Atmosfera w domu zaczyna być napięta. Chyba nie jestem fanką filmów Kiyoshi'ego Kurosawy. Moja ocena: 5/10. Zwiedzanie browaru - gratka dla miłośników piwa. W cenie biletu degustacja piwa. Pierogi z soczewicą oczywiście w Leśniczance Wiadomo co Swoody ma 0% alkoholu, to produkt regionalny na bazie słodu, w smaku całkiem ok, ale jednak wolę piwo:) Napój do kupienia
Qlinarnie i Qlinarniekrótko wyrobić - ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie
Smakołyki Berenikiobszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki
Smakowity Blog KulinarnyMałe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są otwarte. Ciasto formuje się dookoła farszu. W Polsce i Rosji niemal zapomniane, we Francji często spotkać można je pod nazwą „pirożki”, ale tak naprawdę swoją
Gotuj z Blue Ravensię kruszyć jeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki Wykonanie: Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę. Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków nadzieniem bo nie będzie się chciało skleić. Odstawić do wyrośnięcia
W kuchni bez szafekwymieszać. Wyłożyć na zastygniętą niebieską galaretkę . Na wierzch zetrzeć wafelka Knoppers i odrobinę czekolady. Odstawić do lodówki na noc . Zastygnięty sernik pokroić na kwadraty lub wyciąć obręczą do pierogów takie oto okrągłe serniczki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilicebula lub dwie szalotki sól i pieprz do smaku kilka gałązek bazylii kilka liści sałaty Wykonanie: Ciasto na tortille musi mieć konsystencję podobną do tego na pierogi. Trudno mi określić ilość wody ponieważ zależy to głównie od rodzaju mąki.Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze je wyrobić Następnie podzielić je na 9-10 części
Gosia gotujeKluski, pierogi, kopytka, to coś, co u Nas w domu uwielbiamy. Nawet mój Tato niejadek, nie odmawia, gdy dostanie pod nosek smakowitą porcyjkę. Ja się zresztą nie dziwię, bo przecież nie wszyscy faceci lubią mięso, a mało który, z tych których ja znam nie lubi kluch. Zwłaszcza tych domowych, wykonanych ze sprawdzonych przepisów. Składniki: 1 kg ziemniaków
Gosia gotujedanie, a dodatek, jakże niezbędny np, do ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko pokrojona z plasterkiem cebuli, pokropiona ocetem jako szybka zagrycha do "kielicha". Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem
Gosia gotujeśrednicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm). W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki. Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwieku jest uprawiany ryż. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Skąd wzięło się risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego
vegetanieludziska :) Dziś poniedziałkowe menu nieco rozbudowane :) Czasem nam nawet w poniedziałek przychodzi ochota na więcej pracy w kuchni. To chyba wynik łakomstwa i poszukiwania nowych smaków :) Ostatnio robiliśmy pierogi ziemniaczano - jabłkowe i wyszły super, więc pomyśleliśmy, dlaczego nie zrobić coś podobnego i wykombinować kotlety w podobnym stylu. Tak więc z rozmachem, mając w lodówce kalafiora, postanowiliśmy zrobić jeszcze wersję
vegetanieWitajcie :) Święta już blisko, więc wszyscy zabiegani maksymalnie. My też zarobieni w uszkach, barszczu i pierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej
vegetanieZagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem
w mojej kuchnisię ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz
Zawsze głodna!