piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:4/150)

Mięciutkie pierniczki 127

miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki mleka 1 opakowanie przyprawy do piernika (moje miało 27 g) Miód, margarynę, smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę

My simple kitchen
piernik a la staropolski 163

składniki: 500 g mąki 110 g cukru 250 g miodu naturalnego 125 g masła 2 jajka 125 ml maślanki 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki kawy Inki 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: gęste powidła śliwkowe do przełożenia polewa czekoladowa orzechy do dekoracji wykonanie: W garnku z grubym dnem umieszczamy(...)masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, kakao, kawę Inkę oraz jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do maślanki, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników

Domowy Smak Jedzenia
Najlepsze pierniczki 167

razu wiedziałam, że muszę je upiec :) Zrobiłam z połowy porcji. Składniki: 180 g kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 125 g margaryny 1 opakowanie przyprawy do piernika 1,5 łyżki miodu 1/2 łyżki kakao 3 żółtka 1 białko 3/4 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka mleka 550 g mąki (plus do podsypywania) Śmietanę wraz z cukrem zagotowujemy w garnku(...)masa nabierze beżowego koloru i trochę zgęstnieje (niczym mleko skondensowane z puszki). Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, amoniak, sodę i mleko. Dodajemy również margarynę, miód i żółtka. Całość lekko zagniatamy ze sobą. Następnie dodajemy ubite na sztywno 2 białka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy

My simple kitchen
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 228

pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele przepisów na pierniki ma w składzie tylko i wyłącznie mąkę pszenną. A kiedyś piekło się je wyłącznie z mąki żytniej – pierniki były drogim(...)połowy ciasta (550g) wyszło mi 25 nadziewanych pierniczków o średnicy 6cm.   Ciasto piernikowe ma to do siebie, że zaraz po upieczeniu jest miękkie. Z powodu zawartości miodu w cieście każdy piernik z upływem czasu twardnieje. Czasami nawet za bardzo – dosłownie na kamień. O ile takie ciastka będą dobre do dekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia

Karo in the Kitchen
Piernik z powidłami i czekoladą 142

wysoki oraz bardzo smaczny piernik. U mnie niestety z mniejszą ilością powideł, gdyż miałam tylko półtorej słoiczka, ale i tak wyszedł świetny. Zapraszam:) Piernik: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 440 g płynnego miodu 250 g miękkiego masła 6 jajek 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 pełne łyżeczki przyprawy do piernika 2,5 płaskich łyżeczek sody(...)mlecznej czekolady 8 – 9 łyżek kremówki Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Ciągle ucierając dodajemy miód i śmietanę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy

Smaki Na Talerzu
Piernik z winem i polewą 269

łyżki kakao 1/2 szklanki słodkiego wina Monte Santi 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i przyprawą do piernika. Wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem i w trakcie miksowania dodać płynny miód. Można go podgrzać do uzyskania płynu, jeśli jest w formie stałej. Następnie wlać cienkim strumykiem olej. Wsypać suche składniki i wymieszać, wlewając(...)polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Pierniki i pierniczki Tagged: miód , polewa , wino

https:KKuchniaMniam
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 143

można zapominać także o pierogach! 7) Miód pitny- warto podkreślić, że jest to napój absolutnie typowy dla polski i coraz bardziej ceniony przez koneserów. 8) Nietypowe ciasta - pierniki z dużą ilością miodu i przypraw korzennych, makowiec, szarlotki, babki i kartacze to na pewno ciekawe i smaczne przekąski. Barwny folklor i tradycyjna kuchnia - znakomite połączenie Jak zatem widać mamy naprawdę wiele(...)można zapominać także o pierogach! 7) Miód pitny- warto podkreślić, że jest to napój absolutnie typowy dla polski i coraz bardziej ceniony przez koneserów. 8) Nietypowe ciasta - pierniki z dużą ilością miodu i przypraw korzennych, makowiec, szarlotki, babki i kartacze to na pewno ciekawe i smaczne przekąski. Barwny folklor i tradycyjna kuchnia - znakomite połączenie Jak zatem widać mamy naprawdę wiele

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Puszysty i wilgotny piernik z migdałami 217

można zrobić piernik w 5 minut? Pomijając czas pieczenia, jak najbardziej tak. Pachnący, wilgotny, puszysty piernik z migdałami, powidłami śliwkowymi i miodem. Aromatyzuje, podczas pieczenia, cały dom. Do jego zrobienia użyłam, między innymi,  oryginalnego cynamonu cejlońskiego .  Jak on pięknie pachnie - świeżo, lekko cytrusowo. Jest również słodszy i  bardziej korzenny w smaku,  od cynamonu cassia, który najczęściej(...)Jajko i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, imbir, migdały, cukier wsypujemy do małej miski i całość mieszamy. Składniki mokre: jajko, mleko, olej, miód, powidła wkładamy do dużej miski i całość roztrzepujemy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesypujemy składniki suche

Smak mojego domu
Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika 197

domków dekorujących świąteczne napoje. Można je upiec nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Pierniczkowe cappuccino: 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika spienione mleko (aby się prawidłowo spieniło musimy je najpierw podgrzać) szczypta cynamonu do oprószenia Domek z piernika: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki(...)document.write(" "); Domek z piernika na kubek / szklankę / filiżankę: w dużej misce łączymy suche składniki – mąkę, cukier puder, sodę, kawę Inkę, cynamon, suche drożdże oraz przyprawę do piernika. Masło rozpuszczamy z miodem i mlekiem. Dodajemy je (może być ciepłe, ale nie gorące) do suchych składników wraz z jajkiem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm na blacie

Poezja smaku
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 111

Tradycyjne, najlepsze pierniczki. Z tego przepisu korzystam już kilka lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Pierniki pełne miodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień(...)wkładam połówkę jabłka. To taki prosty trik, który sprawia, że pierniki zmiękną.  Składniki: * 1 szklanka miodu (użyłam miód lipowy  Huzar )  * 3/4 kostki masła * 1 szklanka cukru pudru * 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam  Skworcu ) * 4 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Miód przelać do garnka, dodać masło, przyprawę korzenną i cukier

Zrób to smacznie
Ekspresowy, wilgotny piernik 461

porzeczki,0,5 szklanki miodu0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju2 płaskie łyżki kakao Wykonanie:Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik staropolski z masą orzechową 242

przed Świętami, więc w okresie, kiedy jeszcze nic nie gotujemy, pieczemy itd. Piernik przełożyłam bardzo smaczną masą orzechową, a także powidłami śliwkowymi z czekoladą, których nie może zabraknąć :) PIERNIK: 250g miodu 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki cukru białego 75g masła 50g smalcu 2 małe jajka 500g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 20g przyprawy(...)tuż przed Świętami. Smacznego :) RADA: piernik będzie jeszcze lepszy, jeśli użyjemy domową przyprawę do piernika . Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , kremówka , miód , orzechy włoskie , polewa

https:KKuchniaMniam
Piernik staropolski, część pierwsza 159

drodzy Czytelnicy, zmotywowałam do działania. Zadebiutujecie ze mną...? Czy może od dawna już pieczecie takie pierniki, i możecie służyć dobrą radą...?  Piernik staropolski I Składniki: (na 3litrową miskę) 500 g miodu 250 g cukru 250 g masła 1 kg mąki 1/2 łyżeczki soli 30 g domowej przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mleka Miód, cukier i masło podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zagotuje. Zdjąć z palnika, ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i przyprawą do piernika.  Sodę rozpuścić w mleku. Do ostudzonego miodu wbić jajka, zmiksować. Następnie wlać mieszankę do mąki, dodać mleko z sodą i bardzo dokładnie zmiksować.  Masę przelać do dużej miski, wstawić do lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe serca 167

wanilią  ·          2 żółtka ·          2 łyżeczki przyprawy do piernika ·          1 łyżka miodu gryczanego Lukier: ·          1 białko ·          1 szklanka cukru pudru(...)Kuleczki zbożowe  w czekoladzie Delecta Sposób wykonania: Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód. Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.   Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce. Ciasto

Wanilia i Kardamon
Piernik - błyskawiczny do przygotowania i najlepszy w smaku 2963

wymiarach 20 cm x 30 cm: piernik 1/2 kostki masła (100 g) 1 szklanka zwykłego cukru (200 g) 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 3 jajka (rozmiar m) 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki wrzącej wody do dekoracji 3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej patelni Najpierw przygotować ciasto : masło rozpuścić w rondelku. Dodać do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód. Całość wymieszać ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia. Na sam koniec wlać mleko oraz wbić jajka. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Do miski wsypać mąkę, sodę

Ugotować

Proponowane wyszukiwania