się kruszyć jeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki Wykonanie: Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę. Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków nadzieniem bo nie będzie się chciało skleić. Odstawić do wyrośnięcia
W kuchni bez szafekwymieszać. Wyłożyć na zastygniętą niebieską galaretkę . Na wierzch zetrzeć wafelka Knoppers i odrobinę czekolady. Odstawić do lodówki na noc . Zastygnięty sernik pokroić na kwadraty lub wyciąć obręczą do pierogów takie oto okrągłe serniczki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilicebula lub dwie szalotki sól i pieprz do smaku kilka gałązek bazylii kilka liści sałaty Wykonanie: Ciasto na tortille musi mieć konsystencję podobną do tego na pierogi. Trudno mi określić ilość wody ponieważ zależy to głównie od rodzaju mąki.Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze je wyrobić Następnie podzielić je na 9-10 części
Gosia gotujeKluski, pierogi, kopytka, to coś, co u Nas w domu uwielbiamy. Nawet mój Tato niejadek, nie odmawia, gdy dostanie pod nosek smakowitą porcyjkę. Ja się zresztą nie dziwię, bo przecież nie wszyscy faceci lubią mięso, a mało który, z tych których ja znam nie lubi kluch. Zwłaszcza tych domowych, wykonanych ze sprawdzonych przepisów. Składniki: 1 kg ziemniaków
Gosia gotujedanie, a dodatek, jakże niezbędny np, do ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko pokrojona z plasterkiem cebuli, pokropiona ocetem jako szybka zagrycha do "kielicha". Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem
Gosia gotujeśrednicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm). W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki. Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwieku jest uprawiany ryż. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Skąd wzięło się risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego
vegetanieludziska :) Dziś poniedziałkowe menu nieco rozbudowane :) Czasem nam nawet w poniedziałek przychodzi ochota na więcej pracy w kuchni. To chyba wynik łakomstwa i poszukiwania nowych smaków :) Ostatnio robiliśmy pierogi ziemniaczano - jabłkowe i wyszły super, więc pomyśleliśmy, dlaczego nie zrobić coś podobnego i wykombinować kotlety w podobnym stylu. Tak więc z rozmachem, mając w lodówce kalafiora, postanowiliśmy zrobić jeszcze wersję
vegetanieWitajcie :) Święta już blisko, więc wszyscy zabiegani maksymalnie. My też zarobieni w uszkach, barszczu i pierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej
vegetanieZagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem
w mojej kuchnisię ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz
Zawsze głodna!blat oprószony mąką, ponownie zagnieść, a potem rozwałkować. Maczanym w mleku b rzegiem szklanki z ciasta wycinać koła. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady, zamknąć ją jak farsz w pierogu, po czym brzeg zebrać w jednym miejscu. Łączeniem do dołu pączki wykładać na papierze do pieczenia lub wkładać w papierowe foremki. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, uformowane pączki odstawiamy
W SMAKzwiązku ze współpracą z portalem PizzaPortal chciałabym Wam dzisiaj zaproponować ciekawą opcję na uczczenie tak wielkiego święta jakim jest Dzień Mamy. Pierogi ruskie z zasmażką, schabowy z mizerią i ziemniakami pokruszonymi koperkiem, gołąbki w sosie pomidorowym, bigos po staropolsku, placki ziemniaczane z cukrem… Brzmi, jak czasy z dzieciństwa, kiedy to Mama każdego dnia przyrządzała pyszny domowy obiad? Teraz masz
dom-agi.plznów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni
Życie na widelcu