Teoretycznie łatwo ją zrobić, o ile dysponujemy pieczonym kurczakiem :), ale takie braki łatwo nadrobić. Pasta nadaje się idealnie jako dodatek do kanapek jak i do zajadania
Czerwony GupikMój ukochany uwielbia wszystko co jest w panierce, im bardziej chrupiąca tym lepsza. Musiałam w końcu ulec jego namowom i przygotowałam mu jego ulubione danie czyli
karmelowyProsty, a jednocześnie smaczny pomysł na ciepłą kolację, to połączenie 3 podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, kurczak i pieczarki. 2 op. ciasta francuskiego xl 2 pojedyncze piersi kurczaka 300-400 g pieczarek 1 cebula 1 op. tartej mozzarelli sól, pieprz jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą do gyrosa). Odstawiamy(...)zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy dalej. Doprawiamy niewielką ilością soli. Zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka (w razie potrzeby uzupełniamy ilość oleju). Obsmażamy mięso. Łączymy z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu dodajemy mniej więcej połowę sera i wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Połowę smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy
Smaki Na Talerzuwody – szczypta soli nadzienie: – w pierś z kurczaka – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 80 g parmezanu – ok.350 g brokuła – papryka słodka i ostra – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – opcjonalnie kurkuma Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy sola(...)pieprzem oraz papryką słodka i ostrą. Opcjonalnie dodajemy kurkumę. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni z każdej strony. Przełożyć do miski. Brokuł opłukać, rozdzielamy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki
I LOVE LIFEdanie! Wygląda na bardzo skomplikowane, ale wcale takie nie jest. składniki: tortille: 2 szkl mąki pszennej 160 ml bardzo gorącej wody 2 łyżki oliwy duża szczypta soli nadzienie: podwójna pierś kurczaka duża łyżka przyprawy meksykańskiej cebula papryka puszka czerwonej fasoli 1/3 szkl oliwy ponadto: natka pietruszki ok 100 g mozzarelli sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka soku(...)dodać oliwę, wyrobić rękoma gładkie, elastyczne ciasto (będzie przyjemnie cieplutkie). Nakryć miską, odłożyć na 30 minut. Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy. Pietruszkę posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka
6nieboSkładniki: pierś z kurczaka 1 większa cukinia 300g sosu pomidorowego 250g szpinakowego makaronu 1 awokado parmezan sól, pieprz, słodka papryka i chili szcz ypta kminku i oregano ząbek czosnku czerwona cebula Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na rozgrzanej patel ni z odrobiną oleju , podsma żyć pokrojonego w paski kurczaka. Przyprawić, wcisnąć czosnek. Pokrojon ą cukinię i cebulę(...)razie potrzeby. Trzymać na ogniu , aż sos się zredu kuje. Awokado pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Makaron odcedzić, pol ać sosem, posypać serem i .... Smacznego
Gaździnka warzyzagotować wodę i wrzucić cukinię i bakłażana, ale już nie gotować. Zaparzyć warzywa 2 minuty. Wyjąć plastry bakłażana i cukinię z wody. Przelać zimną wodą. Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką(...)roladkę. Zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczką. Rozłożyć roladki na dnie żaroodpornego naczynia, stawiając je pionowo. Wlać pomidory z puszki naokoło roladek. Na górze pokruszyć kulkę mozzarelli i posypać dodatkowo serem i oregano. Można wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 plastrów świeżego ananasa 1 duża pierś z kurczaka 3 łodygi selera naciowego ziarenka z połowy granata
Kulinarne przygody Gatitynasze podniebienia, wpisując się na stałe do domowego menu. W naszym domu ma nazwę – kurczak Moniki. Składniki na 4 porcje: • 4 filety z piersi kurczaka • 4 łyżki zielonego pesto • sól, pieprz do smaku • 2 pomidory • 1 kula mozzarelli Wykonanie: • Filety posypać solą i pieprzem, posmarować z każdej strony zielonym pesto(...)czasie wyjąć z piekarnika, położyć na każdym filecie 2 plastry pomidora i mozzarellę. • Wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika aż ser się rozpuści. Monika bardzo pilnuje, aby z plastrów pomidorów usunąć pestki, tak aby pozostał sam miąższ. Ja niekoniecznie, bo i tak danie smakuje wyśmienicie. Ale biorąc pod uwagę
To co kochamgrillowane mięso PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, dokładnie umytego ogórka kroimy wraz ze skórką na małe kawałki, pomidory kroimy w grubą kostkę. Oliwki przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki grubo siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na grube kawałki. Krok 2. Sałatę płuczemy, oddzielamy wierzchnie liście, zostawiamy zwarty głąb, który grubo szatkujemy (odłożone liście(...)razem i polewamy sosem. Sałatkę grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem. Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie dodatkowo nadziane plasterkami oliwek. Smacznego
Moja Książka KucharskaDziś przedstawiam doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można
karmelowyZapracowana, zabiegana, zmęczona................postawiłam dziś na szybki obiad. Polecam wszystkim, którzy cierpią na podobne objawy :) SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 2 woreczki ryżu bulion 1 mała cebula 2 piersi z kurczaka 8 pieczarek 1 czerwona papryka 1 mały brokuł 4 łyżki kukurydzy konserwowej sos sojowy sól, pieprz,curry A jak to zrobić: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać(...)ryż nabrał miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć przyprawionego kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski, razem z pokrojonymi pieczarkami , papryką i wcześniej obgotowanym brokułem. Gdy ryż nabierze odpowiedniej miękkości, łączymy składniki z obu patelni, dodajemy kukurydzę i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli ktoś lubi przed podaniem potrawę można posypać startym żółtym serem
Kuchnia w opałachsmaczne i łatwe w przygotowaniu. SAŁATKA Z KURCZAKA I POMARAŃCZY : 3 duże pomarańcze 1 mała pierś z kurczaka 1/2 część sałaty lodowej 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 3 kawałki papryki konserwowej 1 cebula czerwona sól, pieprz, dowolna przyprawa do kurczaka 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu SAŁATKA Z KREWETEK W KIELISZKACH : 200 g krewetek(...)łyżeczka musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz oraz cukier do smaku PANIEROWANE KULKI Z RYŻU : 1 szklanka ryżu ( suchego - należy go ugotować ) 80 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko do farszu sól pieprz do smaku papryka słodka do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka koperku jajko + bułka tarta do panierowania
Kulinarne Fantazje MarioliLekko posypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej, pod górną grzałkę piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200-210⁰C i zapiekamy jeszcze przez 8-10 minut do zrumienienia kalafiora z wierchu – pilnujcie(...)które idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety
Karo in the Kitchenjest bardzo dobrze doprawiony co ułatwi uzyskanie super smaku. Sos Bruschetta kupiłam w Netto. Piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso kurczaka i smażyć, aż lekko się przysmaży. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i chwilkę smażyć(...)wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Wylać sos na mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można posypać potartym serem. Podawać z makaronem lub ryżem. Można dodać ugotowany na pół-twardo makaron na górę mięsa i zapiekać razem w piekarniku. To już jak kto woli
Kuchnia Pokoleń