pieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma, sól, pieprz Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, otrzymując dwa dość cienkie płaty mięsa. Dokładnie mieszamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, jarmuż drobno siekamy i nakładamy niezbyt grubą warstwę na całą powierzchnię płatu kurczaka - zostawiając jedynie po 0,5 cm wzdłuż każdego brzegu. Ser blue(...)kurczaka, które obsmażamy delikatnie na złoty kolor z każdej strony. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce curry i kurkumy. Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego - najlepiej tak, aby całe mięso było zanurzone w sosie i zapiekamy w temp. 175 st. przez około 30-40 minut. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki (3-4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 banany, pokrojone w plasterki 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża imbir wielkości kciuka, starty 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 pomidor, bez skórki pokrojony(...)mango (opcjonalnie) i kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Dodajemy kurczaka, banany i sos sojowy. Całość dusimy 7-10 minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy szalotką i bazylią. Opcjonalnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem basmati
Tajskie smakiszczypta cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 4 ziarna zielonego kardamonu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2-3 ząbki czosnku 400g pomidorów w puszce 1 łyżeczka soli 500g piersi z kurczaka 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 cebule 2 łyżki świeżej kolendrya 2-3 łyżki śmietany Przygotowanie : W misce dokładnie wymieszać jogurt z mielonymi migdałami, chilli w proszku(...)smażyć przez kilka minut. Dodać połowę posiekanej kolendry, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, do czasu aż kurczak nie będzie surowy. Pod koniec gotowania do maślanego kurczaka dodać śmietanę, zamieszać, chwilę podgrzewać i natychmiast podawać przybrane pozostałą kolendrą. Serwować z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne Gotowanierazem z rodzynkami i goździkiem przez około 10-15 minut. Kurczaka pokoić w drobna kostkę, posolić i popieprzyć, odstawić. Rozgrzać olej na głębokiej patelni lub woku, przesmażyć cynamon i kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno(...)czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut. Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne Gotowaniekukurydzianym i włożyć do lodówki. Może być przechowywana w lodówce ok. 2 miesięcy. Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora(...)dołożyć cukinię i gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać listki tajskiej bazylii, przykryć jeszcze garnek na 3 minuty. Podawać w miseczkach udekorowane zieloną cebulką i kolendrą, z ryżem jaśminowym. Zielone curry zgłaszam do akcji Panti
Kuchnia Prezydentowejłyzka mąki do zagęszczenia sosubulion warzywnyliść laurowyziele angielskietrochę mleka do podduszenia kurekoliwa lub olej do smażeniaWykonanie:Pierś z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez folią spożywczą, żeby nie poszarpać mięsa). Posolić i popieprzyć, ew. posypać przyprawą do kurczaka. Kurki odmrażamy. Myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy w mleku przez ok 15 minut(...)lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy wszystko ok 25 min, po czym zaciągamy mąką, doprawiamy śmietaną i obowiązkowo świeżym koperkiem. Zjadamy z ziemniakami lub ryżem
Walijskie PichcenieSkładniki na kurczaka w pomarańczowym sosie: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 czerwona papryka szczypta soli 1 pomarańcza 200 ml soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sos sojowy cukier ocet jabłkowy lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie) papryka ostra do smaku Mięso kroimy w około(...)mieszamy. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną, dolewamy do kurczaka i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Teraz próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem, octem, sosem sojowym i papryką ostrą, pamiętając że całość ma mieć słodko-kwaśny smak. Gdyby sos był za gęsty dolewamy wody lub soku pomarańczowego. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieszybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta(...)paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego
Tajskie smakikawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki czosnku- kawałek czerwonej papryki- 2 pomidory- kilka pomidorków koktajlowych- 150 g startej mozarelli- sól, pieprz- oregano- olej rzepakowyUmyte bakłażany przekrajamy wzdłuż(...)mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty i pełnowartościowy posiłek. Samo danie jest naprawdę pyszne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bakłażany faszerowane mięsem appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkomoże być jeszcze w środku surowa– chodzi nam tylko o wstępne podsmażenie, gdyż będzie ona jeszcze podpiekana w piekarniku razem z cukinią. Jeśli przesadzicie z ilością czasu na patelni, pierś nie będzie soczysta. 3. PIEKARNIK nastawiamy go na 150 stopni C, opcja góra i dół 4. CUKINIA (1 min) Nie obieramy jej – skórka posłuży jako swoiste naczynie. Kroimy cukinię wzdłuż(...)najpierw lekko naciąć cukinię wzdłuż tej granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę
Nerds Kitchenwszystkich białych błonek, a następnie podziel na cząstki. Cząstki pomarańczy możesz także wyciąć z pomiędzy błonek z obranego owocu. Pierś kurczaka umyj, osusz i ewentualnie wyfiletuj. Tak przygotowane mięso pokrój w kostkę lub w niezbyt duże paseczki. Następnie kurczaka oprósz solą i pieprzem, przełóż do miski i odstaw na mniej więcej 20-30 minut, a przed samym smażeniem obtocz(...)odrobinę oleju lub oliwy. Na wrzący tłuszcz przełóż kurczaka. Mięso podsmaż, mieszając, a gdy nabierze ładnego złotobrązowego koloru, przełóż je do sosu słodko-kwaśnego. Na końcu całość wymieszaj z mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie i gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje. Tak przygotowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podawaj z ryżem ugotowanym na sypko
blog.moje-pasje.infoumknąć ten przepis i pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje z wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem.Składniki:- 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie)- 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone)- 100g chudego, wędzonego boczku- garść grzybów suszonych- 2 duże cebule- 1 ząbek czosnku- 1 łyżka masła(...)smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Można dolać trochę wody.Podajemy z kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, ryżem lub makaronem.Na telerzu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowekawałkach (razem z sokiem) 1/2 szklanki wody 2 łyzki miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki papryki ostrej 400g piersi kurczaka 2 łyzki oliwy 200g brokułów pół czerwonej papryki 1 jedna mała cebula Sposób przygotowania Odsączamy ananasa zachowując 1/4 szklanki soku, jeżeli jest w plastrach to kroimy go w kostkę(...)się, jeżeli na począku z mąki powstanie "klucha", wszystko się połączy. Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy pozostałymi 2 łyżkami mąki. Na gorącej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy kurczaka. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut do momentu lekkiego zbrązowienia mieszając od czasu do czasu. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy
Mostek w kuchnikurczaka. Danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej. Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu Składniki: 2 piersi z kurczaka jogurt grecki 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty(...)Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny i mieszanką przypraw. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, chilli i paprykę kroimy w kosteczkę.Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się
Mania Gotowaniazepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki ziemne około pól szklanki lub ile mamy (ważne jest żeby je dodać na samym końcu i żeby były nie solone) przyprawy(...)czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy
Lubczyk i Wanilia