Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej(...)chwilę razem podsmażać. Podsmażoną cebulę z pieczarkami i czosnkiem przełożyć do garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie
Gospodyni Miejskagazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić(...)wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Nie rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, mogą, a nawet powinny, pozostać niewielkie grudki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej (mój kurczak wchłonął marynatę, ale jeśli jest zbyt mokry trzeba go lekko osuszyć). Nie należy dawać jednorazowo zbyt wielu porcji, aby się ze sobą nie stykały
mojewypiekiinietylkorazem nie marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama(...)średnicy 28cm: Spód: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarekcebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski
Fabryka pomysłówwymieszaj i gotuj aż zacznie gęstnieć. Dodaj wołowinę i smaż mieszając aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! English version Asian style beef with broccoli (4 servings) Ingredients for the sauce: 1 cup of water 2 tbsp cornflour 1 tsp sugar 1 tsp sesame(...)broccoli and beef. Season to taste if necessary. Remove from heat and serve immediately with rice or rice noodles. Enjoy! Poniżej przypominam inne pyszne przepisy kuchni azjatyckiej: Piersi kacze w azjatyckiej glazurze Kurczak w glazurze karmelowej Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami Kurczak pomarańczowy Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Artykuł Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style
karmelowydietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez(...)wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos. Podajemy z ziemniakami lub ryżem
Kulinarne przygody Gatityogórki kiszone;400 g koncentratu pomidorowego;500 g ketchupu pikantnego;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm.Kulki(...)kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.Podawać gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie zmieloną łopatką wieprzową.Dla zapewnienia jak najlepszego smaku
Gospodyni Miejskapomidorowego1 łyżka soku z cytryny20 g masła50 ml śmietany kremówkiposiekana kolendra do posypaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINCZAS MARYNOWANIA 4 1/2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, pokruszoną papryczką chilli i jedną łyżką soku z cytryny. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki(...)Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego
Tajskie smakiczosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1,5 łyżeczki kminu rzymskieg1,5 łyżeczki ziaren kolendry2 ziarna kardamony zielonego1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm)1 cebula2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić w kostkę, ponoć(...)dnia.Następnego dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem do pieczenia. Niech folia ma podwinięte boki do góry, żeby soki, które wydobędą się w trakcie pieczenia nie spłynęły pod jej spód. Kawałek po kawałku przekładajcie kurczaka, zdejmując z niego nadmiar marynaty. Resztę marynaty dodamy do sosu. Pieczemy kurczaka na najwyższej półce
W kuchni wieczoremdekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałeczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub utrzeć z imbirem i solą w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty rozmieszać w jogurcie i dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę, aby kurczak się zamarynował. Po tym czasie kurczaka podsmażyć przez 5 - 8 minut(...)orzeszki i ewentualnie koncentrat, dla uzyskania intensywniejszego koloru. Koncentrat można pominąć, jeśli do kurczaka był dodany barwnik. Z sosu wyjąć kardamon, goździki i liść laurowy, aby sos miał bardziej jednolitą konsystencję, można sos potraktować blenderem. Do sosu dodać podsmażonego kurczaka, zagotować i podawać np. z ryżem. Sos bez rozdrabniania
Kuchcik gotujektóre robi się bardzo łatwo i w jednym naczyniu. Ten gulasz jest po prostu pyszny i rozgrzeje Was w nadchodzące, coraz chłodniejsze dni :) SKŁADNIKI: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam(...)cynamonu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 cm papryczki chili lub odrobina cayenne (opcjonalnie ostrej papryki suszonej) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) WYKONANIE: Filety z kurczaka obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich sól i pieprz oraz słodką paprykę, całość zamieszaj i podsmaż na głębokiej patelni lub w większym garnku, na rozgrzanych
Słodko-Słony Świat Ilonychińsku! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak z warzywami po chińsku Kurczak w tym przypadku podany z makaronem ryżowym:) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki 5-6 grzybów mun Kiełki fasoli mung Sos sojowy Przyprawa curry olej sezamowy(...)naszego kurczaka. Gotowe grzyby mun kroimy w długie paski i dorzucamy do kurczaka. Całość skrapiamy sosem sojowym i smażymy do czasu aż kurczak będzie gotowy. Następnie dorzucamy warzywa do całość i dokładnie mieszamy. Pamiętać aby spróbować doprawić do smaku, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem. Trzymać całość na ogniu około 5-10 min. Kurczaka można zjeść z ryżem, makaronem
Sprawdzone przepisy kulinarnepowiedzieć, że jest cichy. Gdy już wiedziałam, że trafi do mojego domu, to zaplanowałam sobie co przygotuję w pierwszej kolejności. Najpierw postanowiłam sprawdzić funkcję mielenia, na pierwszy ogień poszedł ryż (2,5 minuty), kasza jaglana (1 min.), gryczana (2 minuty) i cukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej(...)zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięimbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez co ciężko mi opisać jego smak), ale najlepsza była kacza pierś na rabarbarze z chutneyem śliwkowym i galaretką malinowo - balsamiczną. Chyba wszyscy żałowali, że nie zamówili tej kaczki ;) Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/ Panowie jak zwykle namówili nas na deser(...)podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, urozmaicone zostało o panierkę, która nadała mu całkiem nowy wymiar. Chrupiący kurczak słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki ½ małej zielonej papryki 1 mała marchewka ½ cebuli czerwonej 2 plasterki ananasa(...)przekładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu całego kurczaka wylewamy nadmiar oleju. Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki pokryją się sosem. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem
Mania Gotowaniagaram masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych 4 całe strączki zielonego kardamonu 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżeczka(...)szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru trzcinowego Marynata: Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Kurczaka kroimy w 2 centymetrową kostkę, delikatnie solimy i wrzucamy do marynaty. Obtaczamy tak, aby wszystkie kawałki były oblepione i zostawiamy na 30 minut. Kawałki kurczaka rozkładamy na papierze do pieczenia lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej z opcją
Poezja smaku