pierogi - 9067 przepisów (strona:407/605)

Bułki na parze z truskawkami. 154

mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   W dużym garnku zagotowujemy  wodę tak do połowy wysokości, nakładamy sitko do gotowania na parze, układamy po kilka bułeczek i parujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 189

Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach,  pierogach no i oczywiście w ciastach :)  A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.  Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży  50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka

Delicious Titbits
Księżycowe BAT ciasteczka 144

już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy  na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia.  Przygotowuję z jednej porcji 2 blachy ciastek.  Kiedy zaczynam przygotowywać drugą

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 154

dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym nie smarowanej patelni.  Kładę

I tu będę miała takie te
Pieczona poranna owsianka ♥♥♥ 149

Każdego roku w sezonie, po drodze do domu kupowałam kilogram truskawek i starczało. Jak nie na koktajl to na pierogi. A teraz? Kurka, truskawki są czy chcę czy nie :) Jemy, jemy a one dalej rosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco.  Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną

bistro mama
Knedle z truskawkami 93

Dokładnie wyrabiam, aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Z gotowego ciasta odrywam po niewielkim kawałku, tworzę z każdego mały placuszek, podobny do krążka na pierogi, na środek daję 1-2 truskawki, zlepiam, tworząc kulkę. Wrzucam na kipiąca wodę i gotuję ok. 8-10 minut na niewielkim ogniu. Wykładam na talerz, posypuję cukrem i cynamonem

Wielopokoleniowo
Ogórkowy chłodnik z pieczonymi młodymi ziemniakami 201

zależy mi na tym aby jadła to co my. Od dawna nie gotuję specjalnie dla niej, ale dotychczas pod jej gust, ależ ile można jeść makaron ze szpinakiem albo pierogi (Miśka mogłaby codziennie). Tak więc, nie ma zmiłuj, je to co my. Do zjedzenia chłodnika skłoniła ją (uwaga!) różyczka z ogórka, którą tak naprawdę zrobiłam w ostatniej chwili, zupełnie

greenscarf
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto

WojnaNaSmaki.pl
Karmelizowany rabarbar 151

teraz coś, co przyda się gdy zabraknie już świeżego rabarbaru. Wzorowany przepisem na karmelizowane jabłka , sposób na słoiczkowanie tego cuda. Dziś nawet zadebiutował jako dodatek do leniwych pierogów i sprawdził się znakomicie! Składniki: 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 pomarańcze garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy (choć nie jest

Karczma Honorietty
Botwinka z mlekiem kokosowym 166

się od pęczków botwinki o hipnotyzujących różowych łodygach. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) ,  pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi się

Smakowity Blog Kulinarny
Wałek do ciasta Fiskars 113

Niesamowity design od razu przyciąga wzrok. Na dodatek jest lekki, a rączki tak wyprofilowane, że praktycznie nie trzeba wkładać siły, by rozwałkować ciasto. Ktoś, kto często robi makaron lub pierogi, od razu poczuje różnicę, oczywiście na plus. Wałek zrobiony jest z metalu, pokryty teflonem, dzięki czemu ciasto nie przywiera do wałka. Uchwyt zrobiony jest z powłoką Softach, zapewnia doskonały

R'n'G Kitchen
Serowe Knedle Z Truskawkami 147

Przepis znalazłam na jednym z ulubionych moich blogów i postanowiłam go wypróbować. Knedelki nie przypadły nam za bardzo do gusty, jednak zdecydowanie wygrywają u nas pierogi z truskawkami ;) Składniki na 12-14 knedli: 250 gr twarogu półtłustego np. w kostce 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir

Gotowanie...to proste !
Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 138

musi:)) Stolnicę posypać lekko mąką, ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 10-12 cm. Na jednej połowie ciasta rozkładamy letnie nadzienie. Końce jednej połowy polakierować mlekiem i skleić jak pierogi. (Gdy popędzlujecie brzeg półkola mlekiem, wówczas nasze Pierożki trzymają się mocno i nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia). Wierzch Pierożków popędzlować białkiem jajka. Oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec

Kuchnia smaków
Pancakes z ricottą i truskawkami 140

ricottą . Moje dziecko tak ogólnie jak zapytam, co by chciał na obiad, to zawsze odpowie, że pancakes , naleśniki, makaron z serem i kotlet z kurczaka. Oj zapomniałabym jeszcze pierogi ruskie. Są to dania, które jadłby na okrągło, mój mąż zamiast pancakes woli naleśniki i tak czasem muszę pokombinować, żeby było trochę inaczej ;). Tym razem szukałam właśnie czegoś z dodatkiem

kruche babeczki
pyszna pasta z fasoli Jasiek... 126

kucharka, garam masala, majeranek i wszystko wlać z patelni do fasoli, wymieszać i schować do lodówki pyszna pasta do pieczywa chrupkiego, ryżowego, razowego, można również użyć jako farsz do pierogów czy krokietów..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię