pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:142/164)

Winna Szkoła: Wino na Wigilię 70

palący efekt działania alkoholu. Ponadto ma negatywny wpływ na odczucie owocowości i słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić(...)jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego

Kate's Kitchen
Wino na świąteczny stół 88

palący efekt działania alkoholu. Ponadto ma negatywny wpływ na odczucie owocowości i słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić(...)jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego

Kate's Kitchen
Pieczony omlet ze śliwkami wg Aleex 121

Piątek spędziłam z mamą w Lublinie. Musiałyśmy odbyć wizytę kontrolą u lekarza. Wprawdzie choroba jest opanowana, ale nie wolno stracić czujności. Nigdy nie wiadomo, czy coś

W mojej kuchni
Drożdżowa choinka 166

Miałam pisać, że w końcu skończyłam na dziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już(...)jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy ser i dokładnie zlepiamy nadając kulisty kształt. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkumilimetrowych odstępach (5-7mm). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. W tym czasie resztę jajka łączymy z posiekaną bazylią

Kuchnia w czekoladzie
Mini tarty z kapustą i jabłkiem 135

Magda Kapusta, najlepiej w różnych formach, koniecznie musi pojawić się na naszym świątecznym stole. W tym roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i bigosu, pojawi się ona jako nadzienie do kruchych babeczek. W mojej rodzinie jest wielu miłośników kapusty, na pewno posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego(...)jeszcze ładniej, z pozostałego ciasta wycinamy foremką jakiś świąteczny kształt – zdecydowałam się na gwiazdkę. Układamy go na wierzch każdej tarty i delikatnie dociskamy.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyciągamy z pieca – możemy podawać na gorąco lub na zimno.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Chrupiąca choinka z grzybami 164

grzybami kawałek ciasta i zjeść go ze smakiem.  Moja rodzina to tradycjonaliści więc kolacja wigilijna co roku składa się właściwie z tych samych potraw. Karp, barszcz z uszkami , pierogi z grzybami, grzybowe placuszki... Ale ja lubię zaskoczyć ich jakimś nowym daniem. Dlatego co roku staram się przygotować chociaż jedną potrawę inną lub inaczej niż zwykle. Czasami to jest(...)pieczarkowego do jadalnej choinki Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki godzinę wcześniej przed planowanym przygotowywaniem choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam i ułożyłam jeden na drugim, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. . Ostrym nożem wycięłam kształt drzewka. Z odkrojonych kawałków wycięłam jeszcze kilka pasków szer. ok. 2 cm i długości ok. 6-8 cm. Użyłam dużej blachy, takiej z wyposażenia piekarnika. Można

Smaczna Pyza
Pieczone pierożki z sosem chrzanowym 62

Powstały zupełnie przypadkowo i absolutnie nie miałam ich w planie. Mięso miało iść tak naprawdę na krokiety, ale ich przygotowanie przełożyłam na dzisiaj. Wszystko za sprawą

Kuchnia w czekoladzie
Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis 64

pietruszek, selera, pora oraz opalonej cebuli. Ostatnie warzywo najlepiej umieścić nad palnikiem z gazem albo w piekarniku. Wtedy rosół nabierze jeszcze głębszego aromatu. Warto też spróbować zupy przygotowanej z pieczonych warzyw. Wszystkie z nich wystarczy obrać i zamiast wrzucać bezpośrednio do garnka, najpierw umieścić w piekarniku.  A co z ziołami? To one sprawiają, że rosół smakuje jeszcze lepiej(...)też podstawa do zrobienia sałatki jarzynowej, wystarczy dodać groszek konserwowy, ziemniaki i doprawić ją majonezem. Jeśli jednak nie zjesz całego mięsa, możesz wykorzystać  przepisy na kurczaka , aby przygotować: pierogi z pysznym farszem, potrawkę, knedle, pasztet, a nawet kotlety.  Artykuł powstał we współpracy z:  https://zagrodowy.pl/ Artykuł Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis pochodzi

Rozdomowiona
Wolnowar czy multicooker 85

Wolnowar czy multicooker co wybrać i co jest lepsze. Wolnowar czy multicooker, co wybrać i co jest lepsze - to dość częsty dylemat. Wolnowar jest, moim zdaniem

Cztery Fajery
Pizza jak z Pizza Hut 131

Pizza jak z Pizza Hut najlepsze ciasto na pizzę na grubym spodzie Pizza jak z Pizza Hut to najlepszy, naszym zdaniem, przepis na ciasto na pizzę

Cztery Fajery
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 216

W tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta

Kuchnia w czekoladzie
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 233

roku z Nastoletnimi Zacznijmy od samiuśkiego początku, czyli jak to się wszystko tak naprawdę zaczęło... W wieku przedszkolnym i skrawka podstawówki byłam raczej „asystentką”  mamy, czasem babci. Lepienie pierogów, oblizywanie resztek kremu z łyżek, kulanie śląskich klusek i pochłanianie wszystkich pyszności to jedne z moich najczęstszych „ obowiązków". Tak było przez dobre kilka lat do momentu, gdy nie naszła(...)przepis---> klik ) oraz Chatkę Baby Jagi (przepis---> klik ) I to właśnie zdjęcie serniczka spodobało się Pani Agnieszce najbardziej i zostało nagrodzone książką oraz cudną formą do pieczenia. To był taki przełomowy konkurs, po którym z wielką chęcią brałam udział w innych, odnosząc czasem większe, czasem mniejsze powodzenia.   Co mi dają takie konkursy? Przede wszystkim wzbogacają

Nastoletnie Wypiekanie
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48149

białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane – brązowe i przypieczone , ale nie spalone! Zajmie to nie dłużej 35-45minut. Przy pierwszym obracaniu posypcie udka resztą mleka w proszku(...)ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek

Karo in the Kitchen
Prosty przepis na lasagne 56

Prosty przepis na lasagne  Lazania z mięsem mielonym i beszamelem.  Prosty przepis na lasagne bolognese nikomu nie sprawi trudności. Włoska lasagne z mięsa mielonego

Cztery Fajery