pierś z kurczaka z ryżem - 2000 przepisów (strona:90/134)

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym. 143

Składniki : pierś z kurczaka, u mnie pojedyncza 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 marchewki kawałek selera łyżka bazylii tłuszcz do smażenia szklanka wody lub rosołu sól, pieprz, cukier Przygotowanie ; Mięso umyć, pokroić w paski Warzywa  obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć,  dodać  pokrojone(...)soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszając Mięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsa Podawać z ryżem lub kopytkami i ulubioną surówką. Inspiracja "Mięsa na domowe obiady

Proste Potrawy
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 180

małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka ( wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę ) Na średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka .   Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.     Ziemniaki , marchew, papryczkę chili , orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować zupę) Doprawić(...)groszek , zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt. Zmniejszyć ogień do minimum , przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut .   Udekorować listkami świeżej kolendry Podawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę Zdjęcie pochodzi ze strony tabelog.com

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak curry z ananasem i papryką 260

ananasa świeżegoPół zielonej papryki500 g piersi z kurczaka1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżki curry (wg mnie Kamis jest najlepszy)2 ząbki czosnkuPół kostki rosołowej -opcjonalnieSólPieprz2 łyżki oleju1 łyżka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niego olej i curry. Wstawić na około 30 minut do lodówki. Na patelni podsmażyć kurczaka. Podlać go wodą i dodać kostkę rosołową – poziom zakrywający mięso(...)pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mąkę rozrobić w wodzie i zagęścić nią sos. Podawać z ugotowanym ryżem.Smacznego,Anulla

Fabryka pomysłów
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2257

proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka propozycji podania. Zapraszam!! Shaorma z kurczaka z pysznym sosem   Składniki: ·       2 piersi z kurczaka ·       ½ opakowanie przyprawy kebab shoarma (np. kamis) ·       ½ łyżeczki pieprzu cayenne ·       ser mozzarella(...)Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę (około 3 cm). Przełożyć do miski. Przyprawić kurczaka i odstawić na 30 minut do lodówki.  Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać.   Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy

Mania Gotowania
Kurczak w sosie pomarańczowym. 229

fajnego - sięgnijcie po ten przepis :) Składniki: 400 - 500 g kurczaka (filety z piersi lub udek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki wody 2 łyżki sosu barbecue 2 łyżki koncentratu pomarańczowego dobrej jakości (nie gorszy niż sunquick) 1 + 1 łyżki oliwy sezam szczypiorek Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę (około 15 - 20 mm) i wymieszać w misce(...)barbecue, koncentrat pomarańczowy i 1 łyżkę oliwy wymieszać w miseczce. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurczaka. Smażyć na dużym ogniu mieszając około 10 minut.  Dolać sos, wymieszać i smażyć jeszcze 1 - 2 minuty wciąż mieszając. Gotowe. Podawać na ryżu posypane sezamem i szczypiorkiem

zadanie-gotowanie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 156

Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kwadraty, następnie oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną(...)wolnym  ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i odrobiną chili , po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.Serwować z ryżem. Smacznego

Calzonella.com
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 347

Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 1 duża śmietana 18% (300-400g) średnia cebula (najlepiej czosnkowa) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku łyżeczka pieprzu ziołowego duża szczypta soli Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule drobno szatkujemy. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy go wstępnie jakieś 5-7 minut(...)jakiś czas mieszając. Odkrywamy garnek, dodajemy śmietanę, zioła, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie. Gotujemy jakieś 15-20 minut, aż woda nieco odparuje i sos nam się zagęści. Podawać z ryżem

Gotuj z Rumcajsem
Kurczak w cieście kokosowym 523

bardzo podobna w smaku, jak i w wyglądzie do oryginału. Najlepszym dodatkiem do nich jest ryż oraz słodki sos chili. Wzorowałam się na przepisie ze strony chińskie przepisy. Składniki na ok. 40 sztuk:ok. 1,5 szklanki mleka2 szklanki mąki100g wiórków kokosowych1 podwójna pierś z kurczaka3 jajka1 opakowanie proszku do pieczenia3 łyżki cukru750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia sólSposób(...)pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie  dodajemy  wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego

Fabryka pomysłów
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 164

wszystkim, bo dzisiejsze danie to właśnie idealny przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo(...)sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Piersi kurczaka: 1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze sól, pieprz boczek parzony w plastrach (ok. 10-12 plasterków) Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki

bistro mama
Pomysł na… kurczaka z rabarbarem 120

było co pochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej kokosowy do smażenia ok. 2 cm korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie(...)mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania – ja podałam z brązowym ryżem i smakowało wyśmienicie. Smacznego

Kucharzyca
Ziołowa pierś kurczaka 166

podwójna pierś z kurczaka 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, przyprawa do drobiu masło klarowane do smażenia (lub olej jeśli wolicie, ale ja odkąd odkryłam dobre masło klarowane smażę na nim niemalże wszystko co się da, gdyż mięsu i innym potraw nadaje piękny maślany smak;) Wykonanie (jakże proste;) Umytą, oczyszczoną z błon i osuszoną pierś kroję na 4 kawałki(...)mięsa), dobrze przyprawiam, moczę w roztrzepanym jajku z dodatkiem dużej ilości ziół. Smażę na rozgrzanym maśle zaczynając od tej ponacinanej strony kotleta. Będzie ładnie zarumienione i rozchylone. Podawajcie z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami, sałatką, w bułce z sałatą, pasuje do prawie każdego dania. Smakujcie jak Wam tylko kulinarna wyobraźnia pozwoli:) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje - zatem smacznego

Zasmakuj Kuchni
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 223

Moje krewetkowe doświadczenie jest bardzo znikome. Tak naprawdę, dopiero teraz w pełni zaczynam poznawać możliwościtych różowych stworzonek, które jak się okazuje, są naprawdę spore. Pod tym

W kuchni Karmel-itki
Roladki z piersi kurczaka z szynką, serem i ogórkiem konserwowym. 158

właśnie moje  placuszki z resztek  zostały wyróżnione. I powiedzcie jak to jest....gdy je opublikowałam spotkałam się z opiniami, że wydziwiam, że to komiczne robić placki z ryżem. I proszę te dziwne placki zostają docenione przez fachowców. Ja jestem w stanie zrozumieć, że bezpiecznie jest się schować za schabowym i ziemniakami, które osobiście też bardzo lubię. Skoro komuś(...)się komuś podoba czy nie. Ważne że ja się dobrze miewam , czego i Wam życzę. :) Czas na przepis, proste, łatwe do zwijania roladki z aromatycznym wnętrzem.  3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty, na każdym

Dieta moja pasja
FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z PIECZARKAMI 193

sposób są soczyste,  a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy tymianek 1 cebula 200g małych pieczarek 1/3 szkl. śmietany 18% koperek olej Wykonanie:  Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy(...)cebulą pieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Kurczak curry 185

daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno nie bez znaczenia było, że curry podane było z chlebkiem naan, a nie z ryżem, jak najczęściej robię. Sama uznałam, że to już niemal poziom "master" :)  Podsumowując: gdyby nie było tak dobre, pewnie nie opublikowałabym przepisu na blogu, bo.... nie podobają mi się zdjęcia(...)więc na oko sama, ale nie musicie wcale iść tą drogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :)   Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku

bistro mama
Kurczak w liściach chrzanu 170

Eksperymenty kulinarne to moja domena....dziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę:  8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼  szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa  pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy(...)lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.  Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego

Humanistka w kuchni
Potrawka z kurczaka 356

korniszonychSos pieczeniowy Winiary VegetaPrzyprawa naturalna PiątnicaPrzyprawa do kurczaka PiątnicaPieprz ziołowy Piątnica  Wykonanie;Piersi umyć i pokroić w paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Pora pokroić w pół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek(...)warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 135

sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojone w piórka, podsmażamy na złoty kolor, po czym(...)dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania