pierogi - 9277 przepisów (strona:408/619)

Wiosenna zupa botwinkowa 165

mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki botwinki • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera

To co kocham
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 194

Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – najlepsze! 161

blaty, każdy smarujemy masłem orzechowym, składamy i górę ( też posmarowaną ) obficie obsypujemy podprażonymi orzeszkami. Pycha! Smacznego! PS. mąka Lubella poznańska to mąka typ 500. Jest idealna nie tylko pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz

Ostra na Słodko
Faworki albo chrust 178

octu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski o wymiarach 2x7 cm Środek każdego paska nacinamy w środku Jeden z boków wkładamy do środka i przewijamy Smażymy z obu stron

Szczęśliwa kuchnia
Uszka z kapustą i pieczarkami 162

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki

Szczęśliwa kuchnia
Roladki schabowe z pesto pietruszkowym i suszoymi pomidorami 185

Zaszalałam ostatnio i pokombinowałam trochę z tym zielonym pesto. W zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co prawda zwykłego kotleta nie przebijają (ale to wiecie, zdanie Męża jest), co jednak nie znaczy, że są złe.  Podane w całości mogą być dodatkiem do dania głównego, a pokrojone w talarki smaczną

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety z mięsem 489

Krokiety podobnie jak pierogi to prawie nasza potrawa narodowa. Wszyscy je znamy i wszyscy je lubimy. Często kojarzone z imprezą taneczną, gdyż trafiają na stół tuż po północy w towarzystwie czerwonego barszczu. Oczywiście takie połączenie jest najlepsze. Dzisiaj przedstawiam krokiety jako danie obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany. Składniki: Naleśniki ( jajka, mleko, mąka, szczypta soli ) Mięso z rosołu

Smaki Ewy
Karkówka duszona w sosie grzybowym 215

Już chyba zapomniałam smak grzybów bo już drugi sezon u nas bez grzybów. Ale podkradłam cztery suszone grzybki ze skromnego zapasiku, który trzymam na święta do uszek i pierogów. Cztery małe grzybki nadały sosikowi wspaniały aromat. składniki: 700 g karkówki 2,5 szklanki gorącej wody 1 cebula 4-5 suszonych grzybków (ja dałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki

Monia miesza i gotuje
Szynka pieczona w słodkiej papryce 187

moim rodzinnym domu kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia pachnie pieczonym mięsem, gotowanymi pierogami z kapustą i grzybami oraz wszelkimi daniami rybnymi, w tym chrupiącymi krokietami. Na blacie jest mnóstwo gotowanych warzyw, z których powstaje potem tradycyjna sałatka jarzynowa. Tata przyprawia karpia...w domu jest piękna i świąteczna atmosfera pachnąca radością i miłością. Praktycznie w Wielkanoc jest podobnie

Zasmakuj Kuchni
Barszcz Biały Z Suszonych Grzybów 154

wcale nie musimy jeść tych grzybków, potrzebujemy tak naprawdę tylko wywar z nich, a same grzybki są składnikiem który będziemy mogli ponownie wykorzystać... Tak, tak.. m. in do pierogów na Wigilie. Do wigilii jeszcze daleko wiec zapraszam na razie na barszczyk ;) Składniki na 3-4 osoby: 4-6 grzybków suszonych (kapeluszy i ogonów lub samych kapeluszy ) kawałek kiełbaski

Gotowanie...to proste !
Szlakiem WGL II 125

było już ciemno miasta niestety nie zwiedzaliśmy, następnym razem to nadrobimy. Hotel i Restauracja Stara Drukarnia – niestety najsłabszy punkt programu -placki ziemniaczane dobre, dobrze usmażone.  Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży z Sokołowa – nie wiem, jak są pieczone i z czego

królestwo garów
Pizza z parówkami i serem 155

żółty – 10 dag Parówki – 25 dag Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki Sól Pieprz Zioła prowansalskie Z maki, drożdży, wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez kilka minut i rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm Ułożyć

Camilla w kuchni
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 168

Dopiero początek listopada, a ja już czynię przedświąteczne treningi kulinarne. Czekają mnie święta z dala od rodzinnego domu, więc na mamusine pierogi, krokiety, makowce, itp. nie mogę liczyć. Całe przygotowania spoczywają na moich barkach, co tak naprawdę sprawia mi wielką przyjemność. Już zaplanowałam, że "gwiazdą" wigilijnego stołu będą krokiety. Gdy tylko plan pojawił się w głowie, po kilku godzinach

Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNE CIASTECZKA WŁOSKIE Z NADZIENIEM 259

napisanym przepisem. Aromat cudownie unosi się po całym domu. Nie ma to jak obudzić się i zobaczyć miłą niespodziankę. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu. Kształtem przypominają nasze polskie pierogi. A jak smakują? Przekonajcie się sami SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 gram plus ekstra do posypania olej kokosowy – 60 ml ( można użyć również słonecznikowy czy inny ) jajko – 1 sztuka proszek

kuchniabellissima.wordpress.com
Kotleciki twarogowe 1265

eksperymentować z różnymi dodatkami np. suszonymi pomidorami, szczypiorkiem czy żółtym serem, bo masa twarogowa stanowi idealną bazę. Kotleciki robi się szybko i są naprawdę pyszne. Przypominają nieco farsz do pierogów ruskich 250 g półtłustego sera twarogowego 1 jajko 5 łyżek mąki + do obtoczenia 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Cebulę posiekać

Bullio

Proponowane wyszukiwania