Osobiście tego nie lubię, bo uważam, że to zdecydowanie za wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić
Kuchnia w opałachjuż jest że kwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty
vaniliowoczekoladowaSKŁADNIKI NA MASĘ : 100-200 g herbatników szkolnych 150 g biszkoptów 300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych 50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych 50 g kokosu 100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie ) 1 olejek rumowy 2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu
Kulinarne Fantazje Mariolisię mówić. A to przecież najważniejsze. Ciągle jednak zdarzają mi się spektakularne wpadki, które do łez doprowadzają nawet najbardziej opanowanych Duńczyków. Tym razem wszystko przez Święta... Niedługo zaczynamy sprzedaż pierniczków, które maczamy w czekoladzie, a następnie dekorujemy. W tym roku mamy coś na nich rysować - niech będzie i tak. Miałam przygotować egzemplarz testowy, do gazety. Poszłam więc do biura
Pożeraczka, czyli raz adobrzerumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad ki a ny żu 2 łyżeczki go ździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazjadać, tak ślicznie się prezentują W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy praktycznie wszystko mamy i sprawienie niespodzianki graniczy z cudem, takie własnoręcznie ( przez panią Justynę) przygotowane kule słodyczy czy pierniczki okażą się strzałem w 10. W moim domu podbiły serca wszystkich mężczyzn ..i moje też! Już słyszę te głosy, wszystkich odchudzających się, którzy to w te święta słodycze ograniczyć bedą
Z Majeczką w kuchnibardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś z dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam ! Korzenne ciasto dyniowe z orzechami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 250 g pieczonej dyni
Kulinarne przygody Gatityponiedziałek w pracy zapachniało Świętami. Thomas zabrał się za pieczenie pierniczków - w ilości hurtowej. Ze swoimi czterema skrzatami zagniatał, wałkował, wykrawał i piekł chyba przez cały dzień. Zapach, który rozchodził się po piekarni sprawiał, że wszyscy nagle zaczęli się szerzej uśmiechać, oddychać głęboko i rozglądać się w okół z lekkim rozmarzeniem w oczach. A to przecież dopiero początek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSmaczne, pełne miodu i przypraw korzenne pierniczki , które już na drugi dzień zaczynają mięknąć.Polecam. 60 dag.mąki 1 szkl.miodu 1 jajko 20dag.cukru 5dag.masła 1 płaska łyżeczka sody 1/3 szkl.mleka-rozpuścić w nim sodę 1 torebka przyprawy do piernika Lukier: ~~~~~~~~ 1/2 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zagrzać miód z cukrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiListopad. Przedwczoraj upiekłam pierwsze pierniczki. Szaleństwo przedświąteczne? Raczej nie. To szybciej sentyment do korzennych wypieków, które o tej porze smakują najlepiej. I napełniają dom niesamowitym zapachem :) A dla Was mam dzisiaj przepis na szybką babkę drożdżową. Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2016. Dodałam od siebie lukier na bazie kawy i cynamonu, ale możecie babkę
My simple kitchenmoim takich ciastek nigdy nie brakuje. A gdy kończy się zapas, czas wypiekać nowe ciastka i szybko chować sporą część przed domownikami, by zostały "na czarną godzinę". Całuski lub pierniczki świetnie przechowują się w zamkniętych słoikach lub innych pojemnikach przez wiele miesięcy i lat. Składniki (na ok. 100 ciastek): 1 szklanka miodu 2 jajka 1 szklanka cukru ok. pół kilograma
Weekendy w domu i ogrodziezamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier i sól
ladykitchenUwielbiam zapach przyprawy piernikowej, wczoraj podczas pieczenia pierniczków zapach świąt roznosił się już po całym domu. Przepisów na pierniki wypróbowałam chyba z tysiąc, w tym roku w końcu udało znaleźć mi się ten idealny. Już na drugi dzień robią się delikatnie miękkie, a na trzeci myślę, że będą idealne do zjedzenia. Czytaj więcej
Biały fartuszekCiastka orzeszki Kruche ciasteczka I Ciasteczka na kwaśnym mleku Ciasteczka amoniaczki Pierniczki idealne Faworki
Biały fartuszekPierniczki idealne Sernik Tradycyjny Sernik z rosą Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe
Biały fartuszek