pasta, czyli makaron strozapretti z ośmiornicą i orzechami w sosie serowo-śmietanowym oceniam na plus. Smak może trochę oklepany (ser + orzechy), ale według mnie to świetne połączenie, które nie może się znudzić. Niestety nie udało mi się doczekać na pierś z kaczki, czy steka, więc z pewnością te dwie pozycje muszę nadrobić. Torba Korba ósme smake Chyba jakoś tak szła(...)pastą, przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki w tempurze z 3 sosami: mango, limonkowym i kabayaki. Carpaccio z marynowanego antrykotu z roszponką, serem kozim i czosnkiem niedźwiedzim. Smardze faszerowane musem z kurczaka podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Boczniaki podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi i pomidorkami koktajlowymi. Makaron strozapretti
Food SquareSerii z granatem ciąg dalszy - dziś propozycja na ciepło: Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 125 gram mozzarelli 1/2 granatu zioła prowansalskie przyprawy (sól, pieprz, curry) 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/3 szklanki wody/bulionu Mięso natrzeć przyprawami, posypać ziołami prowansalskimi, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie(...)odrobiną wody lub bulionu, posmarować ketchupem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Mozzarellę pokroić w plastry, granat wypestkować. Na gorące mięso wyłożyć ser i pestki i zapiekać razem około 3-5 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right(...)Podusić całość jeszcze przez 1-2 minuty. Zestawić z palnika. Takie pieczarki to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzą się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Smacznego! Może zainteresujesz się również innymi przepisami: Sos pieczarkowy Sos kurkowy Pieczarki w aromatycznym sosie Polecam przejrzeć również inne przepisy z pieczarkami: Pieczarki – przepisy . The post
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 0,5kg piersi z kurczaka duża czerwona cebula papryka czerwona papryka żółta 300ml passaty pomidorowej 70dag makaronu ( u mnie kokardki) 20dag mozzarelli w wiórkach przyprawa do kurczaka sól, pieprz łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Odcedzamy Kurczaka kroimy i smażymy na małym ogniu z przyprawą do kurczaka. Dodajemy pokrojona drobno(...)paprykę oraz cebulkę i dusimy pod przykryciem. Po około 5 minutach dolewamy passatę, doprawiamy do smaku przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, na przemian z kurczakiem (posypujemy każda warstwę serem). Pieczemy w 175 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Smacznego
ChilliJemygroszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 10 porcji (połówek papryk) potrzebujemy: – 5 czerwonych papryk – 5 łyżek komosy – 2 filiżanki groszku – ok. 400 g piersi z kurczaka – koncentrat pomidorowy Zaczynamy od przygotowania papryk – przekrawamy je na połówki, a następnie wycinamy gniazda nasienne. Komosę obficie opłukujemy w sitku, po czym gotujemy do momentu aż będzie miękka(...)kolejny kwadrans. Do każdej połówki papryki nakładamy przygotowany farsz, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez ok. 30 minut. Jeżeli macie ochotę, wierzch faszerowanych papryk można przykryć utartym serem. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniekurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kilka liści bazylii do posypania 1/2 szklanki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku(...)minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią
Bulliokurczakiem i oscypkiem. Składniki: pierś kurczaka; 200 g pieczarek; cebula duża; 200 g oscypka; 1/2 puszki kukurydzy; 6 płatów lasagne; sól, pieprz, papryka ostra; 1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego przepis tu . Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę również. Pieczarki kroimy w "talarki". Oscypka ścieramy na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka, pieczarki i cebulę. Doprawiamy(...)solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy kukurydzę i mieszamy. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy 2 płaty lasagne (używam takich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wykładamy połowę farszu, posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy beszamelem i posypujemy serem i papryką. Zapiekamy w 180 stopniach przez około
Miksturownikdanie oczywiście włoskie, ale na słodko, ravioli z serkiem ricotta i jagodami. Nie myślcie, że znęcałam się nad moim M. słodkim obiadem, on dostał wersję z kurczakiem i sosem pomidorowym posypanym startym, żółtym serem. Niestety pożarł swoją porcję tak szybko, że nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia. Toteż podam Wam przepis, ale będziecie musieli zatrudnić wyobraźnię, by trzecim okiem ujrzeć(...)Brzegi pierożka ravioli lekko przycisnąć dookoła widelcem, żeby powstał śliczny, karbowany wzorek. Gotować porcjami w osolonej wodzie przez ok 6-8 minut. Podawać polane śmietaną z cukrem. 1 pierś z kurczaka 1 marchewka ulubione przyprawy 1 puszka pomidorów 100g parmezanu Pierś z marchewką ugotować, bardzo dobrze smakuje ugotowana w bulionie. Pokroić w drobną kosteczkę, doprawić i wymieszać. Postąpić z farszem
Przepysznik - BLW i nie tylkokurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kilka liści bazylii do posypania 1/2 szklanki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku(...)minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią
Bulliociepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos: Wszystkie składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Farsz: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę do kurczaka, ale równie dobrze, może to być dowolna mieszanka ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę(...)Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy na małe kawalki i rozrzucamy na wsześniejszych składnikach. Mozzarelle kroimy w paseczki i posypujemy nimi pizzę. My użyłyśmy małych kuleczek sera, ale równie dobrze mogą to być plastry większych kulek. Wstawiamy do piekrnika na 180 stopni na około
Kolizje Smakówząbki czosnku 4 łyżki majonezu jogurt naturalny (u mnie pół małego kubeczka, chciałam łagodniejszą wersję) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy nasze kawałki kurczaka. Całość posypujemy przyprawą kebab gyros. Mieszamy delikatnie. Chwilę smażmy, dodajemy starty ząbek czosnku, słodką czerwoną paprykę, mieszamy i smażmy. Pod koniec doprawiamy do smaku(...)Przepis poniżej. Szybki sos czosnkowy: Taki sos warto przygotować wcześniej i zostawić w lodówce, smaki się ładnie przegryzą. Przygotowanie: obieramy ząbki czosnku i ścieramy na tarce (używam takiej do sera), dodajemy majonez i jogurt naturalny (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie dodajemy jogurtu lub/i przypraw. Smacznego
Słodkie okruszkiwykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się, że rodzaj mąki ma tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było, to- zwykłe pierogi - tyle tylko, że smażone (pieczone(...)sztuk Składniki ciasto: 1/2 kg mąki z ciecierzycy - u mnie pszenna gorąca woda sól 1 łyżka oleju nadzienie: 4 ziemniaki 2 garści marchewki z groszkiem 1/2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki kuminu curry garam masala kolendra sól pieprz słodka paparyka sos: gęsty jogurt naturalny koperek pietruszka bazylia 2 ząbki czosnku sól Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy jak na pierogi - mieszamy
sierotka maRysia w kuchnipieprz Przygotuj: · patelnię · duże naczynie żaroodporne Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, a następnie odcinamy polędwiczki. Wkładamy je do solidnego woreczka (np. z Lidla) i rozbijamy z obu stron na dość cienkie i duże płaty, tak by nie zrobić(...)parmezanem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu jeśli mamy patelnię z nieprzywierającym dnem, a w głębokim tłuszczu jeśli do patelni przywierają smażone rzeczy (ser z panierki się roztapia i może przywierać do dna). Smażymy piersi bezpośrednio po panierowaniu. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy usmażone kotlety i na całości rozrzucamy rozdrobnioną w palcach lub pokrojoną na plasterki
Bazując na smakudymka wraz ze szczypiorkiem, 2 łyżki masła, mała pierś kurczaka, opakowanie mozzarelli, sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, cukier. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Kurczaka kroję w nieduże kawałki, cebulę i szczypiorek siekam (oddzielam osobno). Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję w kostkę. Na maśle podsmażam kurczaka z cebulą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich(...)chwilę. Następnie wrzucam pomidory, dodaję przyprawy: sól, cayenne, zioła prowansalskie i cukier. Duszę kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec wrzucam mozzarellę, mieszam, gotuję do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Całość dokładnie łączę z makaronem
JejKuchniapuszki 1 pierś z kurczaka papryka ostra mielona, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany opcjonalnie pęczek szczypiorku 200 g ryżu długoziarnistego Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka w małe kawałki. Następnie pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory(...)powinien powstać sos. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy już nam się ugotuje przekładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na ryż wykładamy mięso z pomidorami, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Po podaniu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Moje-pitraszenieciemnymi grzybami, gorgonzolą, brie i frankfurterkami. Jeżeli boisz się smaku ostrej gorgonzoli zastąp ją brie. Jako dodatek nie muszą to być frankfurterki- możemy zastąpić je grillowaną piersią z kurczaka. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. :) Zaczynamy : Składniki:300 gr brązowych pieczarek400 ml gęstej śmietany 80 gr gorgonzoli80 gr brie400 gr makaronufrankfurterkisól, pieprznatka pietruszki Wykonanie:Gotujemy makaron według(...)doprawiamy sola I pieprzem- dusimy od zagotowania na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 10 min. W międzyczasie grillujemy frankfurterki.Po tym czasie odstawiamy z gazu- dodajemy pokrojony ser, mieszamy do rozpuszczenia.Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy. Kładziemy na gaz na 2-3 min .Obiad gotowy.Prawda , że było szybko ? Smacznego
Smaki Edyty