naciowy i musiał on wylądować w surówce. Wiem, wiem selera naciowego też nie każdy lubi. A ja lubię i nawet czasami chrupię go bez niczego. A surówkę podałam do pierogów, na które przepis zaraz dodam.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizrobieniu ciasta a reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli
Ewa w kuchniWiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład: knedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ;)! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się
UgotujmyTo.plGatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniejMagda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razPychciasta Renata Forks’N’CanvasTosia Smakowity chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta PoradniczankaDzięki i pozdrowienia dla wszystkich! Post Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami
UgotujmyTo.plmałe czarowanieEla W poszukiwaniu slow lifeGosia Co do jedzeniaKamila Ogrody BabilonuŁucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiMałgosia Akacjowy blogMagda Konwalie w kuchniMarghe Po prostu MargheMarzena Zacisze kuchenneMarcinH Grahamka,weka i kajzerka…Mimbla Pierogi ruskie raz!Renata Forks’n’CanvasWisła Zapach chlebaŻabka Healthy Craving Post Fougasse – chlebek z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzed Świętami, zawinąć w lnianą ściereczkę i schować do woreczka, dzieki czemu zachowa swoją świeżość (będzie nawet jeszcze lepsze!) i będziecie mogli się nim zajadać między świątecznym karpiem a pierogami:D Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:250 g gęstego jogurtu naturalnego 120 g masła, stopionego3 duże jajkakilka kropel aromatu pomarańczowego450 g mąki pszennej220 g cukru1,5 łyżeczki proszku
Słodko-Słony Świat IlonyTeraz z pozostałej części ciasta wyciąć krążki o średnicy równej brzegowi foremek i nałożyć je na wierzch, zamykając jednocześnie każdą z babeczek zaciskając palcami krawędzie, tak jak byśmy lepili pierogi (fot.4). Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Świat Ciastaminut, do ładnego zarumienienia.W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje.Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym.Smacznego!English versionCranberry apple dumplings with vanilla sauce(16 dumplings)Ingredients for the dumplings:2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed2 apples, peeled and sliced into
karmelowyCalzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki:Ciasto:- drożdże – 30 g-mąka – 2 szklanki– cukier – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkołyżeczka- cukier – 3 łyżki- sól – szczyptaDODATKOWO :- olejSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.Kroimy na romby.Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.Osuszamy na papierowym ręczniku.Posypujemy cukrem pudrem
Ostra na SłodkoPamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ?Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości.Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek!A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę
Ostra na Słodkodoceniana w naszych domach i tak rzadko się ją wykorzystuje. Można z niej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej
Ostra na Słodkodobrze!), szaro i buro, ale gdy zapach piernikowych babeczek wypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam na nie w tym roku wyjątkowo niecierpliwie :) Uwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. W dzieciństwie byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp może być też
Kraina Tysiąca Smakówkrążki. Każdy krążek lekko rozwałkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu, inne pokrojone dodatki oraz ok. pół łyżeczki startego sera. Krążki składamy i zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia.Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać
Słodka Stronarozwałkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie).Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia.Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać
Słodka Strona