pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:316/458)

Bananowy zawrót głowy - placuszki z miodem i jogurtem 226

portalach i blogach kulinarnych prawdziwy przedświąteczny szał bożonarodzeniowy... Dziś prym wiodą przepisy tradycyjne jak uszka, pierogi, krokiety, keksy czy pierniczki... U mnie zaś, zupełnie w oderwaniu od tego świątecznego anturażu... Ja swoje święta spędzam z rodzinnym domu, od którego dzieli mnie 180 km. Dlatego też sama nie przygotowuje się specjalnie do świąt... Wszystko będzie się dla mnie działo

Mój Smak na Życie
Pierożki z jabłkami dla leniwych łasuchów 146

otulone kruchym, chrupiącym ciastem :) Potrzebujemy tylko 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego przepisu :)  Świetnie smakują z poranną kawą :) Szybko, prosto

Mój Smak na Życie
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1141

razie potrzeby oprószyć blat mąką,by się nie kleiło.Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka.Każdy placuszek rozpłaszczyć w dłoni,na środek nałożyć 1 łyżeczkę dżemu i zlepić jak pieroga,a następnie zebrać całe łączenie w jedno miejsce.Tak zlepioną kulkę złączeniem do dołu ułożyć w papiltce na muffinki papilotki wypełnione pączkami ułożyc na blaszce do pieczenia,przykryć ściereczką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 876

Pyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie

SzczyptaSmaQ
Kuchnia pachnie TRUSKAWKAMI... 150

zapytał co najbardziej lubię w początku lata bez wahania odpowiedziałabym: TRUSKAWKI! (Pewnie dlatego w mojej lodówce spoczywa aktualnie 9kg TRUSKAWEK.) Uwielbiam je w racuchach, naleśnikach, słodkich tartach, ubóstwiam TRUSKAWKOWE pierogi, a od paru dni kilka razy dziennie podjadam surowe, bez cukru, najzwyklejsze w świecie, przepyszne, polskie TRUSKAWKI. W najbliższych dniach, na blogu pojawi się kilka TRUSKAWKOWYCH propozycji. Skupmy się

Zapiski Młodej Żony
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 234

rozciągamy aby nadal im kształt owalu. Na środek nakładamy porcję ciasta, zostawiając dookoła wolną ramkę z ciasta. Następnie składamy paszteciki dokładnie sklejając ze sobą boki ciasta, podobnie jak przy pierogach, ale bez falbanki (patrzcie na zdjęcie poniżej). Kładziemy paszteciki falbanką do dołu i rozpłaszczamy dłonią, nadając mu owalny, płaski kształt. Gotowe sztuki odkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia

Nerds Kitchen
Krucho -drożdżowe pierożki z marmoladą 189

zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i wyrób, rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka jak na pierogi. Układaj na każdym kółku po lyżeczce marmolady i składaj na pół. Lekko dociśnij brzegi widelcem. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 – 20 minut, aż pierożki będą rumiane. Posypać cukrem

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki chłopskie 1382

Pomysł na ciekawą kolację? Oczywiście! Naleśniki ;) Połączenie idealne dla fanów pierogów ruskich i naleśników;) Zapraszam do eksperymentów:) Naleśniki chłopskie   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 jajko 1 łyżeczka suszonego koperku szczypta soli Farsz: 200 g sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól  pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy

Lawendowe Niebo
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 130

cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki

Pyry na Gaz
Faworki 133

Tłuszcz do smażenia (u mnie olej roślinny) Cukier puder do posypania faworków. Sposób wykonania: Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki   i zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Pod koniec ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem   by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pól godziny,   następnie

Na słodko lub wytrawnie
Bułki z pieczarkami 169

podrumienione.  Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Węgierskie kluski z białego sera i kaszy manny 149

resztki mąki, Niestety z moim przeziębieniem nie dało się wyjść, więc zaczęłam szperać w przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki.   Zabrałam się ochoczo do pracy.   Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z lukrem 133

cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić do nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z kruszonką 129

ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę:  Połączyć mąkę z cukrem oraz masłem

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka z jabłkami 137

rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór. Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania