z lodówki na pół godziny przed przystąpieniem do pracy. Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia oraz cukier
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!