skomplikowanych receptur. Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania. Serwujemy z ryżem posypane ziołami lub rukolą
Pyry na Gazwypróbowania:) Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3 marchewki 3 cebulki 4 dojrzałe soczyste pomidory, malinówki lub lima sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1/2 szklanki oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa Wykonanie: Marchew i cebulę obieramy i myjemy, cukinię myjemy. Marchew kroimy w plasterki, cebulę w piórka, cukinię w pół plastry. Pomidory nacinamy na środku(...)kilka minut. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy z mięsem, zalewamy oliwą.Przekładamy do wysokiej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut aż mięso będzie miękki.Podajemy z ryżem, ziemniakami a nawet wyśmienicie smakuje z bułką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliziaren kolendry Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy z marynaty mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. Odstawiamy kurczaka do lodówki na 20 minut. Papryki, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę. Orzeszki ziemne oraz sezam prażymy na patelni przez około 5-7 minut, aż się zarumienią. Uważamy aby się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni(...)odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z ryżem basmanti
Mania GotowaniaZupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie. Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy
Walijskie Pichceniepokrōnoł cebula, dolyjcie do tego ździebko 31 oliwy i dociepcie 32 przipieczōnego kurczaka. Na patelnia mogecie wlołć wino, co by Wōm zebrało tyż te prziklejōne, fajnie przibrōnołcōne kōnski, kere ôstały po naszym „kokocie” i zlyjcie 33 to do brytfanki, we keryj już na te wino czekajōm kurczakowe piersi. Dolyjcie do tego sok, dociepcie zezwōr, sōl, pieprz i niech(...)połra łeżek zōłzy). Wymiyszejcie, mogecie dosmakować, wyciōngcie kōnski zezworu, wciepcie tam jeszcze na chwila „kokota” i już mōmy nasze danie fertich. Joł żech do tego mioł dziki ryż (kery po prołwdzie je nasiōnami trołwy) i potarte jabko ze marchwiōm. Nic wiyncyj tymu niy trza… nō, może jeszcze lampka wina Smacznego 1 zaraz 2 trzeba 3 powiedzieć 4 naprawdę
Chop w kuchniPolecam pyszne szaszłyki, które są świetnym pomysłem na niedzielny obiad czy też smaczną kolację na gorąco :) Składniki można dobierać dowolnie według wlasnego uznania czy upodobań kulinarnych. SKŁADNIKI 300g piersi kurczaka 300g białej kiełbasy 300g mięsa wieprzowego 50g słoniny lub boczku papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć(...)jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły. Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaPiersi kurze płuczemy,osuszamy i rozbijamy na płaty.Pieczarki płuczemy ,oczyszczaniu i osuszamy,kroimy w kosteczkę.Cebulę obieramy i siekany drobno.Cebulę szklimy , dodajemy do niej pieczarki i smażymy do miękkości ,przyprawiamy solą i pieprzem , wstydzimy farsz.Dodajemy pomidory suszone .Kurczaka lekko solimy ,pieprzymy , posypujemy ziołami - bazylią i oregano , nakładamy farsz i zwijany mięso w roladkę.Rolady obsypujemy przyprawą do kurczaka(...)miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA Z KAPUSTY : ************************** 1 mała biała kapusta poszatkowanej drobno 1 duża marchewką startą na tarce o dużych otworach posiekana natka pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiniezwykle oryginalny. Ujmujący. Polecam :) Składniki : pierś z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta) pęczek białych szparagów 20dag szpinaku puszka mleka kokosowego (400ml) łyżka soku z cytryny sól, pieprz papryka czerwona ostra ( w proszku) natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy do miękkości. Szparagi obieramy(...)nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem. Smacznego
ChilliJemyłyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki wody Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć i osuszyć i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem. W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę(...)minut. W przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Wlać do sosu i chwilkę gotować Można podawać kurczaka z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem. gulasz z kurczaka po węgiersku
O kuchni z uczuciemSkładniki 1 podwójna pierś kurczaka 1/3 kostki masła pół paczki mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku łyżka stołowa przyprawy curry pół szklanki jogurtu albo śmietanki 18% szczypta chilli – lub ile kto lubi sól Przygotowanie Masło należy rozpuścić na patelni i zebrać z wierzchu białą piankę. W ten sposób powstaje nam sklarowane masło (odpowiednik hinduskiego ghee). Kurczaka pokroić w sporą kostkę(...)niemu mięso będzie niezwykle delikatne. W osobnym garnku obgotować szpinak, odcedzić i wrzucić na patelnię z kurczakiem. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, chilli i sól do smaku. Smażyć wszystko jeszcze przez chwilkę. Zdjąć ognia i dodać jogurt lub śmietankę. Dobrze wymieszać. Podawać z ryżem - najlepiej basmati
Kulinarne Inspiracjekurczaka (ok.700g) 3 pomarańcze (średniej wielkości 3 łyżeczki musztardy miodowej 3 łyżeczki miodu tymianek 300g sera korycińskiego z czosnkiem sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia Podwójną pierś z kurczaka dzielimy na pół. W każdej wycinamy kieszonkę i napychamy ją serem. Otwór spinamy wykałaczką. Nacieramy przyprawami. Smażymy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Pomarańcze(...)rozpadną, jeśli nie chcecie by plątały się po talerzu, zamiast kroić pomarańcze, możecie wycisnąć z nich sok. Gotowym sosem zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy tymiankiem. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jako dodatek do obiadu proponuję ryż. ;) Życzę smacznego! :) Rozliczenie: kurczak- 11zł pomarańcze- 2zł ser- 7zł przyprawy- 1zł musztarda i miód- 1zł ryż ( 2 torebki
Czerwona Porzeczkamiesiącach obserwowania, postanowiłam bez namysłu zrobić na obiad coś z niedawnych propozycji, a dokładniej kurczaka prosto z Madagaskaru. Inny, ale pyszny. Przepis stąd z moimi zmianami.Składniki: 2 piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę puszka mleczka kokosowego, 1 posiekana cebula, 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka 1 pokrojony w kostkę pomidor 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką
Pasja Smakuobiadu były piersi z kurczaka, ale będąc w sklepie natknęłam się na mięso z udek, które było nawet tańsze(co dla studenckiej kieszeni jest istotne ;D), postanowilam że kupię, spróbuje i z efektu jestem bardzo zadowolona :) w dodatku robiłam to bez żadnego tłuszczu, wiec wyszło bardzo zdrowo i dietetycznie :) Składniki 500g mięsa z udek z kurczaka 200g jogurtu naturalnego(...)dorzucamy do jogurtu, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dorzucamy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy groszek. Ja do gotowego sosu dorzuciłam jeszcze ugotowany ryż i podsmażyłam chwilę na patelni
Idę coś wszamaćsztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY(...)gram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirodzynek sól pieprz olej (do smażenia) Wykonanie: Pierś kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, posypujemy solą oraz pieprzem i wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni olej. Smażymy na złoty kolor, często mieszając. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i dalej smażymy. Do kurczaka wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy odsączone(...)przez kilkanaście minut, mieszając dość często aż sos się zredukuje i trochę zgęstnieje. Na koniec próbujemy sos i w miarę potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem. Smacznego
MyCookBook.plnajstarszego, do najmłodszego. ;) Tak więc rosołek rodem z Indii polecam dziś Państwu serdecznie. :) 1 kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry(...)dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim poćwiartowane mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do mięsa i warzyw dokładamy jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt dużym gazie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Kilka
Kuchenna KontrrewolucyaPolecam i zapraszam po przepis. Składniki: 3 filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 mała czerwona cebula 100 g śmietany kremówki 100 g bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 gałązki świeżego tymianku sól i biały pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić(...)piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę , dodać filety z kurczaka i smażyć je z każdej strony po około 5 minut. Po tym czasie zalać bulionem, dodać tymianek i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Na koniec wlać śmietanę, dorzucić winogrona, doprawić tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem, dusić kolejne 10 minut
Gosia gotujePierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak(...)Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania.3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Jako dodatek polecamy ugotowany biały ryż. A także wino białe, lekko wytrawne.Smacznego
Smaki Brazylii