pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:91/133)

Hreczkowskie ravioli z rukolą i boczkiem 139

kolejny przepis, który niewątpliwie będzie jednym z moich ulubionych. Zapytacie czemu niby?! Ale jak tylko przygotujecie sam farsz i spróbujecie go, nie będziecie mogli doczekać się efektu końcowego! Po pierogach ruskich, to nadzienie zdobywa moje serce i sprawia ogromną przyjemność moim kubkom smakowym. Szczypta naturalnych przypraw z dodatkiem czosnku, bez zbędnych ulepszaczy i chemii jest w tym wypadku przysłowiową(...)podobnie jak przyrumieniony plaster boczku... :)   Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 400g mąki 200ml wrzącej wody ⅓ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Farsz: 100g kaszy gryczanej prażonej 150g białego sera (twarogu) 150g wędzonego boczku 1 cebula 20g rukoli 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem Szczypta soli, pieprz do smaku Dodatkowo: 50g masła Świeża rukola Kilka plastrów wędzonego boczku Sposób

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka ze smażonym serem 97

tikka masala, butter chicken czy korma, ale chcę Was także zainspirować do łączenia smaków Indii z innymi potrawami. Ja już wiem, że sosy i pasty ułatwią przygotowanie na przykład pysznych pierogów z soczewicą i pastą tikka masala, czy pizzy z sosem butter chicken, która podbiła serca wszystkich uczestników przygotowywanych przeze mnie warsztatów kulinarnych. Polecam Wa też inne przepisy z wykorzystaniem(...)przepisy z warsztatów z marką Patak’s Dzisiejszy przepis to naprawdę pyszna sałatka z dodatkiem pasty przyprawowej Mild Curry Patak’s. Do sałatki wybrałam tradycyjny Indyjski ser paneer, który z łatwością przygotujecie samodzielnie w domu. Ten przepis pokaże Wam jak łatwe i pyszne może być łączenie smaków Indii i nowoczesnych europejskich potraw. Dzięki dodatkowi kaszy moja sałatka idealnie

nietylkopasta.pl
Naleśniki z pieczarkami i cebulą 176

Zazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie.  Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami(...)cebulą to pamiętajcie, żeby przed podaniem na talerz podsmażyć naleśniki żeby były chrupiące a ser w środku ciągnący się.  Składniki: Naleśniki 8 szt. pieczarki 0,5 kg cebula 3 szt. (średnie) vegeta, pieprz ser ok 50 g  olej (u mnie kokosowy) Najpierw zaczynam od naleśników, na które przepis znajdziecie tutaj . Następnie lub w międzyczasie żeby nie marnować czasu

Kuchnia Viki
Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze słodkim akcentem tutti frutti 153

Dzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie(...)polecam takie zestawienie smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że sernik uda się nawet z dość wilgotnego sera z wiaderka. Ileż to razy kupiłam ser, otwarłam go i załamana stwierdziłam, że jest zbyt wilgotny. Stosując ten przepis nie będziecie musieli biec do sklepu po nowy ser. Sernik wychodzi puszysty i naprawdę smaczny. Spróbujcie.  Składniki: 1 kg sera

Słodkie okruszki
Pierogi ruskie 89

pierogi ruskie chyba nigdy mi się nie znudzą. mogą być co tydzień, a nawet częściej :) koniecznie z czerwonym barszczem! Składniki: ciasto: -500 g mąki -50 g miękkiego masła -1 jajko -1 żółtko -1 szklanka wrzącej wody -1 łyżeczka soli farsz: -250 g twarogu półtłustego -750 g ziemniaków -1 duża cebula -100 g masła -sól, pieprz Wykonanie: Przestudzone, ugotowane ziemniaki(...)łączymy z serem, dodajemy sól i pieprz. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto, mieszamy z farszem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękkie masło i siekamy nożem, rozcieramy palcami aby się dobrze połączyło. Dodajemy jajko, żółtko, sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy do naczynia na ok. 15 minut i przykrywamy

KasiekGotuje
Tarta ze szparagami i chorizo 137

bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.  Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka,  starcza na dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Jest idealna również na zimno i z powodzeniem można ją zabrać(...)woli na brunch czy lunch ;) Kiedyś nie podpiekałam spodu, ale czasami zdarzało się, że pozostawał niedopieczony. Teraz podpiekam i taki sposób zdecydowanie bardziej polecam. Dodatek twardego sera w cieście sprawia, że brzegi ciasta są bardzo chrupiące a w smaku rewelacyjne.   Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany

bistro mama
Naleśniki z soczewicą zieloną 195

znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni(...)znudzi się również Wam  :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy

Życie na widelcu
Gruszki w winie 102

Owoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów . Gruszki w winie Mam całą gamę moich ulubionych owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu(...)potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam w winie z dodatkiem przypraw takich jak kardamon czy goździk. Po ugotowaniu wino oczywiście wypiłam

mecooks
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 191

ciasta utocz wałek. Podziel go nożem na 7 równych części. Spłaszcz każdą kulę ciasta pomiędzy dłońmi. Kładź na każdy krążek 2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepiaj pierogi. Piecz 25-30 minut. PS Do ciasta dodałam również 1 żółtko – ponoć jest bardziej kruche. Nadzienie: z jarmużu usuń łodygi, resztę ugotuj i drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć drobno posiekane ząbki(...)Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i   wymieszaj.   I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite dry - a souce is a necessary addition

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżówki z budyniem 127

Drożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To

Cztery Fajery
Pizza z patelni (bez drożdży) 132

patelni 20 cm ) 300 gr maki pszennej 200 ml wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli ulubione dodatki Przygotowanie: Składniki ciasta wyrabiasz jak ciasto na pierogi. Podziel na trzy części. Rozwałkuj na 3 placki. Cebule posiekaj, wrzuć do gara z odrobina oliwy na dnie, dodaj parę ząbków czosnku posiekanych . Podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy i duś(...)pieprzem. Zimna patelnie posmaruj oliwa, połóż placek, podsmaż z jednej strony na rumiano, przekręć, posmaruj sosem pomidorowym, połóż ulubione dodatki, przykryj przykrywka, zmniejsz ogień , smaż aż roztopi się ser. Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z awokado i fetą 104

Pierogi, dumplings <3 W zasadzie powstały przez przypadek...rano oglądaliśmy wywiad z The Dumplings, który bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;)   Składniki   Ciasto:   250 g mąki   1 łyżeczka masła   200 ml wrzącej wody(...)awokado   Omasta:   70 ml oliwy z oliwek   3 łyżki posiekanego koperku   opcjonalnie 2 łyżki śmietany   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ser wkruszamy do miski, dodajemy obrane awokado. Przy pomocy widelca wyrabiamy na jednolitą masę. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki

R'n'G Kitchen
Sero śmietanowiec 117

łyżek masy serowej i wymieszać , przelać do sera i jeszcze raz wszystko wymieszać na niskich obrotach . Do blaszki wyłożyć masę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Na ser wyłożyć pokrojony w plasterki pomarańcz i zalać niebieską galaretką. Odstawić do stężenia. Pomarańczowa galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do leciutkiego stężenia. Śmietanę  ubić z cukrem i cukrem(...)wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą niebieską galaretkę .  Na wierzch zetrzeć wafelka Knoppers i odrobinę czekolady. Odstawić do lodówki na noc . Zastygnięty sernik pokroić na kwadraty lub wyciąć obręczą do pierogów  takie oto okrągłe serniczki . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron z łososiem i cukinią 146

lubię monotonii. Często jednak można ją spotkać w typowym polskim domu. Wybija piątek więc na obiad gospodynie podają smażoną rybę w panierce z kapustą kiszoną i ziemniakami albo pierogi. Lubię zjeść te dania, nawet bardzo, ale nie co tydzień. Dlatego u nas wczoraj gościł makaron z łososiem i cukinią w sosie śmietanowym. Trochę miałam zabawy z łososiem, bo jednak(...)zaraz... Składniki (porcja dla 3 osób) ~ 25 dag makaronu - u mnie penne ~ 35 dag filetu z łososia 1/4 śmietanki 30% 1/2 cukinii 1/2 cebuli  1/4 opakowania sera typu feta sok z 1/2 cytryny  łyżeczka posiekanego koperku  szczypta majeranku sól, pieprz, olej  Zaczęłam od przygotowania łososia. Ja kupiłam ze skórą. Obrałam go z łusek, czyli "głaskałam" nożykiem

Justa próbuje gotować
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta 205

wodę, prawie gorącą. 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. 4. W tym czasie przygotować farsz. Do kaszy gryczanej dodać rozgnieciony ser feta, bulion grzybowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia skladników. 5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać(...)nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić. 8. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły. 9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. 10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać. Film krok po kroku

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania