Dynia to królowa jesieni. Warto dobrze wykorzystać sezon – nie tylko robiąc z niej różnego rodzaju dekoracje, ale też zamieniając ją w wyjątkowo smaczne potrawy. Co
okolicepalnika.plCukinia to mój ulubiony letni, warzywny temat, teraz jest naprawdę tania, wręcz zachęca do eksperymentowania, nie jestem za zamykaniem cukinii w słoikach, zresztą nigdy tego nie
Moja smaczna kuchniaJak wykorzystać czerstwe pieczywo? To pytanie, które powinniśmy sobie zadawać zdecydowanie częściej. Niestety tego nie robimy. Badania pokazują, że chleb jest najczęściej wyrzucanym przez nas produktem
365 dni dookoła kuchniricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze. Jaka powinna być najlepsza pizza? Aromatyczna, wilgotna, a jej brzegi delikatnie zawinięte. Ile pizzerii znajdziemy w obecnych czasach we Włoszech? Podobno jest ich już ponad(...)skład, której wchodzi mozzarella, fileciki anchois, pomidory oraz oregano. Dla miłośników frutti di mare stworzona została pizza marinara - to połączenie małży, pomidorów ząbków czosnku i oregano. Calzone, czyli rodzaj “pieroga” przygotowanego z ciasta na pizzę, wypełnia się szynka, mozzarella, oregano. Apetyt wzrasta w miarę jedzenia. L’appetito vien mangiando to jedno z najpopularniejszych włoskich przysłów związanych z jedzeniem. Taka
Moja smaczna kuchniaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenP rzed nami weekend. Najczęściej zaczynasz go od standardowego zestawu kanapek na śniadanie, może jajecznicy albo serka wiejskiego z kubeczka. Od jakiegoś czasu obiecujesz sobie
SzczyptaSmaQNie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierożki gyoza. Pierożki gyoza Pierożki gyoza to japońska wersja chińskich smażonych pierogów. Smak japońskich pierożków jest bardziej czosnkowy, z większą ilością warzyw, ciasto jest cieńsze i bardziej chrupiące. Sos do maczania pierożków jest częściowo kwaśny i słony. Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym(...)Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>> Zupa tajska Tom yum z kurczakiem>>> Curry z kurczaka po indyjsku>>> Chrupiąca pieczone kaczka po chińsku>>> Kurczak w cytrynowym sosie>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Miłego gotowania
Moja Książka KucharskaBuraczki tarte na zimę Przepis na tarte buraki do słoików. Buraczki tarte na zimę to już tradycja w naszym domu, podobnie jak konfitura z czerwonych
Cztery FajeryMaj! Na pewno każdy z Was ma na ten piękny miesiąc apetyczny plan w końcu cały rok czekaliśmy na niego z utęsknieniem, pogoda dopisuje, bzy
Wanilia i Kardamonmotywem przewodnim jest… pingwin. My na śniadanie wybraliśmy American Slam za 124 UAH (tost, jajecznica, frytki, bekon, kiełbaski) i English Daddy za 139 UAH (jajka sadzone, kaszanka, bekon, pieczone ziemniaczki, fasolka, kiełbaski) oraz do picia kawę świąteczną i zieloną sypaną herbatę (po ok. 50 UAH). Za całość zapłaciliśmy ok. 360 UAH (ok. 54 zł). W menu były również(...)nasz wybór jedzenia w tym miejscu był dość nietrafiony… to polecamy wszystko poza uszami świnki. Myśląc, że uszka firmowe to zwykłe uszka jak do barszczu lub coś w stylu pierogów wzięliśmy je. Jednak okazało się, że są to smażone uszy prosiaka. Sama panierka – super, pyszna. Jednak konsystencja mocno słaba, dla nas coś okropnego. Ale tak jak mówiłam – przyrządzone super
Czarnawisienkapalcami tą watę żeby ją sprzątnąć z podłogi. Gdy byłam nieco starsza (miałam jakieś 5 lat) zabrałam mamie krzesło na którym siedziała przygotowując coś w kuchni (chyba to były pierogi). Mama akurat na chwileczkę wstała, wtedy ja zabrałam to krzesło. Mama nie zauważyła braku krzesła i kiedy chciała usiąść przewróciła się na podłogę i dosyć mocno potłukła. Przypomniała(...)krzyczała,była ze mnie dumna.. cieszyła sie że juz od najmlodszych lat mam smykałke do gotowania. I miała poniekad racje:) nie jestem jakims mistrzem ale kocham gotowac piec rozpieszczac przy tym bliskich i swietnie mi to wychodzi:) Moja Ukochana Mamusia do dzis mowi ze podziwia wszystkie kobiety ktore maja wiecej niz jedno dziecko bo jej ledwo sie udalo utrzymac
bistro mama