marchewki * połówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso odrobinę delikaty do mięs Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kawałki mięsa zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i gotować około(...)razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki sos można podać z ryżem albo kaszą:) SMACZNEGO
Zrób to smaczniemajonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa). Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso(...)warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem
Kto ugości moich gości?kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka duża cebula szklanka mrożonego groszku 2 łyżki oleju szklanka zimnej wody fix Knorr "Kurczak w sosie miodowym" Wykonanie:1. Cebulę, paprykę i kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut, mieszając co jakiś(...)czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut.4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym
Pasja Smakupierś z kurczaka przyprawa do kurczaka mieszanka chińska (mrożona) łyżka ciemnego sosu sojowego łyżeczka octu ryżowego szczypta chilli pieprz Wykonanie:1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, wymieszać i podsmażyć na patelni.2. Na drugiej patelni przygotować mieszankę chińską według przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i chilli.3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać(...)doprawić pieprzem do smaku.4. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.Podawać ryżem lub makaronem. U mnie makaron chiński Tao-Tao. Wersja mojej mamy była z makaronem ryżowym
Pasja Smakuosób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo(...)czasu mieszając. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę. Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem
W SMAKminut przed końcem, w zależności od grubości papryki. Danie jest idealne jako obiad na dwa dni :) Składniki: * 3 kabaczki * 3 czerwone papryki * 2 piersi z kurczaka * 1 kawałek kiełbasy * puszka krojonych pomidorów * wegeta, pieprz * woda Kurczaka i kiełbasę kroimy w jedną kostkę i podsmażamy na oleju. Warzywa również kroimy w podobną kostkę. Do garnka wlewamy 1/2 pojemności wody, które zagotowujemy(...)około 20 minut po czym dodajemy pomidory w puszcze oraz paprykę i gotujemy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku (około 1 łyżeczki wegety i pieprzu). Podajemy z ugotowanym ryżem, chlebem lub bez niczego
Klasyka Gotowaniapietruszka kawałek selera pół szklanki mrożonego zielonego groszku koperek świeży lub suszony 2 łyżki śmietany 18% vegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków) pieprz 2-3 łyżki mąki Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać(...)następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem. Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić). Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Smacznego
kuchnia doskiplasterków boczku 6 daktyli bez pestek sól pieprz koperek Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i rozbiłam, aby uzyskać cienkie płaty mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem i koperkiem. Na każdej piersi z kurczaka ułożyłam po 2 plasterki boczki i po 2 daktyle. Roladki zawinęłam. Wszystkie roladki owinęłam folią aluminiową i przełożyłam do urządzenia do gotowania na parze. Parowar włączyłam na 40 minut(...)tego surówka ze świeżej marchewki z agawą i rodzynkami. ps. jestem przekonana, że roladki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczemy w piekarniku a oto moja kolejna opcja: roladki, ryż i surówka z pora przepis na surówkę z pora: http://www.nietadieta.pl/2014/09/surowka-z-pora-marchewki-selera-jabka-i.html
nietadietapieprz do smaku szczypiorek do posypania 1 łyżeczka oliwy Produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pierś kurczaka czyścimy i przekrajmy tak aby wyszły 4 kotlety, smażymy z obu stron na patelni ( ja smażę z niewielką ilością oliwy). Kurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny(...)musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum, następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj wedle uznania, do dekoracji posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Niezły MłynekLuksemburga, Artois, Pikardii, Alzacji, Franche-Comte i Burgundii.". Stało się. I powiem więcej, jakby mało było mojej bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać.Składniki:80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry250g pieczarek małych lub średnich pieczarek125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę16 szalotek2 zmiażdżone ząbki czosnku2/3 szklanki białego burgundzkiego wina2/3 bulionu drobiowegobouquet(...)łyżka suszonej mięty)mąka i oliwado podania polecane:grzanki (kromki) i zestaw gotowanych warzywOsobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć
W kuchni wieczoremsztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki, czosnek ząbki 6 sztuk, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka pierś kurczaka pokroić na kostkę i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną fasolkę szparagową i podsmażać ze 2 minuty dodać kalafiora różyczki i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać pokrojoną młodą marchew(...)czosnku, zamieszać i podsmażać z 2 minuty do garnka wlać wodę, dodać kucharka, pieprz i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu gulasz jest pyszny do ziemniaków, ryżu ale nam najlepiej smakuje sam-bez dodatków............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięporcje): podwójna pierś kurczaka 2 łyżki oleju do smażenia 75 ml sosu sojowego 75 ml wody 75 ml likieru z aronii ok. 4 cm świeżego imbiru Piersi obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać wodę, sos sojowy i likier z aronii. Dodać starty imbir. Całość zagotować. Do gorącego sosu włożyć obsmażone piersi. Gotować na palniku o średniej(...)mocy ok. kwadransa - przez pierwsze 5 minut pod przykryciem, a potem bez pokrywki, by alkohol odparował. Podawać z ryżem (u mnie niedoprawiany ryż z czarną fasolą - przepis wkrótce) i surówką, np. kimslaw . Wkrótce na ekrany kin wchodzi film pt. "Chata" nakręcony na podstawie książki Williama Paula Younga pod tym samym tytułem. Po obejrzeniu trailera wiedziałam, że chcę go zobaczyć
Weekendy w domu i ogrodzieciekawe i oryginalne w smaku. Składniki : podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 700ml bulionu z kurczaka 300g ryżudo ristotto (np. arborio) Przygotowanie : Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Mąkę kukurydzianą wymieszać z przyprawą 5 smaków i obtoczyć w niej kurczaka. Przesmażyć na oleju przez kilka minut(...)mięso się "zamknie", przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż arborio i stopniowo podlewać bulionem do czasu aż ryż będzie miękki (al dente), a tu znajdziecie przepis na prawdziwe risotto . Po około 10 minutach smażenia ryżu, dodać do niego kurczaka i smażyć razem do czasu
Codzienne Gotowaniedodatkiem chili Piersi umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno garnka wylać odrobinę oleju. Gdy zacznie wrzeć to dodać mięso. Kawałki piersi kurczaka przesmażyć na lekko złoty kolor. Następnie wyjąć je i do tego samego garnka dodać masło. Gdy się rozpuści to wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę ze sobą przesmażyć(...)się zagęści - dodać połowę lub całą szklankę wody. Na sam koniec dodać przesmażone mięso i całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Powyższe danie podawać z ryżem lub kaszą
Ugotowaćpiersi kurczaka. Plasterki pieczarek. Paseczki papryki. Kosteczki słodkiego ananasa. Zatopione w aromatycznym, słodko - kwaśnym sosie. Chiński klasyk w polskiej kuchni. Serdecznie polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; Puszka ananasa w syropie (waga netto 565 g, po odsączeniu 340 g); 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 1 duża cebula; 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sól; 1/2 pęczka(...)ziemniaczanej; 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 1 płaska łyżeczka białego cukru; 1/2 szklanki zimnej wody. Szczypta vegety; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 300 g ryżu. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem sojowym (2 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przykryć
Gospodyni Miejska