Dieta i bardzo intensywny przełom listopada i grudnia sprawiły, że nie wyrobiłam się z upieczeniem pierniczków. Od kilku lat piekłam te tradycyjne, do leżakowania. Postarałam się zatem o namiastkę świątecznego smaku i zrobiłam kruche cynamonowe ciastka! Są przepyszne! Co prawda przy przygotowywaniu musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto jest dość kruche i trzeba obchodzić się z nim delikatnie
Kuchnia BazyliiSpośród świątecznych wypieków na polskich stołach królują pierniki, serniki i makowce. Ciekawym urozmaiceniem są ciasteczka. Nie ograniczajmy się tu do pierniczków. Domowników na pewno ucieszą super kruche ciasteczka przygotowane na bazie masła orzechowego. Świątecznych akcentów dodają w nich suszone figi i czekolada, a dodatkowych walorów odżywczych - mąka pełnoziarnista
Milion Smakówubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając. Na koniec dodać zapach. Dekorujemy dowolnie, wystudzone pierniki lub ciasteczka. Ta ilość lukru wystarczy do dekoracji ok. 100 pierniczków. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomistołu i będziemy miło spędzać świąteczny czas. Macie już wszystkie świąteczne prezenty? Jeśli jeszcze nie, to sięgnijcie po mój przepis na pyszne piernikowe cantuccini! To doskonała alternatywa dla klasycznych pierniczków, aromatyczne, chrupiące, pełne orzechów. Dobrze się przechowują i można je urozmaicić dodatkiem czekoladowej polewy. Idealne do kawy, ale też do herbaty lub grzańca. Ozdobna świątecza puszka, wstążka i ręcznie robiony
Pora coś zjeśćroku staram się przygotowywać te potrawy jakie pamiętam z lat kiedy przygotowywała je mama. Z biegiem lat do menu dołożyłam część siebie i do karty dań doszedł piernik staropolski, pierniczki i sernik z advocatem. Zawsze jednak na moim stole muszą pojawić się własnoręcznie ulepione uszka i karp w chrupiącej panierce. Dlatego bardzo ważne jest dla mnie przyniesienie ze sklepu już
Blondynka GotujePrzygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych
Wiem co jemDziś mam propozycję na świąteczne słodkości dla wszystkich tych co nie mają cierpliwości do wykrawania pierniczków, a także dla tych, którzy nie nastawili ciasta na piernik staropolski dojrzewający , a mieliby ochotę mieć na swoim stole szybkie ciasto właśnie z piernikiem w tle. Oto pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny keks piernikowy. Można go upiec na ostatnią chwilę
Kulinarne przygody Gatityrytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą ! Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis na ten piernik który nie wymaga
Wanilia i KardamonJeżeli jeszcze nie macie pierniczków, a chcecie je upiec to polecam wam przepis na szybkie i pyszne, chyba najpyszniejsz jakie do tej pory upiekłam. Jest to przepis na fefernuski kociewski znaleziony na tej stronie, z lekkimi moimi modyfikacjami. Z tej porcji wyszło bardzo dużo pierników, ale to nie problem, są pyszne i jeżeli stwierdzicie
Polska Zupasię słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki czy piernikowe chatki będą cieszyć oczy i podniebienia naszych gości! Lukrowane bałwanki Lukrowana choinka z piernika Pierniczki Babeczki - renifery Świętego Mikołaja Chatka z piernika Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą Ciastka grzybki Na świąteczny obiad Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia, ale także
Kulinarne InspiracjeŚwięta nie mogą się obejść bez drobnych kruchych ciasteczek. Obok pierniczków są one u nas obowiązkowe, rezygnujemy z jednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasteczka pomarańczowe wymyśliłam dzisiaj. Najpierw zastanawiałam się czy nie upiec pierniczków Lebkuchen , ale doszłam do wniosku, że czytelnicy bloga na pewno oczekują nowego przepisu, więc na poczekaniu napisałam na kartce przepis i przygotowałam ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzgęstnieje. Na dno szklanki umieszczam łyżkę konfitury malinowej, następnie wlewam 2-3 łyżki sosu czekoladowego. Po ściance wlewam napój kawowy. Wierzch polewam jeszcze łyżką sosu czekoladowego i dekoruję pokruszonymi pierniczkami. Podaję od razu! Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaOstatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka. Wydał mi się łatwy i przyjemny więc po raz kolejny odłożyłam robienie pierników na inny dzień i zaczęłam robić właśnie takie ciasteczka. Podczas pieczenia unosił się przyjemny zapach, który przypomniał mi dom mojej babci
kuchniabellissima.wordpress.comprzyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego
Ala piecze i gotuje