pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:201/253)

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala 256

posiekane 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki garam masala 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400g puszka krojonych pomidorów 4 piersi lub nadudzi z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę 10 suszonych liści curry 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego garść świeżej kolendry, posiekanej i trochę do podania Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki oleju(...)pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos. Do patelni po sosie wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Przelej sos do patelni z kurczakiem i dodaj liście curry. Gotuj przez 10 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj delikatnie jogurt, posiekaną kolendrą

karmelowy
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 146

spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy je czubrycą/mieszanką papryk, czosnku i soli, z uwzględnieniem tego, czy zależy(...)groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze i wszędzie

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak w sosie rozmarynowo-cytrynowym z zapiekanymi warzywami 103

Składniki: (na 2 porcje) 1 cała pierś z kurczaka 500 g ziemniaków 1 mały bakłażan 1 łyżeczka soku z cytryny odrobinka miodu 2 łyżeczki whisky 2 całe główki czosnku świeżo mielony pieprz szczypta soli kilka listków świeżej bazylii 5 g masła świeży rozmaryn oliwa z oliwek dekoracja: liście świeżej bazylii Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość około(...)małe paseczki (kawałki) kurczaka.  Dusić  kurczaka po kilku momentach duszenia dodać bakłażana pokrojonego na mniejsze kawałeczki, uważając by kurczak się nie zesechł.  Dusić aż kurczak będzie gotowy uważając by był nadal soczysty i miękki. Ziemniaczki wykładać na talerz, położyć na nie sos z kurczakiem i bakłażanem Po środku położyć główkę z pieczonym czosnkiem. Smarować nim kurczaka

KreatywnePiny
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem 726

Mniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie

Różne smaki w kuchni
Kukurydza z brązowym masłem, czosnkiem i serem 129

soczyste żółte ząbki zyskują nowego charakteru, podane z aromatycznym brązowym masłem, odrobiną czosnku i tartego twardego sera. Tak przygotowaną maślaną kukurydzę podajcie do wołowych steków albo do piersi z kurczaka. Jeśli szykowaliście już wcześniej brązowe albo palone masło możecie skorzystać z patelni o ciemnym dnie – na pewno poznacie po intensywności pienienia, pryskania i po zapachu masła czy już jest gotowe(...)zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut.   W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią i zlewamy gorące jak piekło, brązowe masło do osobnego naczynia – rondelka, do którego zmieści się kukurydza. Jeśli zostawicie masło na patelni fragmenty białek maślanych będą w dalszym ciągu łapać temperaturę i zrobią się czarne: spalone

Karo in the Kitchen
Kasza z kurczakiem i warzywami na ostro 99

kurczaka 1 cukinia spora garść żółtej fasolki mrożonej 1 chili posiekana drobno spora garść mrożonej kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku opcjonalnie: kilka talarków upieczonych ziemniaków z tego przepisu sól, pieprz kolorowy, ostra i słodka papryka, lubczyk, zioła prowansalskie oliwa, kilka łyżek sok z 1 cytryny łyżeczka masła do podania: świeża kolendra, natka, rukola, parmezan PRZYGOTOWANIE: Pierś myję, osuszam(...)Podaję z ugotowaną i odcedzoną kaszą. Do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy dodaję łyżeczkę masła. Łączę z warzywami i mięsem. Podaję. Warzywa z mięsem możesz podać zamiast kaszy z pieczonymi ziemniakami – polecam Pieczone chrupiące ziemniaki Pieczone ziemniaki

Zasmakuj Kuchni
Sałatka superfood z indykiem i "Noce w Rodanthe" 144

skład pewnie się zmienił pod wpływem leków i codziennych zastrzyków. Składniki : ok. 80 ml komosy ryżowej (quinoa) ok. 80 ml ugotowanego sorgo z wczorajszego obiadu ok. 100 g pieczonej piersi z indyka pół puszki kukurydzy ćwiartka czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki czarnuszki pieprz czarny Komosę ryżową zalać wodą, zamieszać, żeby ziarna poszły na dno. Odstawić(...)dodaję soli do żadnej z kasz. Zjadać od razu. Nie ma sensu czekać, aż smaki się przegryzą. Duży wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl ----- Podobne: Roladki z kurczaka i sorgo po tajsku Kurczak tikka masala z quinoa Sałatka z ryżu i kurczaka Ostatnio bardzo dużo czytam (2 książki dziennie, więc nie wiem, kiedy się z Wami podzielę wrażeniami

Weekendy w domu i ogrodzie
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 280

PIERSI Z KURCZAKA (10 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm. Oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na dużym ogniu przez ok. 4 min, co jakiś czas mieszając, aby usmażyły się z każdej strony. Mocny ogień jest tu podstawą, ponieważ chcemy szybko przesmażyć kurczaka(...)butelkę po piwie, zerwijcie z niej naklejkę i dobrze umyjcie, a posłuży za doskonały wałek) na blacie lekko posypanym mąką na kształt nieco większy od formy, w której chcecie piec tartę. Może być to zwykła blaszka do ciasta. Kiedy ciasto jest rozwałkowane (grubość ponad 0,5 cm), zwijamy je na wałek a następnie rozwijamy nad formą. Obklejamy ciastem

Nerds Kitchen
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 175

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na

Moja Galeria Smaku
Chlebek pita 302

chlebowej 250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion kminku 2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia Składniki na farsz: 1-2 piersi z kurczaka 2 papryki 2 cebule sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy oliwa do smażenia Składniki na sos: 200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu) 2-3 ząbki(...)ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Przygotowuję drugą blachę którą nagrzewam w piekarniku i na tak nagrzaną blachę układam chlebki i piekę 5-8 min po czym przenoszę na kratkę i smaruję wierzch lekko wodą. Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Doprawiam papryką, pieprzem i sosem sojowym. Cebule i paprykę obieram

UgotujmyTo.pl
Domowe wędliny 117

nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz(...)naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość jedzenia, pomyślmy o zamrożeniu części

Kuchcik gotuje
Domowe wędliny 169

nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz(...)naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość jedzenia, pomyślmy o zamrożeniu części

Kuchcik gotuje
Piersi perliczki / kurczaka z kurkami 104

150 g kurek, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 50 ml brandy, cukier, sól, jajko, mąka do oprószenia, bułka tarta, masło do smażenia, Kurki oczyścić z piasku

królestwo garów
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 153

delikatnie, do lekkiego zarumienienia.  Teraz czas na farsz!  Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego w liściach 1 papryka 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka 6 ząbków czosnku 300 g sera żółtego jogurt naturalny (duży) przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka słodka - po jednej łyżeczce Rozpoczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę(...)dusimy, aż do jego ugotowania. Do osobnego garnka, do gotującej się i posolonej wody, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy około 5-10 minut. Cedzimy. Wracamy do patelni ze szpinakiem :) Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami 466

Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka  czosnek w proszku opakowanie ciasta francuskiego 400 g mrożonego szpinaku duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g mozzarelli 3 rozbełtane jajka 100 g serka brie 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski)  ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema(...)poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy ok. łyżkę przyprawy do kurczaka, łyżeczkę czosnku i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy. Dzielimy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania