pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka(...)nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe
My Culinary Artkurczakiem i zielonymi warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 piersi z kurczaka szklanka mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia około 6 zielonych szparagów 3-4 łyżki zielonego pesto (najlepiej domowego) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka oleju czosnek granulowany pieprz sól Na początku czyścimy kurczaka i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Następnie obsmażamy(...)Ciasto francuskie kroimy, tak aby powstało 6 równych kwadratów. Każdy z nich smarujemy łyżeczką pesto. Następnie nakładamy farsz z kurczaka. Na samym końcu, na górze układamy szparaga. Końce ciasta sklejamy tworząc sakiewkę. Następnie sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 160°C, aż ładnie się zezłocą. Smacznego Artykuł Sakiewki
PatiGotujeSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, pierś z kurczaka 1 sztuka/pojedyńcza, papryka czerwona 1 sztuka, papryka żółta 1 sztuka, cukinia 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, pieczarki 10 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser żółty 15 dag/holenderski, ser żółty 15 dag/kozi, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki(...)rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki sera holenderskiego, koziego, ząbki czosnku, natkę pietruszki na oleju podsmażyć kawałki piersi, dodać cebulę, dodać papryki, cukinię, pieczarki, pomidory bez skóry i podsmażać z 5 minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać
W Mojej Kuchni Lubięwymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi ( waga już po ugotowaniu i obraniu ) - 250 g wątróbki drobiowej - 1pietruszka - 1/4 średniego selera - 2 marchewki - 2 jajka - 1/2 bułki - 2 duże łyżki masła - 2 liście laurowe(...)wyciskać ,zmielić do masy mięsnej ,dodać majeranek ,tymianek , rozdrobniony czosnek ,żółtka i masło ,wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą mięsną , Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, masę włożyć do blaszki ,kilka razy "uderzyć" blaszką o blat żeby w pasztecie nie było "dziur" ,Jeśli mięso jest za mało słone lub ostre
Wypieki ReneDawno się nie pojawiły żadne przepisy bo nauka, projekty, juwenalia, taka sytuacja... Ale właśnie dzisiaj prosty przepis z wczorajszego grilla na miasteczku AGH. Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarków - 0,3 kg boczku wędzonego - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy(...)pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie
Tanie przepisy studenckieoregano papryki słodkiej soli pieprzu kolorowego chilli rozmarynu oraz oliwa z oliwek ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy, to samo robimy z piersią z kurczaka. Cebulkę, ogórek i melona obieramy ze skórki, kroimy na małe kwadraciki, trójkąty bądź wycinamy kółeczka foremką – jak wolicie. Pomidorki kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ. Nadziewanie szaszłyków najlepiej rozpoczynać(...)ziół. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Podczas pieczenia można polać je jeszcze ze dwa razy aby po zdjęciu z grilla odczuć smakowity winny smak i zapach. Smacznego
Słodkie Przyjemnościrolady i szukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej(...)papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek. Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 20 minut, co jakiś
Mania Gotowaniajest naprawdę pyszna , chyba jedna z najlepszych na tym blogu , bynajmniej zdaniem moich chłopców . Musicie zresztą przygotować i sami sprawdzić Składniki na 2-3 osoby : 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 ziemniaki średniej wielkości 1 słoik sosu słodko kwaśnego 1/2 małej puszki kukurydzy kawałek dyni Hokkaido 1 cebula 2 strąki świeżego chilli ( można mniej, jeśli nie lubicie pikantnych potraw(...)sól do smaku smażony bekon w cienkich plastrach do dekoracji Filety z kurczaka kroimy w kostkę , raczej małą . Dynię i cebulę obieramy i także koimy , podsmażamy na patelni , aż się zrumienią z dodatkiem świeżego chilli i granulowanego czosnku . Następnie dorzucamy kurczaka , smażymy jeszcze chwilę i wlewamy sos słodko kwaśny , doprawiamy sola do smaku , doprowadzamy do wrzenia , zestawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki
Ogrodnik w podróżynadzieniem. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ małej cukini, 5 pieczarek, ½ czerwonej papryki kulka mozarelli Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia Dodatkowo: jajko WYKONANIE: Cukinię, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy(...)prostokąty, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Na środku wzdłuż układamy pokrojonego kurczaka oraz warzywa, a na końcu pokrojoną w plastry mozarellę. Po obu bokach ciasta nacinamy paski, zakładamy je do siebie tworząc a'la warkocz. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem
słodki bratekpszennej – 2 jajka – sól i pieprz do smaku nadzienie: – 1 pierś z kurczaka – 200 g śmietany bez laktozy 18% – 80 g parmezanu – 1 por – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – łyżeczka cząbru – duża szczypta słodkiej i ostrej papryki – duża szczypta curry – łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodka i ostrą. Dodajemy(...)minut. Dodać kurczaka, wszystko wymieszać i smażyć aż kurczak będzie gotowy. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać ugotowane ziemniaki i jajka – opcjonalnie doprawić szczyptą soli i pieprzu) .Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem
I LOVE LIFEbardzo prosta do przygotowania, wystarczy Wam dokładnie kilkanaście minut, żeby ją zrobić. Ja przygotowałam ją w wersji wegetariańskiej, natomiast jeśli lubicie mięso dodajcie do niej podsmażoną lub grillowana pierś z kurczaka czy indyka pokrojoną w kostkę, Sałatkę można podać w 2 wersjach, tak jak ja to zrobiłam, czyli bez mieszania wszystkich składników, w związku z tym pięknie wygala na talerzu(...)Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki
Kulinarne przygody Gatitywody – szczypta soli nadzienie: – w pierś z kurczaka – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 80 g parmezanu – ok.350 g brokuła – papryka słodka i ostra – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – opcjonalnie kurkuma Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy sola(...)pieprzem oraz papryką słodka i ostrą. Opcjonalnie dodajemy kurkumę. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni z każdej strony. Przełożyć do miski. Brokuł opłukać, rozdzielamy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki
I LOVE LIFEserem feta Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (400 g) 4 suszone pomidory ser feta (ok. 80 g) 2 łyżki oliwy z oliwek z suszonych pomidorów sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie Piersi dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy wszelkie błonki, chrząstki czy pozostałości kostek. Każdą z piersi, kroimy na pół, wkładamy do woreczka foliowego(...)rozbijamy tłuczkiem, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię, uważając przy tym, aby nie zrobić w mięsie dziur. Piersi solimy i pieprzymy z obu stron, z jednej strony posypujemy ziołami prowansalskimi. Pomidorki kroimy w paski, układamy po jednym pokrojonym pomidorku na powierzchni każdej piersi posypanej ziołami, pomidorki obficie posypujemy pokruszonym serem feta. Zwijamy roladki, tak jak na krokiety (brzegi składamy
KulinarneImpresje.pldelikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Warzywa gotujemy kilka minut z osolonej wodzie (tak aby zmiękły). Odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie(...)obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Dodajemy kawałki serka topionego, czekamy aż się rozpuści i połączy z sosem. Doprawiamy do smaku
VioletoweKucharzeniefrancuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka ze świeżych warzyw i sycący obiad gotowy. Polecam! Roladki z kurczaka z orzechami w cieście francuskim Składniki na 4 roladki: 4 piersi z kurczaka 500g ciasta francuskiego (2 płaty) 100g orzechów włoskich garść posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso nacinamy wzdłuż (tak jakbyśmy chcieli przeciąć filet(...)Mięso układamy około 2 cm od brzegu ciasta, nakrywamy drugą częścią ciasta. Możemy również utworzyć warkocz z ciasta, instrukcję znajdziecie na Youtube. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki pieczemy około 40 minut w 190 stopniach, aż ciasto nabierze złotego koloru. SMACZNEGO! Do siekania orzechów polecam siekacz wielofunkcyjny marki ODELO. Wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego
Smak mojej kuchni