piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:9/150)

Piernikowe serca z lukrem 453

margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3  łyżeczki przyprawy do pierników Kotanyi karmel i wanilia w młynku Kotanyi Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki 133

słabość. Składniki : 1 kilogram mąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Miód i masło podgrzewamy na tyle ,by się obydwa składniki rozpuściły i studzimy.Mąkę mieszamy z sodą,przyprawą do piernika oraz cukrem pudrem.Wlewamy miód z masłem,rozbełtane jajko

Bajeczna Kuchnia
korzenne muffiny z dynią i miodem 160

naprawdę pyszne. Puree z dyni sprawia, że są przyjemnie wilgotne ale smak dyni  jest zupełnie niewyczuwalny. Aromat  nadają im natomiast korzenne przyprawy - imbir, cynamon, mieszanka do piernika oraz miód. składniki:   1 szklanka puree z dyni 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)sody  1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika  wykonanie: Mieszam olej z jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce - wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję puree z dyni i mieszam łyżką niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Ciasto nakładam do foremek i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około

babka w formie
HOLENDERSKIE PIERNICZKI KRUIDNOTEN 131

piernika szczypta soli 50g miękkiego masła 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mleka Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę do pierników, sól, masło, miód oraz mleko, szybko wyrabiamy z nich ciasto z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego   , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( nie spłaszczamy) pieczemy 20 minut

Słodkie zapomnienie
Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami 362

mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół. CIASTO NA PIERNIK: 250 g miodu 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika(...)łyżki kakao 50 g masła 1 czekolada gorzka Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia. Sodę rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również jajka. Wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Mieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste

https:KKuchniaMniam
Piernik dyniowy 203

słodkie , ale dzięki temu możemy pokusić się o solidne oblanie lukrem . Składniki : Pół kg startej na gruber tartce dyni pół szklanki wody pół szklanki miodu pół kostki masła (125g) 2 łyżki przyprawy  do piernika  skórka otarta z jednej pomarańczy 3 szklanki mąki (500g) 4 jajka  1 szklanka cukru (220g) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)przykryciem na średnim ogniu ok 5 min . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować nadal na dużym ogniu ,aż woda całkowicie odparuje . Po tym czasie dodać do dyni masło , miód, skórkę otartą z pomarańczy i przyprawę korzenną . Podgrzać ,aż składniki się połączą  . Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę  , dodać mieszankę dyniową . Przesiać do masy

Malinowa Kawiarenka
Choinki z piernika 127

jadalne prezenty? Pracę rozłożyłam sobie na 2 dni, wczoraj zrobiłam ciasto, wykroiłam i upiekłam piernikowe gwiazdki, a dzisiaj zlepiałam z nich choinki i dekorowałam. Tym razem zamiast miodu w składzie na pierniki jest syrop klonowy, który przyszedł w świątecznej paczce od Netto Polska wraz z innymi produktami marki Premieur. Polecam też inne nasze przepisy na najlepsze słodkości na Boże Narodzenia(...)masła 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Przygotowanie: Masło, syrop klonowy (lub miód) oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku, aż masło, się rozpuści, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, wlewamy rozpuszczone masło z syropem i przyprawą, dodajemy całe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki dojrzewające 117

owszem, ale zwolenników pierniczków było mało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała z Niemiec paczki) otrzymywaliśmy paczkę dużych pierników, precelków i serduszek oblanych w deserową czekoladę i to nam wystarczało. Teraz kiedy założyłam własną rodzinę zaczęłam je piec ponieważ mąż je uwielbia i krótko mówiąc zanim zdążyłam zrobić im zdjęcia, pochłonął(...)brązowy ale może być zwykły) 1 jajko 2 1/4 szkl mąki pszennej 1-2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody + 2 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1. Miód i masło podgrzewamy w rondelku lub garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. 2. W misce umieszczamy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika wbijamy do niej całe jedno jajko oraz rozpuszczona

Gotowanie...to proste !
Świąteczne pierniczki 1069

pudru 125 g  margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4  łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki 125

tylko ;) Składniki: -500 g mąki pszennej -200 g miodu -150 g masła -200 g cukru pudru -1 jajko -1 żółtko -10 g sody oczyszczonej -2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy na tyle, aby się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce. Na stolnicy mieszamy mąkę z sodą, przyprawą oraz cukrem pudrem i robimy dołeczek, w który wlewamy(...)schłodzony miód z masłem. Dodajemy też jajko rozkłócone z żółtkiem. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wycinamy dowolnymi foremkami. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Gdy wystygną możemy je dowolnie udekorować

KasiekGotuje
Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki 186

piernika  łyżeczka kawy rozpuszczalnej 125 g masła (prawdziwego KLIK) 200 g płynnego miodu Lukier:   szklanka cukru pudru + białko ozdoby cukiernicze pisaki cukiernicze Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników.  Kakao przesiewam do mąki i mieszam razem . Sodę mieszam ze śmietaną.  Białka ubijam z cukrem , do ubitych dodaję żółtka

Takie tam pichcenie
Pierniczki z kremówką 187

miałam czasu, by się bawić w dekorowanie. Zresztą, mi najbardziej i tak smakują te "gołe" :D  Składniki: 180 g miodu 150 g cukru 125 g masła 150 g śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 750 g mąki pszennej szczypta soli W garnku umieszczamy masło, cukier i miód. Rozpuszczamy

My simple kitchen
Pierniczki alpejskie 167

śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę i odstawić. Śmietana zwiększy(...)mikrofalówce), dodać do miski z rozpuszczonym cukrem i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Pierniczki zanurzać w polewie i układać na kratce do ocieknięcia. Gotowe pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach. W przepisie wykorzystałam miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Złoty Ul” – https://www.facebook.com/zloty.ul

Bullio