Greckie łódeczki z pomidorami i serem. Edyta Guhl. Witajcie, dzisiaj zapraszam Was na greckie łódeczki z nadzieniem z suszonych pomidorów i sera. Przepis znalazłam na blogu
dolcevitainmykitchenDzisiaj zapraszam na pierogi leniwe z mąki orkiszowej bez jajka. Są naprawdę przepyszne! W dodatku jest to szybka propozycja na obiad. Składniki: 350 g twarogu tłustego 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: woda szczypta soli łyżka masła borówki cukier(...)brązowy Wykonanie: Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową i ziemniaczaną, wyrobić ręką. Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować, a następnie nożem podzielić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty. Można je podsmażyć
Trufelkowolepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie: Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem(...)następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy
Aga w kuchniprzepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego. Ta opcja to zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich obiadów. Pierogi polane jogurtem zmiksowanym z jagodami SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW: 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania 4-5 gorącej łyżek wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu(...)łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem
peanutbuttermonstermasła i zrumieniłam na nim cebulkę,i dorzuciłam podsmażone pieczarki.Wyłączyć. Wyrabiamy ciasto z podanych składników i gotową kulkę ciasta,przykrywamy na blacie najlepiej szklaną miską ,żeby lekko zmiękło i nie wyschło. następnie rozwałkujemy cieniutko jak na normalne pierogi,wycinamy kółka ,nakładamy gotowy farsz i sklejamy pierożki.Nastawiamy wodę w garnku,solimy jak na makaron
Swojskie jedzonkoroztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką dżem, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Pozostawiam je kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę
Wielopokoleniowokopytka.Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę.Blanszujemy z liściem i vegetą.Odcedzamy.Doprawiamy solą i pieprzem.1/3 odkładamy do sosu.Z ciasta formujemy wałek i ucinamy po kawałku.Lekko spłaszczamy i nakładamy pieczarki,składamy na pół i sklejamy w postać pierogów.Smażymy na rozgrzanym oleju.Sos przygotowujemy według przepisu ,dodając pieczarki które odłożyliśmy..Sosem polewamy pierożańce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było
królestwo garówżurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with
Qlinarnie i Qlinarnieroztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Smaruję rozbitym żółtkiem. Na blaszce pozostawiam na kolejną
Wielopokoleniowokawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni w naszym pierogu, skrajne rożki sczepić ze sobą, lekko zrolować, odstawić
moj przepis naelastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone
Pyry na Gazmiejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony śmietaną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEetapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę. Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto na 8 części i każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach i nakładam 2-3 łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki
Mango Papajapierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto:1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju. Mąkę
Z miłości do słodkości