pierogi - 9327 przepisów (strona:405/622)

Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 440

tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Chlebek ziemniaczany. 198

tuczące, wiemy już od jakiegoś czasu. Niektórzy dietetycy wręcz wpisują je do menu na redukcji. Moja babcia z kolei dodawała ziemniaki niemal do wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku lat, ale jako gospodyni

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kartacze albo cepeliny 228

weekend obchodzimy Dzień Babci i Dziadka. Jakie to ogromne szczęście mieć ich przy sobie, porozmawiać, poradzić się, wpaść na kawałek najlepszego sernika albo miskę własnoręcznie ulepionych pierogów. Mam wrażenie, że dziadkowie kochają swoje wnuki bardziej niż własne dzieci. Dzisiejszy wpis powstał pod wpływem wspomnień, jakie wywołuje we mnie to święto.  Kartacze kojarzą się mi z moją prababcią Anią

Obiad gotowy
Świąteczna zupa grzybowa 144

Piszę o świątecznej zupie grzybowej, bo z pewnością pojawi się tutaj jeszcze grzybowa w niejednym wydaniu. Świąteczna, dlatego że z wody po gotowaniu grzybów do uszek i pierogów. Składniki na świąteczną zupę grzybową (około 5 l): grzyby suszone (np. prawdziwki) ok 20 g grzyby mrożone (np. borowiki) 300 g cebula 3 marchewki 2 pietruszki seler 3 liście laurowe

Karola gotuje
Pomidorowa z domowym makaronem 149

potrawa wprawiająca w lepszy nastrój, dająca przyjemność. Bardzo często są to proste, niedrogie posiłki, przygotowywane kiedyś przez mamę lub babcię. Może to być właśnie pomidorowa z domowym makaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój".  Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Na stolnicę

Smakowity Blog Kulinarny
Koktajl truskawkowy 181

Wreszcie są! Aromatyczne, czerwone, słodkie - truskawki prosto z pola. Wczoraj już były pierogi, ciasto z truskawkami, a dziś zmiksowałam pyszny koktajl. Prościej chyba się nie da - truskawki i mleko. Oczywiście zamiast mleka nada się jogurt, maślanka, kefir albo mleka roślinne. Kto woli słodsze, może dosłodzić syropem z agawy lub cukrem. Na 2 porcje potrzebujemy 300ml mleka i dwie garści

Obiad gotowy
Jagodowy sernik na zimno 207

Wybieram się dziś do lasu na jagody. Jestem ciekawa, jakie będą tegoroczne zbiory. Mam ochotę na pierogi, babeczki, ciasto jogurtowe... i wszystko z jagodami oczywiście... A jeśli coś zostanie, to i sernik na zimno będzie! Zdziwiłam się bardzo, gdy przeglądając przepisy na blogu nie odnalazłam tego sernika. Ostatnio bratowa nawet wspominała ten sernik i pytała o przepis. Cóż

Obiad gotowy
Kotlety z kalafiora 185

może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:)  Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;) Składniki: 1 nieduży kalafior 2 cebule

Obiad gotowy
Ciasto śmietanowe z jagodami i kruszonką 172

Łapię więc tę ostatnią chwilę na jagodobranie, żeby się najeść na cały rok:) Zapas dżemów zrobiony (będzie też czym obdarowywać przyjaciół w zimie;), trochę zamroziłam, piekłam ciasta i lepiłam pierogi, jeszcze tylko pampuchy i sernik mam w planach... czy zdążę??? A tymczasem zapraszam na ciasto z jagodami. Przepis na niezawodne jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką został minimalnie zmodyfikowany

Obiad gotowy
Placek po węgiersku 180

restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują, iż pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące i tak pyszne

Obiad gotowy
Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 171

Twaróg to bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Dzięki jego wykorzystaniu możemy zróżnicować posiłki i za każdym razem otrzymywać „coś” pysznego. Kto nie lubi pierogów z serem lub ruskich, naleśników z serem, nie wspominając już o wyśmienitych sernikach? Te racuchy towarzyszą mi od dzieciństwa. W wersji tradycyjnej robi je moja Mama, u mnie tym razem trochę inaczej – racuchy

mojewypiekiinietylko
Pasztet kapuściano-fasolowy 135

zimno i na ciepło. Może być wykwintną przystawką, dodatkiem do dania obiadowego albo samodzielnym daniem. Masa pasztetowa może też być farszem do krokietów lub pierogów. Składniki: – 1/2 kapusty białej ok 1,5 kg – 1 puszka białej fasoli – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oleju – 2 łyżki sezamu

To co kocham
Sałatka dwa oceany 159

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jako fajny pomysł na imprezowy , karnawałowy , półmisek sałatkowy . Obie dają się ładnie nałożyć, przy pomocy krążków do wycinania pierogów lub małych filiżanek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie małe co nieco " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Proziaki. Pieczywo na sodzie 208

być też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm. Z ciasta wycinamy kółka albo kwadraty i odkładamy je na oprószone mąką blat, zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Smażymy proziaki na suchej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto francuskie innym sposobem 159

Ciasto 1: wyrobić mąkę z masłem, zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasto 2: mąkę zagnieść z żółtkami i śmietaną. Powinniśmy otrzymać ciasto podobne jak na pierogi. Zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasta wyjąć z lodówki i oba lekko rozwałkować na podobne prostokątny. Na cieście z żółtkami położyć ciasto maślane. Złożyć na trzy, przewałkować

królestwo garów

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję