pierś z kurczaka z ryżem - 2000 przepisów (strona:88/134)

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z PIECZARKAMI 221

sposób są soczyste,  a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy tymianek 1 cebula 200g małych pieczarek 1/3 szkl. śmietany 18% koperek olej Wykonanie:  Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy(...)cebulą pieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Kurczak curry 216

daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno nie bez znaczenia było, że curry podane było z chlebkiem naan, a nie z ryżem, jak najczęściej robię. Sama uznałam, że to już niemal poziom "master" :)  Podsumowując: gdyby nie było tak dobre, pewnie nie opublikowałabym przepisu na blogu, bo.... nie podobają mi się zdjęcia(...)więc na oko sama, ale nie musicie wcale iść tą drogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :)   Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku

bistro mama
Kurczak w liściach chrzanu 197

Eksperymenty kulinarne to moja domena....dziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę:  8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼  szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa  pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy(...)lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.  Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego

Humanistka w kuchni
Potrawka z kurczaka 387

korniszonychSos pieczeniowy Winiary VegetaPrzyprawa naturalna PiątnicaPrzyprawa do kurczaka PiątnicaPieprz ziołowy Piątnica  Wykonanie;Piersi umyć i pokroić w paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Pora pokroić w pół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek(...)warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 165

sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojone w piórka, podsmażamy na złoty kolor, po czym(...)dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita

Walijskie Pichcenie
Kurczak hara masala 149

chili (najlepiej zielone) lub 1 jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań pęczek dymki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku kawałek startego świeżego korzenia imbiru podwójna pierś z kurczaka (około 200g) 2 garście rodzynek Przygotowanie: Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka(...)przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak w cieście kokosowym 133

długich godzin. Do dzieła! Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mąki pszennej podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki doli olej rzepakowy do smażenia (ok. 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój w centymetrową kosteczkę. Składniki na ciasto umieść w misie miksera i miksuj przez(...)wlej olej do małego garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Kawałki kurczaka dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Tak, aby każdy kawałek mięsa było ładnie otoczony z każdej strony. Kurczaki smaż na rumiany kolor na wolnym ogniu. Przed podaniem odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami (ryżem, surówką z kapusty i marchewki lub innymi, które pasują twojemu podniebieniu). Smacznego

Wielki apetyt
Drobiowe szaszłyki 163

innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania to min. 1 godzina ale można przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g(...)miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę, pieczarki na pół. Wszystko wrzucamy do miski z marynatą. Mieszamy i odstawiamy na godzinę lub całą

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Shoarma afrykańska 218

zmniejszeniu ilości przypraw i wykluczeniu np. pieprzu kajeńskiego można swobodnie zjeśc bez łzawienia oczu i szczypania w gardle ;)Z podanych składników wychodzą 4-5 porcji 1 kg filetów z piersi z kurczaka 2 średnie cebule 5 łyżeczek oliwy z oliwek łyżeczka pieprzu kajeńskiego łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego ) 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka(...)wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa cebulę i smażymy do jej zarumienienia.Tak przygotowany kurczaczek można podac z ryżem albo z ziemniakami. Dla zneutralizowania smaku sałatka po grecku :)Smacznego

Słodkości i nie tylko
Gerber dla dorosłych vol. 1 - kurczak w potrawce z jarzynami 184

Szybko, tanio i pysznie, choć może nieco bardziej słono i pieprznie, niż w oryginale. ;) 1 spora pierś kurczaka 0,5 op. mrożonej marchewki z groszkiem 1 nieduża pietruszka 1 łyżka posiekanego koperku 2 kostki bulionowe sól, pieprz, masło klarowane do smażenia Pierś kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na maśle, po czym posypujemy równomiernie solą oraz pieprzem. Pietruszkę obieramy i kroimy(...)momentu, aż mięso oraz warzywa będą miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba, doprawiamy danie solą i pieprzem. Można również użyć nieco mniejszej ilości marchewki i groszku, zaś jej część zastąpić ugotowanym ryżem

Kuchenna Kontrrewolucya
Przepis na… – Piccata, włoskie schabowe 373

jednak z powodzeniem można użyć filetów z kurczaka. Ta druga wersja jest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych, wpasowując się w ogół american-italian food. 400 g cielęciny / 2 duże piersi kurczaka mąka sól, pieprz 70 g masła oliwa 1/3 szklanki soku z cytryny natka pietruszki Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, następnie dokładnie nią obtaczamy filety. W rondlu podgrzewamy oliwę(...)filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu. Najlepiej podawać z purée lub ryżem polewanym tłuszczem z rondla. Smacznego

Bon Ton Italia
Kurczak z jarmużem, mozarellą i suszonymi pomidorami 204

Kurczak z jarmużem, mozzarellą i suszonymi pomidorami to propozycja na szybkie danie z jednej patelni - to właśnie takie królują u mnie ostatnio, bo przy takiej pogodzie szkoda czasu na siedzenie w domu ;)  to danie jest nie tylko szybkie, ale też niebywale pyszne i prosto przyprawione! Nie trzeba wiele - smaki same w sobie są doskonałe. W pierwotnym zamyśle miałam wymieszać(...)mnie numerem jeden - dosłownie do wszystkiego, co wymaga smażenia lub podgrzania, szczególnie, że nie potrzebuję używać dużo tłuszczu! To chyba jej największa zaleta obok rozmiaru ;) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki  1 cebula 2 garście jarmużu ciętego 5 suszonych pomidorów z oleju + 1 łyżka oleju spod nich 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku Sposób

Kolorowy Przepisownik
Curry z kurczakiem, brokułem i ananasem. 361

samo małym, jak i dużym. Jest bardzo smaczne, łagodne, proste (choć przenika się w nim kilka smaków) i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam. Składniki: 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 mały brokuł 1/2 puszki ananasa w kostce (lub odpowiadająca ilość świeżego) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry(...)Dodać różyczki brokuła oraz mleko kokosowe i koncentrat. Wymieszać. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu do miękkości brokuła. Pod koniec dodać ananasa. Ewentualnie dosolić do smaku. Podawać z ryżem

zadanie-gotowanie
Szaszłyki drobiowe w marynacie jogurtowej. 172

Składniki: -750 g. filetu z kurczaka -100 g. jogurtu greckiego -1/2 małej startej cebuli -2 ząbki czosnku -sok z połowy cytryny -1 łyżka oliwy z oliwek -3 łyżki posiekanej mięty -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w 2,5 cm kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, cebulę, czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę(...)dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Piersi nadziewać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki można piec na grillu lub na patelni grillowej z 10-12 minut przewracając w tym czasie z 2-3 razy. Szaszłyki podałam z ryżem, sałatką grecką i sosem czosnkowym. Smacznego

Magia jedzenia.
Kurczak po kreolsku 151

Kurczak na rozgrzanie.  Składniki 600 g filetów z piersi kurczaka pół łyżeczka mielonego imbiru szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu szczypta mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z limonki 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka cebula olej sól     Przygotowanie   Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim(...)paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem. Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem

R'n'G Kitchen
Kurczak prawie meksykański 228

razowego makaronu 300-400 g piersi kurczaka 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 limonka sól, papryka wędzona i kolendra mielona do smaku olej kokosowy do smażenia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę w pół talarki i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w większą kostkę i dodajemy(...)minut. Mięso polewamy sokiem z limonki. Wyciśniętą limonkę kroimy na ćwiartki i dodajemy do mięsa – przed podaniem wyciągamy. Dusimy kolejne 5-10 minut. Taki kurczak dobrze będzie się komponował także z kuskusem lub ryżem

Kucharzyca
Piers na rauszu----Petto in rauszu 144

bulionu z kurczaka lub warzywnego, lub woda Przygotowanie Umyta pierś z kurczaka ,osuszamy ręcznikiem . Sól morska wcieramy w skórę piersi. Na rozgrzanej mocno patelni z oliwą układamy piersi skórą do spodu. Smażymy bez przewracania 3-4 minuty, aż skóra zrobi się złocista i chrupiąca. Po tym czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko(...)się złocisto-brązowy. Uwaga.... pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć. Piersi podajemy w całości lub pokrojone w plastry. Podajemy z ryżem mięsem ,lub tylko z surówką . Smacznego! Petto in rauszu-- da Gordon Ramsay Ingredienti      2 petti di pollo

w mojej kuchni