pierś z kurczaka z ryżem - 2000 przepisów (strona:101/134)

Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 176

spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy je czubrycą/mieszanką papryk, czosnku i soli, z uwzględnieniem tego, czy zależy(...)minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze

Kuchenna Kontrrewolucya
Obiad w japońskim stylu. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki. 219

sojowy czy mirin, sos ostrygowy i sos rybny. Czy wiedzieliście, że sos sojowy w Japonii znany jest jako shoyu. Jest on przygotowywany z fermentowanej soi, prażonych ziaren pszenicy lub ryżu, z dodatkiem soli i wody. W chwili obecnej sos ten w różnych odmianach używany jest na całym świecie, a w samej kuchni azjatyckiej stosowany jest niemal najczęściej ze wszystkich przypraw(...)sobą do pracy lub w podróż i cieszyć się japońskim smakiem. Ja dziś proponuję Wam wzbogaconą wersję „Japońskiego kurczaka Teriyaki”. Taki posiłek idealnie sprawdzi się na obiad. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI OYAKATA * 280 ml wrzącej wody 1 mała cebula 1 mała marchew olej roślinny *produkty możecie nabyć

Słodkie okruszki
Kurczak Jalfrezi 199

mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam!  Składniki : 500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula drobno posiekana 2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę(...)ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut.  Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone.  Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zielone curry z kurczakiem 234

więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry(...)paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego

My Culinary Art
Zielone curry z kurczakiem 262

przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry(...)paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego

Tajskie smaki
Kurczak tikka masala 1294

wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójcząJ Kurczak tikka masala       Składniki: ·        2 piersi z kurczaka ·        2 ząbki czosnku ·        2 cm kawałek świeżego imbiru(...)imbirem i czosnkiem. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy  mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie

Mania Gotowania
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 354

rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso.   Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem na ustach co i jak – wiadomo, zarabiają na tym. Sprzedadzą mi przepis(...)Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować ryż, warzywa

Karo in the Kitchen
kurczak w sosie curry 172

składniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml

Domowy Smak Jedzenia
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 422

gotowałam jeszcze piasek i liście na podwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu. Polecam! Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 jajo Sos ¾ szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka wody 1½ łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu(...)kawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego dania, resztę wymieszać z sosem. Odstawić na bok. W głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku papierowym. Papryczki rozetrzeć w moździerzu razem z pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso

Pełny talerz
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 483

jemy tego często, lubię różnorodność w kuchni. Ale jak już robić coś z gyrosem, to tak by było zawsze ciut inaczej. Robiłam jakiś czas temu zapiekankę Gyros z ryżem , która zbiera pozytywne komentarze i wcale się nie dziwię, bo jest bardzo smaczna. Kiedy zajrzałam po nią to naszła mnie ochota na jakąś zapiekankę, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Wpadłam(...)dodawać do ciasta cukru tylko dodać łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogień smoka 353

jesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam. Ogień smoka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 czerwone papryka ½ marchewki  ½ pęczka dymki 250 g  ananasa z puszki 3-4 grzyby mun 2 łyżki oleju  100 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki(...)opcjonalnie). Całość gotujemy  pod przykryciem około 4 minuty, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go mąka ziemniaczaną. Podajemy z ryżem

Mania Gotowania
Kurczak tikka masala 191

Składniki na dwie porcje. Składniki: 2 piersi kurczaka 150 g jogurtu (gęsty) 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól(...)Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego smak i ewentualnie dodajemy soli do smaku. Gotowe danie podajemy w towarzystwie chlebków naan, ryżu lub placków roti (wkrótce na blogu

Emcia Pichci
Kurczak generała Tso 205

powinna dziwić obecność ketchupu.  Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam! Składniki : 2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka sól i biały pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej olej z orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku 3 suszone papryczki chili 1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing(...)paprykę, chwilę smażyć po czym wlać sos, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty. Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki 399

smażenia Kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy: czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, 1  łyżeczkę przyprawy  5 smaków i biały pieprz.Marynujemy kurczaka przez godzinę. Do kurczaka dodajemy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną , skrobię kukurydzianą, pozostałą  łyżeczkę przyprawy 5 smaków i sól. Jest to nasza panierka. Każdy kawałek kurczaka panierujemy(...)UWAGA: kurczak powinien być cały zanurzony w oleju). Smażymy kurczaka partiami, aż uzyska złoty kolor (około 5 minut).Wyjmujemy z oleju i odsączamy nadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Olej na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy. Kroimy cebulkę dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z ryżem basmanti

Mania Gotowania
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 538

ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam. Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowymSkładniki:2 piersi z kurczaka1 duże lub 2 małe jajka1,5 szklanki panierki Pankookoło 5 plastrów ananasa z puszki2/3 zielonej części cebulki dymki1 szalotka lub cebulka dymka½ papryki1 mała marchewkasezamMarynata:1/2 łyżeczki przyprawy(...)sojowego1 łyżeczka octu ryżowego1 łyżeczka skrobi kukurydzianejPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso

Mania Gotowania