pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:164/272)

484. Z makiem. 141

pszennejłyżka kakaaszczypta cynamonuew. coś do posłodzeniaok.45ml ciepłej wodyszczypta soliok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach )Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut.Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam.Wrzucam

More food, love and dreams
Ravioli z gesią i niebieskim sosem grzybowym 206

elementy gęsią  poda cna świąteczną kolację. Mianowicie nafaszerować pierożki, może to być tortellini, ravioli ale nasze zwykle pierogi. Zdjęcie nie jest za cudowne, ravioli na zdjęciu już lekko przestygnięte, ale w smaku bardzo dobre. Musze tylko popracować nad cieńszym ciastem i tu się przyznaje bez bicia.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 297

Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne(...)RObię ją dopiero od 3 lat, ale tak wpisała się w nasze świąteczne menu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat

W kuchni Karmel-itki
Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik 178

rybę po grecku, której  Grecy nie znają i ruskie pierogi nieznane w Rosji. Z wyglądu podobne do naszego sernika z kakaową posypką, a jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo czekoladowe, godne świątecznego stołu - polecam przepis do przetestowania! Szybkie do przygotowania, ponieważ nie ma potrzeby schładzania ciasta w lodówce. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LENIWE PIEROGI (NAJLEPSZE) 717

Leniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte. SKŁADNIKI: ziemniaki(...)ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików.  Do gotującej się wody ( z olejem i solą

Kuchnia Paulettes
Uszka i barszcz Wigilijne 155

Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić.  Ciasto na uszka. Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy  nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić ze sobą dwa końce najbardziej odległe . Najwygodniej skleić je na palcu

Eli Gotowanie
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 183

Pyszne i dobrze wypieczone pierożki z ciasta jak na pizzę. Wypełnione ciepłym i ciągnącym serem oraz pikantną kiełbaską chorizo. Podane z dodatkiem dipu jogurtowo-czosnkowego i

cool and minty
pierogi z twarogiem i wiśniami 167

Składniki: farsz 500 gram twarogu 1 żółtko cukier ćwiartkowy słoik drylowanych wiśni ciasto 2,5 szklanki mąki ciepła woda oliwa dodatkowo: śmietana Sposób wykonania: Twarożek zmieliłam

Darcia w kuchni
Pierogi z truskawkami 217

elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem. Do pierogów

Ala piecze i gotuje
Wigilijne uszka z grzybami 372

parę dni zacznie zjeżdżać się rodzina. Rozpoczną się świąteczne wypieki no i najważniejsze wspólne ubieranie choinki. A jak u Was? Pachnie świętami? Pamiętajcie, jak przygotowujecie masowo uszka albo pierogi, możecie od razu je zamrozić, jednak najpierw ok 15-20 minut musicie je przymrozić pojedynczo, dopiero potem przerzucić do szczelnego woreczka albo pojemniczka. Chodzi(...)drobno cebulę i smażymy na maśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz

Niezły Młynek
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 139

drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut aby się obudziły Dodaj drożdże do mąki i wyrób gładkie ciasto, na koniec zagniatania dodaj olej (w razie gdyby ciasto było za suche spokojnie możesz dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę(...)mało słone i jeżeli masz dodaj truflową oliwę, naprawdę dobrze robi temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przygotowane pierogi odstaw na chwilę aby ponownie wyrosły (max 20 minut

greenscarf
Pierogi z jagodami 155

dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans.  Jagody oczyszczam i mieszam z cukrem. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę jagody, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły

prawdziwe jedzenie
Malutkie pierożki z twarogiem 132

Gold, ale możecie zastąpić go każdym innym cukrem Do dzieła : Ciasto przygotowujemy jak w tym przepisie , twarożek rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego 2 płaskie łyżeczki słodziku i dokładnie mieszamy. Kółeczka wycinamy małym słoiczkiem lub literatką - muszą być mniejsza niż średnica przeciętnej szklanki :) Gotujemy tak samo jak w przepisie na Pierogi z jagodami . Ja podaję je z domowym sokiem

Spektrum Smaku
Szarlotka (jabłecznik) 195

delikatnie cynamonem, jabłkami i delikatnym w smaku cieście to idealny początek weekendu albo część prezentu Mój jabłecznik jest także dziś wyjątkowy z innego powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi z autorskim mięsnym farszem, innym razem ciasteczka(...)serca. Nadzieniem owocowym mogą być także inne owoce, jak: gruszki, morele, brzoskwinie, z dodatkiem rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki. Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Pyszności! Szarlotka z zeszytu mojej Mamy Szarlotkę upiekłam w blaszcze o średnicy 23 cm, może być prostokątna, okrągła, większa, mniejsza. Im większa tym ciasto będzie niższe

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 202

rąk. Ma być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części. Robimy płaskie placuszki na które nakładamy pokrojone drobno truskawki z cukrem . Zlepiamy jak pieroga i formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół

Różowa kuchnia