zrobiło się niesamowicie przytulnie, a ja poczułam pierwsze grudniowe tchnienie na karku, tuż pod linią włosów. I żałuję tylko jednego - że nie mogę zamknąć się w kuchni i upiec pierniczków... Bo mam na to ogromną ochotę! Zamiast jakichś świątecznych smakołyków, mam dla Was przepis na brioszkę z wodą pomarańczową. Przepis znalazłam w duńskim magazynie Bage og sylte , nr 5/2017
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastał czas pierników, pierniczków, ciast korzennych i oczywiście aromatycznego grzańca. Bez przyprawy piernikowej ani rusz! Najlepsza jest oczywiście domowa. Podczas jej przygotowania w domu obłędnie pachnie, od razu robi się świątecznie i klimatycznie. W poszukiwaniu najlepszej receptury zadzwoniłam do mamy z pytaniem o mieszankę, którą robiła moja babcia. No niestety, babcia tym razem nie trzymała się ściśle żadnego przepisu - dawała
Kulinarne InspiracjeOkres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu naprawdę lubimy ciasta makowe, można to wnioskować z tego, że znikają w mniej niż dobę, nie zależnie od ilości w jakich były pieczone. Dzisiaj przepis na naprawdę proste, szybkie i obłędnie pyszne ciasto
Kuchnia ŁukaszaPierniczki są dla mnie nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g miodu naturalnego 120 g margaryny do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Przygotowanie: na stolnice przesiać mąkę wymieszaną z sodą, uformować górkę w przesianej mące zrobić wgłębienie i wlać w nie miód, następnie dodać przyprawę do piernika, cukier
Oka w rosole czyli KaFka gotujektóre nie będzie Cię parzyło w dłonie przełóż na blat i zagnieć, aż uzyska konsystencję gliny. Podziel sobie ciasto na 3/4 części, rozwałkuj na grubość 3-4 mm wykrawaj pierniczki, wg mnie nie mniejsze niż 5 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz 12-15 minut 1 temp. 180 C, nie przyrumieniaj ich zbytnio. Smacznego! Artykuł Staropolskie pierniki
greenscarfskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g orzechów włoskich 1 jajko 80 – 100 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego 1 łyżka mleka
Domowy Smak Jedzeniaorzechami, które również nadają się na prezent od serca. Wspaniale prezentują się na tle gotowych setów prezentowych od Yves Rocher. Miłym prezentem będą również samodzielnie przygotowane, ładnie zapakowane pierniczki. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Karmelowe czekoladki z orzechami Składniki na około 30 sztuk: 70g masła 100g cukru 1 łyżka naturalnego miodu 250g słodkiego skondensowanego
Mała Cukierenkasię znaleźć na świątecznym stole? U nas koniecznie pojawi się ten makowiec bo to hit Do tego na pewno śledzie z przepisu babci, które po prostu muszą być. Pierogi, pierniczki, kutia ( bez zbóż smakuje inaczej, ale też jest dobra ). Wróćmy jednak do piernika bezglutenowego – mega pachnący o zwartej konsystencji, a im dłużej postoi tym robi się lepszy Przełożony powidłami
PaleoLifezrobić malutkie). Każdą spłaszczamy, układamy na blaszce* wyłożonej papierem do pieczenia. W środek ciasteczka delikatnie wciskamy żurawinę. Ja używam trójbocznej formy do pieczenia od Betterware . Idealna do pieczenia ciasteczek, pierniczków czy drożdżowych pasztecików. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, na środkowym poziomie). Czas pieczenia zależy od piekarnika, u mnie 13 minut (maksymalnie około 15). Ciasteczek
Słodkie okruszkiobręcz tortownicy, posypać np. kokosem i gorzką czekoladą, udekorować pralinami. Do nabycia za darmo jest już kolejny magazyn " BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY "! Znajdziecie tam świetne przepisy na pierniczki z melasą z morwy, strucle makową bez białego cukry, wegański piernik oraz nasz tort kokosowo-makowy
Candy PandasOczywiście weekend nie może się obyć bez placuszków, co prawda wczoraj cały dzień poświęciłyśmy na pieczenie ciastek i ciasteczek (no można na niektóre powiedzieć, że pierniczków). To poranek rozpoczynamy standardowo w naszym przypadku. Co prawda na dzień dobry usłyszałam, że czekoladowych nie chce .... gdzie czekolada mogłaby być jedynym składnikiem jej diety .... To następnie, większość zostało skonsumowana :) Składniki: 1 szklanka
Gotowanie z pasjąKochani! Święta coraz bliżej, trzeba już pomyśleć o niektórych rzeczach. Ja proponuję zacząć od przyprawy korzennej. Jej zapach na pewno będzie kojarzył się ze Świętami! Idealna do pierniczków i korzennych wypieków. Doskonale sprawdzi się jako upominek na Mikołaja :). Składniki: 80 g kory cynamonu 4 łyżki mielonego imbiru 2 kulki gałki muszkatołowej 4 łyżeczki ziaren kolendry 30 kulek ziela angielskiego
Trufelkowomiski z mąka dodać wystudzona masę karmelową ,ubite -rozbełtane jajka, środki spulchniające .Wyrobić ciasto. Piec w 180 ° C prze 15 minut. wyszedł duży pojemnik 5litrowy i dwa sloje pierniczków ,a to tylko z polowy produktów zrobilam.. ,żaluje że nie z całej porcji ,bo są pyszne. u waga : cukier upalić w wyższym garnku i delikatnie zalewać bo można się
w mojej kuchniobowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu . Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka , dla tych co za piernikami nie przepadają (tak bywają
Pobite gary Barbarygóry (można nawet lekko zlepić na górze, bo w trakcie pieczenia i tak się otworzy). Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Upieczone pierniczki zostawić na kratce do ostudzenia, po czym posypać je przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies life