francuskiego 150 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i filet z kurczaka. Przesmażamy przez kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki(...)następnie spaghetti. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera. Drugą połową ciasta przykrywamy spaghetti, tak aby wszystkie boki się łączyły. Boki dogniatamy widelcem, na wierzch każdej koperty robimy nacięcia. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut w temperaturze 190-200*C. Podajemy ciepłe
VioletoweKucharzeniełyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę) - 0,5 łyżeczki soli - 1 op mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony jak i w liściach) - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 kulki sera mozzarella - 50g sera cheddar Drożdże rozpuścić z cukrem i 1 łyżeczką mąki, w 5 łyżkach letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia(...)solą, dodać oliwę, wodę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pierś pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia się cebuli. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie odparować. Pomidory
CookYourselfkubek) 1 łyżka oleju Dodatki na 1 pizzę: 2-3 łyżeczki pesto (ja miałam bazyliowe, ale nada się każde inne zielone, domowe lub kupne) 10 dag pieczarek Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 1 opakowanie mozzarelli (125g) Śmietana (ja dałam 6-7 łyżek, z dużego opakowania, więc jakieś 1 małe) - u mnie 18% Sól Pieprz Bazylia i oregano(...)sumie leżało parę minut więcej, bo między czasie robiłam sos itp.). Rozwałkowujemy je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować spód pesto. Potem posmarować sosem śmietanowym (śmietana wymieszana z solą, pieprzem, i ziołami włoskimi). Na to kładziemy resztę dodatków, czyli mozzarella pokrojona w plastry, pieczarki pokrojone w plastry
Fabryka pomysłówciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi nacinamy mięso wzdłuż kości i sukcesywnie, etapami oddzielamy nożem mięso. Możemy(...)robić niezbyt starannie bo i tak mięso będzie później mielone. Tak oczyszczone mięso z nóg oraz piersi kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - dwukrotnie na najgrubszych oczkach, raz na najmniejszych. Przez maszynkę także przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był w mleku lub po prostu w zimnym
Right Behind The Kitchensmakowało. Mięso ugotowane w ten sposób nie jest wysuszone, jest delikatne i soczyste. Podałam je z brązowym ryżem, sosem pieczarkowym i surówką 😊 Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g pieczarek 150 g sera pleśniowego Valbone 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka koperek Na sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 2 cebule olej sól pieprz liść(...)pieprzem. Pierś oczyszczamy, każdą dzielimy na pół, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (ja zawsze robię to przez folię spożywczą). Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką. Na każdej układamy podsmażone pieczarki, a na nich pasek sera pleśniowego. Posypujemy koperkiem i zwijamy ściśle formując roladkę. Każdą roladkę zawijamy w folię spożywczą, której końce zawiązujemy nitką lub spinamy klipsami załączonymi do woreczków do pieczenie mięsa, dość mocno
Walijskie Pichceniepiersi z kurczaka 300 g gęstego jogurtu(ja użyłam greckiego) 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu szczypta soli 2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych oliwa (niekoniecznie) Już dawno nie natknęłam się na tak banalnie proste w wykonaniu - i tak pyszne danie jak właśnie ten kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Przepis idealny dla wszystkich(...)którzy nie przepadają za spędzaniem połowy dnia w kuchni, przy przygotowaniu dania obiadowego :) Kurczak jest soczysty i delikatny, a delikatna nuta miodu z musztardą niesamowicie wzbogaca smak potrawy. Kurczaka umyć i pociąć w grube paski. W misce wymieszać jogurt, musztardę, miód i sól. Przełożyć kurczaka do miski i dokładnie obtoczyć go w jogurcie z przyprawami. Odstawić do lodówki
Świat Domowej Kuchnitego soczysty. Nie warto trzymać za długo piersi z kurczaka na grillu- bo będą suche, wystarczy okolo 8 min i jest gotowy. Tak samo z łososiem- jeżeli chcemy by był soczysty i delikatny -wystarczy mu także około 8 minut. Polecam pyszny i zdrowy obiad. Zaczynamy: Składniki: około 0,5 kg kurczaka około 0,5 kg łososia pomidorki koktailowe(...)wodzie. Myjemy kurczaka, kroimy w większą kostkę. Solimy , pieprzymy, paprykujemy,dodajemy natkę pietruszki, polewamy oliwką- mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 -30 min. Z łososiem robimy tak samo. Myjemy paprykę i kroimy w grubsze kawałki. Cebule kroimy w talarki. Nadziewamy łososia z żółtą papryką i pomidorkami- naprzemiennie. Teraz nadziewamy na mokre patyki kurczaka z cebulą i papryką. Rozpalamy
Smaki Edytyniecałe łyżki koncentratu pomidorowego 2 posiekane ząbki czosnku czubata łyżeczka suszonego oregano, niecała łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, suszona bazylia – do smaku łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myję, lekko osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w niedużą kostkę (ok. 2 cm kawałki). Układam w misce, polewam lekko olejem i przyprawiam masując dobrze mięso. Chwilę marynuję, odstawiam(...)fasolę oraz podsmażone kawałki kurczaka, mieszam dokładnie. Kulki mozzarelli siekam na pół. Świeżą kolendrę myję, lekko osuszam, siekam (podobnie jak natkę). Przygotowanie sosu pomidorowego: w rondelku na łyżce oliwy podsmażam czosnek, chwilę podsmażam następnie dodaję krojone pomidory z puszki, koncentrat i wszystkie przyprawy. Sos mieszam i zagotowuję. Gotuję 8 minut, często mieszam. Składanie tortilli i pieczenie: Piekarnik nagrzewam do temp
Zasmakuj KuchniPomysł na obiad lu danie imprezowe. Polecam Piersi kurze jeśli są duże przekroić wzdłuż na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą być zbyt miękkie ani rozgotowane. Zostawić na później. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak(...)dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia
Kuchnia Pokoleńfali pojawiających się takich i owych soczystych piersi kurczęcia usmarowanych rozpuszczonym "rosołkiem" zamieszczam przepis na takież. Smaczne, smaczniejsze, bez kostki. :P Składniki: 4 sznycle z piersi kurczaka (2 piersi bez polędwiczek, przekrojone poziomo na pół) sól, pieprz 4 ząbki czosnku, posiekane 1-2 czerwone papryczki chili, posiekane 2 łyżki sklarowanego masła (lub Buttarisu albo masła ghee) 150 ml białego wina(...)Schnitzel" z serii "Essen&Genießen" wydawnictwa Happy Books, z której pochodzi ten przepis napisali, że do tych sznycelków bardzo pasują frytki; ja podałam je z ziemniakami z pieca - moim zadniem też bardzo pasowały
Kuchnia Prezydentowejmakaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody 2 piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę 220 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g serka śmietankowego 2 szklanki startej na tarce mozzarelli(...)Następnie dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony aż będzie gotowy. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut. W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj makaron, kurczaka, pomidory, szpinak, serek śmietankowy i cukier, po czym posyp całość serem. Piecz przez 15 minut
karmelowySos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebulę. Na patelnie włożyć masło, dodać cebulę oraz cukier. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Usmażoną cebulę wystudzić. Ser Camembert pokroić w małe plastry. Na każdą z rozbitych piersi kurczaka wyłożyć podsmażoną cebulkę oraz kilka plasterków sera. Nie wykładać na sam środek tylko z prawego brzegu. Boki brzegu pozostawić bez farszu. Zawinąć roladkę poprzez założenie pustych boków mięsa delikatnie(...)ziemiakami, sałatą, kaszą czy ryżem. Roladki z kurczaka z serem Camembert i czerwoną cebulą Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując roladki z kurczaka z serem i cebulą. Roladki z kurczaka z serem Camembert i czerwoną cebulą Jeśli po zwinięciu roladki nie trzymają się albo boicie się, że w trakcie pieczenia się rozpadną, podepnijcie je paroma wykałaczkami. Ja nie miałam takiego
mecookswinnym z wietnamskimi przyprawami, podawana z bagietką 👉 Bahn Mi, czyli tradycyjna kanapka z chrupiącą bagietką, specjalnym sosem, ogórkiem, piklami i świeżą kolendrą, a do wyboru kilka pysznych nadzień - długo pieczony marynowany w wietnamskich przyprawach boczek (mój absolutny faworyt! 💙), wietnamskie pate i propozycje dla wegan, czyli wegańskie pate i marynowane i smażone tofu. Jest prosto i nieskomplikowanie, z dużą ilością(...)mogą się tam poczuć jak w domu, bo czeka na nie miejsce i miska z wodą, ale przede wszystkim dlatego, że mogą tu spałaszować pysznego wołowego burgera lub grillowaną pierś kurczaka. Genialne! 😍 Na pewno chętnie wpadniemy z Dominikiem do tego miejsca ponownie, spróbujemy kolejnych ulicznych propozycji i z przyjemnością zabierzemy tam naszego psiaka, co polecam i Wam. 😊 Stacja Street Food
Cooking Monsterewentualnie do podsypania 3 łyżki oleju 400 g startego żółtego sera 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Plenus 2 duża upieczona pierś z kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki masła pieprz do smaku sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu - wszystko razem wymieszać Wykonanie: Mleko mieszamy z wodą , dodajemy drożdże cukier i odstawiamy(...)drożdże. Dobrze wyrabiamy ciasto.Nie może kleić się do rąk.Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Kurczaka rozdrabniamy blenderem lub mielimy przez maszynkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do kurczaka, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i łyżką suszonych pomidorów. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy
Sama słodycz i szczypta chiliszpinaku 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy(...)serem, pieczarki, kukurydze, szpinak posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki szpinak i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
Podróż w kulinariaJakiś czas temu robiłam w wolnowarze długo pieczoną wieprzowinę - pulled pork . Tym razem postanowiłam zrobić podobnie kurczaka. Miałam puszkę wędzonych papryczek chipotle w sosie adobo (wędzone ostre papryczki jalapeno), których już od dawna chciałam użyć. Dawno temu kupiłam też butelkę płynnego aromatu dymu - stała na półce w sklepie więc wzięłam, nie do końca wiedząc nawet(...)sezonie, kiedy pomidory będą dojrzałe i pyszne, należy po prostu samemu je zgrillować. Przepis z tej strony składniki: 500 g mięsa z kurczaka (piersi, uda) bez kości i skóry sól sos: 1/4 czerwonej cebuli, posiekanej 2 ząbki czosnku 200 g pomidorów z puszki 2 papryczki chipotle w sosie adobo + 2 łyżeczki
Stare Gary