Dziś zapraszam Was na kolejny szybki pomysł na obiad. Kurczaka z warzywami i grzybami w sosie pomidorowym. Pysznie, prosto i szybko. Takie „jednogarnkowe” danie
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI 4 filety z piersi indyka 500 g zielonych szparagów 500 g pomidorków 100 g wędzonej szynki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocadelikatną nutą orzechową. Składniki: 400 g piersi lub polędwiczek kurczaka 300 g maślanki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 150 g mąki pszennej 50 g ziaren sezamu sos do kurczaka z papryką (bardzo lubię ten od Roleskiego ) olej roślinny(...)smażenia Przygotowanie: Mięso pokrój w paski. Do maślanki wsyp przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, oregano, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Obtocz mięso w mieszaninie maślanki i przypraw, odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso, delikatnie otrząśnij
kuron.com.plMakaron należy ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni na maśle zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pociętą w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso nabierze białej barwy dorzucić umyte kurki (w całości) i nieco podkręcić ogień (kurki muszą usmażyć się dość szybko – w przeciwnym razie będą gumowate). Kurki gotowe? Ogień zmniejszyć(...)podsmaż cebule pokrojoną w piórka z 400 g umytych i osuszonych kurek. Dodaj do nich śmietanę-kremówkę i lekko poprósz solą oraz pieprzem. Kurkowo-cebulowym sosem polej ziemniaki i piecz przez 35 minut w piekarniku pod przykryciem. Zupa krem z kurek Kurki fantastycznie sprawdzają się w zupach, zwłaszcza w kremach. Serwuje się je zazwyczaj z dodatkiem śmietany i kawałkiem bagietki
Kuchcik gotujeopakowania przyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle żeby wyszła nam szklanka. możliwe składniki pizzy: papryka, cebula, pieczarki salami, szynka, pierś z kurczaka ogórki konserwowe, ogórki kiszone papryka konserwowa, oliwki suszone pomidory, kapary jalapenio, kukurydza z puszki ser feta, ser żółty Z podanych składników wychodzą 2 duże pizze, wielkości blachy od piekarnika(...)kładziemy na surowo. Składniki na pizze można położyć dowolne. Podana porcja ciasta jest na 2 pizze. Połowę ciasta wałkujemy cienko na wielkość blachy od piekarnika. Kładziemy na papierze do pieczenia lekko wysmarowanym oliwą. Ciasto smarujemy połową porcji sosu i układamy składniki mięsne, warzywa, a na wierzch ser. Pizze pieczemy 10-15 minut w 220 stopniach. Czas pieczenia zależy
Życie zaczyna się w kuchnirównież nadaje ciekawego smaku. Tak nafaszerowane mięso zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym. 2 piersi z kurczaka 1 szklanka bobu ok 100 g sera korycińskiego naturalnego sól pieprz czarny 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 cebula biała 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku Filety z kurczaka naciąć w połowie nie przecinając do końca, tak aby powstały głębokie kieszonki. Natrzeć solą(...)ugotować w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek. Kieszonki z kurczaka napełnić ziarnami bobu i plastrami sera. Spiąć wykałaczkami i przełożyć mięso do małego naczynia wysmarowanego olejem rzepakowym. Na patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Wlać przecier
https:KKuchniaMniamciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa do drobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka oprószamy lekko solą oraz przyprawą ziołową (może być do grilla - nadaje mięsu fajny smak(...)keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało na miejscu podczas pieczenia. Na wierzchu smarujemy białkiem. Oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką i sola
Kuchnia po mojemuwody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek lub inne wędliny roszponka gruszka żółta papryka 1/2 piersi z kurczaka oliwa ocet balsamiczny 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Piotr radzi, by przeleżało ono w lodówce od 12 do 24 godzin(...)drobną kostkę, podsmażyliśmy na maśle i rozsypaliśmy na serku. Boczek pokroiliśmy w cienkie paski, lekko wytopiliśmy na patelni i ułożyliśmy na wierzchu. Tarty wylądowały w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Piecze się je ok. 10 minut (lub dłużej, jeśli ciasto jednak jest grubsze) na zwykłej blasze. Chyba że dysponujecie kamieniem lub piecem chlebowym. Jasne… Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy
GRUBY WAŁEKzwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing do sałatki można(...)rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji. Jedno z moich dań przygotowanych z olejem rzepakowym SOCZYSTY FILET Z KURCZAKA Składniki: 1 pierś z kurczaka do marynaty: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego łyżeczka rozmarynu sól Filet podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić
kolorowotorcikowoŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pierś z kurczaka 2 małe cebule 250 g mascarpone 1/2 śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz, bazylia parmezan wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie, nie rozgotowując warzywa. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do garnuszka wraz z łyżką masła. Zeszklić. Kurczaka umyć, pokroić(...)momentu, kiedy kurczak będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Foremkę do tarty wysmarować, wyłożyć nią ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ciasto przez około kwadrans. W tym czasie serek mascarpone zmiksować z jajkami i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podpieczoną tartę wyjąć, wyłożyć na niej kurczaka z brokułami
Ania i Marcin gotujączosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 60g sera feta 1 łyżka przyprawy curry 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie(...)Papryki napełnić farszem, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut. Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych !!! Przepisy z kiełbaskami znajdziecie na https://morliny.pl/przepisy KIEŁBASY MORLIŃSKIE ZDOBYWAJĄ KUCHNIE !!! Więcej na https://morliny.pl
Szalona Kuchnia Ewelinydanie z makaronem żytnim z tymiankiem , jest inspiracją kuchni francuskiej. Wielokrotnie przeglądając francuskie książki kucharskie, napotykałam przepisy na kurczaka z dodatkiem winogrona. Pojawiały się one w różnych kompozycjach, pieczone, smażone bądź duszone. Sama nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z ich przygotowaniem, bo po zjedzeniu tego posiłku moje kubki smakowe poszybowały gdzieś hen daleko w górę. Muszę przyznać(...)masz kwadrans to pędź do kuchni i ugotujmy razem coś pysznego! PRZEPIS NA MAKARON ŻYTNI Z TYMIANKIEM Z KURCZAKIEM W SOSIE CYTRYNOWO -MIODOWYM Z KARMELIZOWANYM CIEMNYM WINOGRONEM - 1 opakowanie makaronu żytniego z tymiankiem LUXURY FOOD - 4 porcje po 100 g piersi z kurczaka - kilka gałązek tymianku - oliwa z oliwek - 2-3 ząbki polskiego czosnku - 1-2 łyżki miodu
SMYKWKUCHNIPyszne danie prosto z piekarnika. Mięso i warzywa otulone delikatną sojową pierzynką doskonale nadają się na świąteczny obiad. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl marchewki z groszkiem kilka różyczek brokuła przyprawa do kurczaka olej sojowa pierzynka 1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry 1 ząbek czosnku papryka słodka w proszku pieprz cytrynowy sok z cytryny sól 1. Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy z przyprawie do kurczaka wymieszanej z odrobiną oleju. 2. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania. 3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła i równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem.( Ja użyłam mrożonych warzyw.) 4. Soję
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyłyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka Marynata: papryka wędzona mielona 1 łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. FARSZ: Filety(...)jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy
Kuchnia Paulettes