masła zagnieść ciasto. Blat podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm - 5 mm. Szklanką od piwa wyciąć kółka (jak na pierogi). Jabłka obrać podzielić na 8 części, usunąć gniazda Każdą część jabłka ułożyć na kółku ciasta, przy brzegu, krążek zgiąć w połowie i skleić rogi. Ułożyć na papierze do pieczenia
MarciochaKucharzyroku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne
MarciochaKucharzydziś przedstawię moje ulubione potrawy z ubiegłego roku:) STYCZEŃ Por nadziewany łososiem (cannelloni ) LUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie
MarciochaKucharzysklepie kosztuje sporo, a w łatwy sposób można ją przyrządzić w domu. Prażona cebulka, ostatnio niezwykle popularna dodawana do fastfoodów, zapiekanek, pierogów, oraz do wielu innych dań. Lekko chrupiąca, aromatyczna pyszna. Powiem szczerze, że uwielbiam cebulę, nadaje smaku prawie każdej potrawie wytrawnej, pasuje do tak wielu dań, a jest taka niepozorna, można się przez nią rozpłakać. Cebula jest warzywem
dom-agi.plkońca. Wiem, że za te 20 lat także będę miała wrażenie o znikomości swej wiedzy i bagażu doświadczeń. LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM /własny;/ dla 3-4 osób pierogi: 250g białego twarogu 1 jajko ok. 1 szklanka mąki sól, pieprz do smaku Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ser dokładnie zmiażdżyć widelcem, dodać żółtko, sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkiBył śledź, pierogów masa i spore kawałki sernika. Dopiero teraz łapię oddech po świątecznym przejedzeniu. Odprężam się przy muzyce i smażeniu naleśników. Oczywiście wersja lekkostrawna, bo z otrębami i miodem :) Miła odmiana po dużej dawce kapusty, uszek i niekończącym się paśmie filmów rodzinnych, gdzie plastikowi bohaterowie przeżywają swoje wzloty i upadki. Składniki
Pink Envelopeszpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika jak najniżej i pieczemy w temperaturze 200 stopni
Kulinarne Inspiracjepięścią i szybko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką kółka. Trzeba je trochę rozpłaszczyć, ułożyć na środku łyżeczkę marmolady i zawijać jak pierogi i uformować w kulki - powinno ich wyjść 16 sztuk. Każdą kulkę włożyć do papilotki (takiej jak na muffiny) i ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut
Kulinarne Inspiracjeeuropejskie sajgonki z ziemniakami których nie cierpią :)). Tak na poważnie to papier ryżowy jest bardzo ciekawym produktem ponieważ ma bardzo praktyczne zastosowanie i do tego na wyciągnięcie ręki. Pierogi czy też krokiety są o wiele pracochłonne od sajgonek, dlatego tez polecam tą szybką przekąskę zarówno na imprezy czy przyjęcia jak i jako przekąska wieczorna do dobrego filmu czy meczu
Kuchnia PROzdrowotnaPrzyprawa cygańska 70g 10. Przyprawa do bigosu i młodej kapusty 70g 11. Przyprawa do kurczaka 70g 12. Przyprawa do pierogów 60g 13. Przyprawa do placków ziemniaczanych 50g 14. Przyprawa do rosołu 70g 15. Przyprawa do żeberek
Kto ugości moich gości?doczekałam się moich jagód. No, może nie zupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej
Ciasteczkowy Potwórmakowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła. Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową i zlepiam pierożki. Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam. Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier
Ciasteczkowy Potwórmargarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc). Schłodzone
In my kitchenniewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć wydrążoną śliwkę (w całości lub połówki - w zależności od ich wielkości). Wsypać 1 łyżeczkę cukru cynamonowego i zakleić jak pieroga. W dłoni uformować kuleczkę. Knedle gotować pod przykryciem partiami w osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Gdy knedle wypłyną, gotować 3-4 minuty. Odcedzić. Podawać z podsmażoną
CookYourselfpodziałka. Ale można sobie z tym poradzić - odwracając matę na drugą stronę :) Z czystym sumieniem polecam, tym bardziej, że Święta tuż tuż i zaraz zacznie się sezon na lepienie pierogów. Razem z tym wałkiem , stanowią idealne uzupełnienie każdej kuchni! * przepis pochodzi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne
CookYourself