Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego
Cztery Fajeryprzygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi. Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie , które z pewnością przyśpieszy Wam pracę(...)pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć od pozostałej części ciasta. Pokroić na części (wyszło mi 3 paseczki po 14 sztuk) Posmarować roztrzepanym jakiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu pochodzi z serwisu
Przepiski.plmoich nawyków żywieniowych na lepsze. Bywały momenty kiedy nie potrafiłam jeszcze piec i na blogu frustrował mnie fakt braku wypieków słodkich. Później słodkości było aż nadto, bo oczarowana pieczeniem piekłam niemal wszystko. Był moment kiedy mocno wydziwiałam albo wracałam do korzeni. Były chwile kiedy obraziłam się na przepisy i gotowałam tylko dla siebie, byle co i byle gdzie. Gdzieś(...)pokory jednocześnie. Życzę Wam zarówno uniesionej wysoko brody i kroczenia przez życie z podniesioną głową, jak i patrzenia pod nogi. Życzę wiary, nadziei i miłości. I życzę zdrowia. Pierogi z łososiem to bardzo mała wariacja. Prosty farsz z łososia świeżego, wędzonego, kopru i ricotty. Ugotowane pierogi podsmażone na maśle z dodatkiem karmelizowanej szalotki i creme fraiche. Skropione
Mango PapajaJogurt naturalny zawsze warto mieć w lodówce. Doskonale orzeźwia w upalne dni i jest zdrowy, pod warunkiem oczywiście, że w składzie nie znajduje się np. mleko
Moja smaczna kuchniaszybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród(...)Mąkę, erytrytol, sól, kakao wsypujemy do maki, mieszamy. Dodajemy żółtko i masło. Zagniatamy ciasto. Powstanie nam zbita kulka. Następnie rozwałkowujemy ją. Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód. Blachę wkładamy do lodówki na 30 minut. Wyciągamy blachę, spód przykrywamy papierem i posypujemy grochem albo kładziemy coś ciężkiego. Po upływie tego czasu nastawiamy piekarnik
Zdrowy Styl JoannyJak pierwszy raz spróbowałam karmelizowanego czosnku totalnie się z nim zakochałam! Teraz przygotowuję go zarówno jako dodatek do tart , jak i zapiekanek czy tez grzanek. Smakuje
Ostra na Słodkofast food idzie w stronę zdrowia i produktów najwyższej jakości. Mówimy tu o daniach sprzedawanych nie przez wielkie koncerny, lecz przez małe bary, w których np. bułka do hamburgera pieczona jest na zakwasie, a do tego używa się najwyższej jakości wołowiny i świeżych warzyw. Takich knajp jest coraz więcej na kulinarnej mapie Warszawy, ale podobno w innych miastach trend(...)festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska to marokański Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki a nawet marokańskie trufle. Ciekawą ofertę zaprezentowała Pani ze Smaku obfitości przygotowująca "na żywo" pierogi z jednym z dwóch farszów - ziemniaczanym a'la ruskim oraz z soczewicy. Po ulepieniu pierogi były smażone na tyłach stoiska. Dziewczyny z Le Targ przygotowały fajne kanapeczki
Chilli Czosnek i OliwaDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery FajeryPraktyczna kuchnia czyli Podręcznik do przyrządzania potraw i legumin". W okresie międzywojennym do legumin zaliczano m.in. naleśniki, suflety i strudle, ptysie budynie i puddingi, zupy owocowe, podawane na słodko pierogi i placki ziemniaczane z cukrem. Nieco wcześniej, w XVII i XVIII wieku słowo leguminy oznaczało też mąki, kasze, rośliny strączkowe i warzywa. I właśnie do tego znaczenia nawiązuje dzisiejszy(...)siekamy bardzo dokładnie. Kalafior tniemy na różyczki około 1 cm wielkości i gotujemy około 3 minut w intensywnie gotującej się wodzie po czym studzimy, przelewając go zimną wodą. Marchew pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 30 minut po czym tniemy w drobną kostkę. Całość łączymy z rozbitymi jajami i śmietaną, ryżem, rakami, marchewką i posiekaną kolendrą. Doprawiamy solą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami . Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie używania(...)igły a potem takie sznury rozwieszać w ciepłym, ale przewiewnym miejscu. Trzeba jednak wtedy pilnować żeby nie zawilgotniały i nie zrobaczywiały. Ten sposób sprawdza się kiedy mamy dobrze grzejący piec albo choćby włączony kaloryfer. Latem, kiedy słońce operuje mocno, można przygotować dużą deskę - choćby stare drewniane drzwi - nabić na nią gęsto gwoździki i na nie nadziewać grzyby. Taka kolczasta suszarnia
Smaczna PyzaKopytka najlepiej smakują z masełkiem. Składniki : 750 g ziemniaków ( waga po obraniu ) 500g obranej dyni ( bez skórki i pestek ) 2 całe jajka 3
Przepisy i porady kulinarneSzybkie przekąski i przystawki na imprezę Proste przepisy na przekąski, przystawki i sałatki na imprezę i Sylwestra Szybkie przekąski i przystawki na imprezę w domu to
Cztery FajeryŚniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!