piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:3/150)

Pierniczki korzenne Betti 393

mojego syna, więc możecie dać przepis dzieciom i pozwolić im kreatywnie tworzyć:) Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki miodu, (pół na pół sztuczny i prawdziwy) 1/2 kostki dobrej margaryny lub masła 2 całe jajka płaska łyżeczka sody 2 przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu (można ale nie trzeba(...)miski wsypujemy 3 z 4 szklanek mąki, 4 szklankę zostawiamy i dosypujemy podczas wyrabiania , w zależności od potrzeby. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami, ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą

Apetyczna babeczka
Piernik na prażonej mące żytniej 136

rozpływać się w ustach- jak to z piernikiem bywa :)Polecam, nie tylko od Święta!Piernik:* mąka żytnia 720- 3 szklanki* cukier- 1/4 szklanki* jajka- 2 szt.* miód- szklanka* masło- 100 g* przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki* proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka* kakao- 1 łyżka (opcjonalnie- dla 'głębszego' koloru)* szczypta soliDodatkowo:* masa marcepanowa- 200 g* czekolada mleczna(...)cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać do dużej miski.Wsypać proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do piernika i wymieszać.Miód delikatnie podgrzać, aby był płynny i wlać do mąki.Stopić masło, lekko ostudzić i przelać do mieszanki z mąką.Jajka ubić na puszystą masę, dodać do mąki

Kraina Miodem Płynąca
PIERNIKOWA ROLADA z powidłami i masą grysikową (bez miodu, bez jajek, wegańska) 231

ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego. Na pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach // Składniki – ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru

Via Gusto
Piernik Toruński 297

Nazwa piernika pochodzi od pieprznej jego przyprawy, po staropolsku „piernej”. Nazywać się powinien właściwie piernik miodownikiem, ponieważ głównym jego składnikiem jest miód. (…) Przed pieczeniem fermentuje ciasto kilka godzin, a fermentować może i kilka tygodni i nawet miesięcy. ” Tak o piernikach pisała Maria Disslowa w książce Jak gotować , z 1930 roku(...)książki pochodzi przepis na piernik toruński. Piernik toruński fermentuje tydzień, a po upieczeniu dwa tygodnie kruszeje. Pamiętajmy, że ma znaczenie jaki smak miodu używamy. Ja do pierników dodaję miód lipowy lub wielokwiatowy. 500 ml miodu, 300 g cukru, 1 kg mąki pszennej, kieliszek rumu, 25 g sody, 60 g masła, skórka otarta z cytryny, 6 goździków,  1 kardamon

królestwo garów
Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie 159

domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu 440 gramów cukru(...)gramów masła prawdziwego 82% tłuszczu kilogram mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej  125 ml mleka  pół łyżeczki soli 80 gramów przyprawy do piernika garść ubitych* orzechów włoskich Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy, (cały czas mieszając) na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól, przyprawę do pierników

Krakowskie smaki Ani
Piernik długo dojrzewający, przygotowanie trzy i pół tygodnia wcześniej 223

lodówce. Zachęcam do przygotowania ze mną tego piernika. Zaczynamy !!!!!! Piernik jest super, polecam. Grażynka dziękuję. Z tego ciasta również można upiec pierniczki. Do garnuszka dodać masło, przyprawę do piernika, miód i cukier puder. Podgrzewać wszystko na małym ogniu cały czas mieszając. Wszystko musi się rozpuścić i połączyć. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka z solą lekko ubić. Sodę rozmieszać w mleku

Kuchnia Pokoleń
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 601

CIASTA Z MIODEM - PIERNIKI, MIODOWNIKI       CIASTA Z KREMEM, MASĄ                                          BABKI I UCIERANECIASTECZKA I WAFLE

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Miodowe placuszki o smaku piernika 154

Lubicie placki? A piernika i miód? Jeśli na oba pytania (tak jak ja) odpowiadacie zdecydowane „tak”, to na pewno skusicie się na pyszne miodowe placuszki o smaku piernika. Wspaniała śniadaniowa propozycja, która mi osobiście przypomina cudowne świąteczne smaki. Spróbujcie. Do przygotowania placuszków użyłam gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych z Pasieki Ambrozja. Miodowe placuszki o smaku piernika(...)szklanki mleka odrobina oleju do smażenia do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miód (ilość zależy od słodkości jaką preferujecie), znów mieszamy. Na koniec wbijamy całe jajko i dolewamy mleko, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewamy patelnię

Słodkie okruszki
Kostka piernikowa na miodzie 157

wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik szybko twardnieje. Składniki na dużą blachę: 150 g cukru 100 ml piwa karmelowego (Karmi) 250 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej  100 g masła 5 jajek 10 g proszku do pieczenia 500 g mąki bakalie (opcjonalnie) polewa czekoladowa Dwie łyżki cukru podgrzać(...)patelni. Gdy lekko zbrązowieje, zalać piwem. Piwo należy wlać bardzo ostrożnie. Karmel wówczas stwardnieje i należy go wraz z piwem powoli rozpuścić na małym ogniu. Następnie dodać miód i wsypać przyprawę do piernika. Zagotować i zdjąć z ognia. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i wlać połowę mieszanki piwno-miodowej. Wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem

My simple kitchen
PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:) 214

Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj.  Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm2,5-3 szklanki mąki pszennejszklanka cukru0,5 szklanki olejusłoik powideł śliwkowych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki mioduprzyprawa do piernikagorzka czekolada PRZYGOTOWANIE:Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały(...)składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą.rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 256

drogą nazwisko powinno Wam kogoś przypominać – jesteśmy przekonani, że to celowy zabieg twórców Jednym z dań przedstawionych w znalezionych zapiskach jest placek korzenny na miodzie, który jest bardzo zbliżony do przepisu na staropolski piernik dojrzewający. Receptura wskazuje na zaledwie kilka dni, które wyrobione ciasto musi przeleżeć w zimnym miejscu. Stwierdziliśmy jednak, że zastosujemy procedurę podobną do tradycyjnego piernika dojrzewającego(...)domieszką gryki – zabieg jest dość słuszny, gdyż taki miód charakteryzuje się ciekawym, korzennym smakiem i idealnie nadaje się do wypieku piernika. Jednakże można użyć zwykłego, wielokwiatowego miodu, wtedy kolor piernika będzie bledszy, a smak nieco mniej specyficzny. Co do mąki, orkiszowa nadaje orzechowego posmaku, ale nie jest zbyt powszechnie dostępna – można zastąpić ją mąką pszenną niskiego typu, najlepiej

Nerds Kitchen
ŚNIEŻNY PUCH 193

biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajka ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka przyprawy do piernika łyżka płynnego miodu Krem grysikowy 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB . PRZYGOTOWANIA   Biszkopt  Żółtka oddzielić(...)ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia, . boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec . w . temperaturze . 160 . -170 . C . około

RAROSSA
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 151

Aromatyczny piernik, nie wymaga leżakowania, idealny na zbliżające się święta. SKŁADNIKI 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 20 dag miodu płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)łyżki zimnej wody 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do piernika 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu

RAROSSA
Piernik bardzo prosty i pyszny 204

powstanie kamień. Cukier ma się rozpuścić i lekko nabrać złotego koloru. Lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać śmietanę, olej, powidła,miód, wlać karmel i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Dużą keksówkę (podłużną formę) lub dwie średnie wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką(...)Super polewa czekoladowa Thermomix -założyć motykek, dodać jajka i cukier, ubijać 2 minuty, obroty 3,5 -zdjąć motylek -dodać śmietanę, olej, powidła, miód, karmel, wymieszać 30 sek, obroty 5 -dodać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika, zmiksować, czas 2 minuty, obroty 4 -dodać bakalie, obroty wsteczne, czas 15 sekund, obroty 4 -reszta jak wyżej Nic tylko powiedzieć pycha

Kuchnia Pokoleń
Piernik bananowy i róża z karmelu 178

przyszłym roku będzie zupełnie inaczej. Czy się uda? Oby... Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczny piernik. A w zasadzie ciasto bananowe o aromacie piernika. Nie ma w nim wiele miodu; są za to aromatyczne przyprawy korzenne i lekko pijane rodzynki.  Weekend też był zabiegany, ale po prostu musiałam wygospodarować chwilkę na, choćby i najkrótsze, posiedzenie w kuchni. Wybrałam(...)żurawinę przełożyć do miseczki, wlać rum i zalać wrzątkiem tylko tyle, żeby przykrył bakalie. Odstawić. Mąkę, kakao i sodę przesiać, wymieszać z imbirem, przyprawą do piernika i cukrem. Jajka roztrzepać,dodać olej, miód i sok z mandarynki, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Banany rozgnieść widelcem, rodzynki i żurawinę dobrze odcisnąć. Dodać do ciasta, wymieszać. Formę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania